Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada in predstavniki zaposlenih na UE so podpisali stavkovni sporazum

Stavkovni sporazum prinaša udejanjanje določil 22. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju.
Po podpisu bo sledilo uresničevanje sporazuma, ki bo lahko težavno. FOTO: Črt Piksi/Delo
Po podpisu bo sledilo uresničevanje sporazuma, ki bo lahko težavno. FOTO: Črt Piksi/Delo
STA
5. 7. 2024 | 07:21
5. 7. 2024 | 13:43
3:12

Sindikalni predstavniki zaposlenih na upravnih enotah in vlada so danes podpisali stavkovni sporazum. Veljal bo za vse upravne enote, stavka pa bo predvidoma prekinjena v ponedeljek. Še pred podpisom sporazuma se je vlada na dopisni seji seznanila z informacijo o sporazumu in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa.

Kot so še sporočili po dopisni seji vlade, predlog stavkovnega dogovora, ki temelji na veljavnem pravnem okvirju ter finančnih zmožnostih države v letu 2024, naslavlja ključne stavkovne zahteve Sindikata državnih organov Slovenije in prinaša pomembne izboljšave za zaposlene na upravnih enotah, saj zajema ukrepe za zaposlene na izhodiščnih delovnih mestih v posameznih tarifnih skupinah ter pri zaposlenih, ki sodelujejo pri zmanjševanju zaostankov upravnih zadev na upravnih enotah.

Sporazum prav tako določa, da je stavka na upravnih enotah, ki je potekala od 13. marca, plačana.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili še, da stavka preneha z dnem sklenitve tega sporazuma in vse stavkovne aktivnosti na vseh upravnih enotah. Sporazum pa začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, so še sporočili po dopisni seji vlade.

image_alt
Z interventnim zakonom nad gnečo pred upravnimi enotami

Več kot tretjina upravnih enot oziroma njihovih stavkovnih odborov bo pristopilo k podpisu. Soglasje je izrazilo 40 upravnih enot, je v četrtek povedal predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk. Sporazum z vladno stranjo bosta ob 13. uri podpisala skupaj s predsednikom Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Draganom Stankovićem.

Dopoldne se bo z informacijo o stavkovnem sporazumu seznanila tudi vlada in za podpis pooblastila resornega ministra Propsa.

Sporazum bo veljal za vse upravne enote, predvidoma v ponedeljek bo objavljen v uradnem listu, tedaj pa bodo tudi upravne enote prekinile stavko.

Po podpisu sledi uresničevanje sporazuma, ki bo lahko po Verkovi oceni tudi naporno in bo porajalo kakšne težave. Zavedajo se namreč, da je ocenjevanje posameznikovega prispevka k delu lahko zelo subjektivno, zato bodo tudi ustanovili komisijo, ki jo bodo sestavljali predstavniki ministrstva, načelniki upravnih enot in predstavniki sindikata ter bo postavila okvirna merila, kako sredstva za povečani obseg dela razdeliti med javne uslužbence.

Stavkovni sporazum sicer prinaša udejanjanje določil 22. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki govorijo o sredstvih in plačilu delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine