Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Deklaracija o Palestini in Izraelu sprejeta, opozicija kritična do dokumenta

V petnajstčlanskem parlamentarnem odboru za zunanjo politiko je bil poziv k premirju in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev v Gazi sprejet brez glasu proti.
Na seji odbora je bilo največ razprave o poimenovanju Hamasa, ki so ga predlagatelji v dokumentu opredelili kot skrajno palestinsko gibanje, v opozicijskih SDS in NSi pa so vztrajali pri navedbi, da gre za teroristično organizacijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Na seji odbora je bilo največ razprave o poimenovanju Hamasa, ki so ga predlagatelji v dokumentu opredelili kot skrajno palestinsko gibanje, v opozicijskih SDS in NSi pa so vztrajali pri navedbi, da gre za teroristično organizacijo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Z. R., STA
9. 11. 2023 | 15:36
9. 11. 2023 | 16:31
6:39

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je podprl deklaracijo o razmerah na območju Palestine in Izraela, s katero je pozval k takojšnji prekinitvi sovražnosti, vzpostavitvi premirja in humanitarnih koridorjev v Gazi. Deklaracijo, ki so jo vložili koalicijski poslanci, o njej pa bo glasoval še DZ, je v petnajstčlanskem odboru brez glasu proti podprlo devet poslancev.

Namen deklaracije je, da se DZ pridruži odločnemu odzivu mednarodne skupnosti in pozove vpletene v konflikt k takojšnjemu prenehanju spopadov, premirju ter zaščiti vseh civilistov in izpustitvi zajetih talcev, je v imenu predlagateljev, poslancev koalicije, dejal Dušan Stojanovič (GS). Deklaracija je tudi poziv k brezpogojnemu umiku blokad dobave humanitarne pomoči, je dejal.

image_alt
Javno mnenje naklonjeno priznanju Palestine

Slovenija bo kmalu prevzela mesto nestalne članice v varnostnem svetu Združenih narodov, najvišjem organu svetovne organizacije. Tudi zato bi morala država po Stojanovićevih besedah mednarodni skupnosti in vsem vpletenim stranem v konfliktu poslati jasno sporočilo in nedvoumno stališče ter podati ukrepe, kar je tudi zapisano v predlogu deklaracije.

Največji del razprave posvečen poimenovanju Hamasa

Pobudo za sprejetje deklaracije, ki da celovito naslavlja razmere na Bližnjem vzhodu, je na seji pozdravila zunanja ministrica Tanja Fajon. Tudi vlada poziva k takojšnjemu humanitarnemu premirju ter vzpostavitvi humanitarnih koridorjev, da bi nujno potrebna pomoč lahko prišla do civilistov v Gazi, je poudarila in izrazila obžalovanje, da sta mednarodna skupnost in EU razdeljeni glede odziva.

Na seji odbora je bilo največ razprave o poimenovanju Hamasa, ki so ga predlagatelji v dokumentu opredelili kot skrajno palestinsko gibanje, v opozicijskih SDS in NSi pa so vztrajali pri navedbi, da gre za teroristično organizacijo.

Kot je opozoril Janez Janša (SDS), je poimenovanje Hamasa za teroristično organizacijo »prvi predpogoj, da se pogovarjamo o morebitni podpori SDS deklaraciji«. Hamas je namreč uvrščen na seznam terorističnih, in ne radikalnih organizacij, je opozoril in predlagateljem očital, da so se temu poimenovanju namenoma izognili. Opozoril je tudi, da je deklaracija nepopolna brez omembe oziroma obsodbe podpore Irana Hamasu. V deklaraciji je sicer vrsta stavkov, ki so prepisani iz resolucije evropskega parlamenta, veliko pa je po njegovem stvari, ki manjkajo.

Deklaracija obsoja napad teroristične organizacije Hamas na Izrael, priznava, da ima Izrael v skladu z ustanovno listino ZN pravico do samoobrambe, in ga obenem poziva, da se odziva v skladu z mednarodnim in humanitarnih pravom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Deklaracija obsoja napad teroristične organizacije Hamas na Izrael, priznava, da ima Izrael v skladu z ustanovno listino ZN pravico do samoobrambe, in ga obenem poziva, da se odziva v skladu z mednarodnim in humanitarnih pravom. FOTO: Blaž Samec/Delo

Člani odbora so podprli dopolnila NSi o poimenovanja Hamasa kot teroristične organizacije, ne pa tudi dopolnil, s katerimi bi v besedilu opozorili na vlogo Irana pri podpori Hamasu in Hezbolahu. Po besedah Mateja Tonina (NSi) v deklaraciji pri pozivu k takojšnji izpustitvi talcev tudi ne bi smeli izpustiti, da gre za Izraelce in tuje državljane, ki jih je zajel Hamas. Vendar odbor tudi dopolnila s to vsebino ni podprl.

Do deklaracije so bili kritični tudi Jernej Vrtovec (NSi), Franc Breznik (SDS) in Anže Logar (SDS), ki je opozoril, da je v dokumentu veliko nedoslednosti, med drugim iz njega ni jasno, kaj se je zgodilo, kdo je povzročil vojno in koga naslavlja. Deklaracija obe strani v konfliktu postavlja na isti imenovalec, je opozoril.

Poziv Izraelu, naj se odziva v skladu z mednarodnim pravom

Predlog deklaracije v 16 točkah vsebuje poziv k takojšnji prekinitvi sovražnosti, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, izraža podporo rešitvi dveh držav in izraža zaskrbljenost zaradi možnosti širitve spopadov v regiji.

Deklaracija obsoja napad teroristične organizacije Hamas na Izrael, priznava, da ima Izrael v skladu z ustanovno listino ZN pravico do samoobrambe, in ga obenem poziva, da se odziva v skladu z mednarodnim in humanitarnih pravom.

image_alt
Slovenija v Združenih narodih pozvala k humanitarnemu premirju v Gazi

Kot je dejal Stojanovič, deklaracija pošilja tudi sporočilo, da od obeh strani pričakuje pozitivne premike k premirju ter da od vseh mednarodnih akterjev pričakuje bolj ambiciozen in odgovoren ter usklajen pristop, ki bo pripeljal do mirnega in trajnega sožitja obeh narodov in rešitve dveh držav. Izraža globoko zaskrbljenost zaradi širitve in eskalacije spopadov na Bližnjem vzhodu, vsebuje poziv slovenski vladi, naj nadaljuje aktivnosti za nudenje humanitarne pomoči na območju Gaze in še naprej podpira prizadevanja v mednarodni skupnosti za rešitev konflikta.

 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine