Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Covid-19 ogrozil tudi cepljenje proti ošpicam

V Evropskem tednu cepljenja Unicef svari države, da je 117 milijonov otrok v svetu v nevarnosti, da ostanejo necepljeni.
Kar 13,5 milijona otrok po svetu lani ni bilo cepljenih. Slika je simbolična. FOTO: Rebecca Naden/Reuters
Kar 13,5 milijona otrok po svetu lani ni bilo cepljenih. Slika je simbolična. FOTO: Rebecca Naden/Reuters
21. 4. 2020 | 15:15
21. 4. 2020 | 19:02
6:21
Ljubljana – Svet je še vedno v pričakovanju cepiva proti koronavirusu. Čeprav je vanj usmerjena pozornost svetovne javnosti, Unicef ob evropskem tednu cepljenja poziva, naj ne pozabimo na kampanje cepljenja otrok proti tistim boleznim, za katere cepiva že imamo. Samo s cepivi proti ošpicam, denimo, smo v slabih dveh desetletjih rešili 23 milijonov otroških življenj.

Cepljenje je eden najučinkovitejših ukrepov javnega zdravstva. A številke o komaj rojenih otrocih, ki v 2019 niso prejeli nobenega cepiva, so še vedno  osupljive: kar 13,5 milijona jih je bilo. Z dvigom precepljenosti na globalni ravni bi lahko po podatkih Unicefa, ki vsako leto zagotovi življenjsko pomembna cepiva za več kot polovico otrok na svetu, na leto rešili 1,5 milijona otroških življenj. Ob zadostni precepljenosti namreč kolektivna zaščita varuje tudi najranljivejše v družbi, ki zaradi posebnih okoliščin ne smejo biti cepljeni.  

Ošpice so bile dolga leta najpogostejša nalezljiva bolezen tudi pri nas. Epidemije so po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) izbruhnile na vsakih dve do pet let, trajale pa od tri do štiri mesece. Leta 1968 smo uvedli obvezno cepljenje proti ošpicam, zadnjo epidemijo pa zaznali v letih 1994 in 1995. Lani je NIJZ poročal o 48 primerih ošpic pri naših prebivalcih in o dveh pri tujcih, do srede januarja letos pa o petih obolelih odraslih osebah. Na mariborski enoti NIJZ so še februarja letos opozarjali na triodstotni padec precepljenosti v njihovi regiji, saj je od leta 2017 do leta 2018 padla na 91,8 odstotka, to je pod  prag, ki bi zagotavljal kolektivno zaščito ciljne populacije.


Kar 37 držav prekinilo cepljenje proti ošpicam


Precepljenost proti ošpicam je v Nemčiji padla na okrog 93 odstotkov. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters
Precepljenost proti ošpicam je v Nemčiji padla na okrog 93 odstotkov. FOTO: Valentin Ogirenko/Reuters


Zaradi pandemije koronavirusa oziroma omejitev ter izolacije številni otroci nimajo dostopa do zdravstvenih storitev – med temi tudi do cepljenja proti otroškim nalezljivim boleznim, opozarja Unicef. Pandemija še dodatno obremenjuje zdravstvene sisteme, ki delujejo na robu zmogljivosti, in dlje ko bo trajala, bolj bo trpelo tudi cepljenje otrok proti nalezljivim boleznim. Zato so otroci še posebej ranljivi in v največji nevarnosti pred izbruhi drugih nevarnih bolezni, kot so, denimo, ošpice, svari Unicef. Zaradi širjenja koronavirusa po vsem svetu je cepljenje proti ošpicam prekinilo oziroma preložilo sedemintrideset držav. To pomeni tveganje za 117 milijonov otrok, da morda ne bodo prejeli cepiva proti ošpicam. Zato Unicef poziva države, naj nadaljujejo izvajanje nacionalnih programov cepljenja, kjer je le mogoče, in hkrati zagotavljajo varnost skupnosti ter zdravstvenih delavcev.

Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija.<br />
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Tomaž Bergoč, izvršni direktor Unicefa Slovenija.
FOTO: Mavric Pivk/Delo


Otroško paralizo domala izkoreninili


Cepiva rešujejo življenja. FOTO: Tadej Regent/Delo
Cepiva rešujejo življenja. FOTO: Tadej Regent/Delo


Po podatkih Unicefa smo od leta 2000 s pomočjo cepljenja skoraj že izkoreninili otroško paralizo in, kot rečeno, preprečili 23 milijonov smrti zaradi ošpic. A izkušnje kažejo, da izbruhi ošpic v katerikoli državi ogrožajo življenja otrok po vsem svetu, sploh v državah, kjer ni zadostne precepljenosti. Za zaustavitev širjenja ošpic je treba cepiti kar 95 odstotkov populacije. Če stopnja cepljenja upade, bolezen znova izbruhne – kot se je zgodilo lani: v nenadnem izbruhu bolezni je bilo okuženih pol milijona ljudi. Da se je bolezen vrnila, so ugotavljali v Veliki Britaniji, Albaniji, na Češkem in v Grčiji, v ZDA pa so imeli največje število primerov v zadnjega četrt stoletja. Za ošpicami je samo v Demokratični republiki Kongo umrlo več kot 4500 otrok. Letos, ko se svet spopada s širjenjem koronavirusa, o izbruhu ošpic poročajo iz Ukrajine, Madagaskarja, Brazilije, Filipinov, DR Konga in Kazahstana.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine