Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Nihče ne ve, kje po državi so defibrilatorji in ali so pregledani

V Sloveniji je trenutno nekaj manj kot 3000 defibrilatorjev, cilj je dostop do aparata, ki rešuje življenje, v manj kot treh minutah.
Pomembno je, da so defibrilatorji široko dostopni po vsej državi. To je eno ključnih poslanstev društva AED. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pomembno je, da so defibrilatorji široko dostopni po vsej državi. To je eno ključnih poslanstev društva AED. FOTO: Voranc Vogel/Delo
1. 6. 2023 | 05:00
1. 6. 2023 | 10:59
12:05

V nadaljevanju preberite:

Srčni zastoj doživi od štiri do šest oseb na dan. Nujna je takojšnja pomoč. Pri oživljanju s stiski prsnega koša in umetnim dihanjem je ključna uporaba defibrilatorja. Pomembno je torej, da so defibrilatorji široko dostopni po vsej Sloveniji. Pri nas je zdaj nameščenih slabih 3000 defibrilatorjev, potrebovali pa bi jih najmanj 100.000. Prav tako ni sistemske rešitve in enotne baze, da bi ljudje vedeli, kje so defibrilatorji postavljeni.

»Pri gasilnih aparatih je zakonsko določeno, na koliko kvadratnih metrih morajo biti nameščeni, kdo in v kakšnem časovnemu intervalu ga mora pregledati, ali je ustrezno napolnjen in podobno. V primeru defibrilatorjev to ni zagotovljeno,« pravi Samo Oblak, projektni vodja društva AED. Nujno pa bi bilo, da bi podobno uredili tudi bazo defibrilatorjev.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine