Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Netanjahujeva taktika požgane zemlje

Netanjahujeva ambicija po prevzemu nadzora nad območjem Gaze je eksistencialna grožnja tako za Palestince kot za Izrael.
Današnji dim nad severnim območjem Gaze, posnet z izraelske strani. FOTO: Ammar Awad/Reuters
Današnji dim nad severnim območjem Gaze, posnet z izraelske strani. FOTO: Ammar Awad/Reuters
7. 11. 2023 | 16:57
7. 11. 2023 | 17:27
6:31

V nadaljevanju preberite:

Predsednik izraelske vlade Benjamin Netanjahu je v pogovoru za televizijsko mrežo ABC dejal, da bo Izrael tisti, ki bo v prihodnosti – po vojni, torej – upravljal območje Gaze. Do zdaj so bila takšna razmišljanja v Izraelu skoraj na ravni tabuja.

Med zadnjim obiskom Izraela je ponovno izraelsko okupacijo Gaze svojim izraelskim zaveznikom »odsvetoval« tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken, ameriški predsednik pa je morebitno ponovno izraelsko zasedbo Gaze označil za »veliko napako«.

Medtem ko izraelsko vojaško letalstvo neprestano raketira in bombardira območje Gaze, velikansko pokopališče in hiralnico, kjer je bilo v mesecu dni ubitih več kot 10.000 ljudi, in ko so izraelske kopenske sile Gazo že razdelile na dva dela ter obkolile mesto Gaza, največje naselje v izjemno gosto naseljeni palestinski enklavi, vrh izraelske politike – in varnostnih sil – pripravlja scenarije za dan po jutrišnjem.

In to medtem, ko je v Gazi še vedno ujetih okoli 240 izraelskih talcev in ko je edino, kar je mogoče z gotovostjo predvidevati, stopnjujoča se človeška in humanitarna tragedija že zdaj strahotno izčrpanih in globoko travmatiziranih prebivalcev največjega odprtega zapora, pokopališča in hiralnice na svetu.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine