Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tudi od ponedeljka bodo prednostno cepljeni starejši in ranljivi

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da bo od ponedeljka dalje steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da bo od ponedeljka dalje steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA, M. Fe., B. T.
6. 5. 2021 | 07:22
6. 5. 2021 | 20:43
29:06


20.32 Berlin proti odpravi zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19

Nemška vlada je danes izrazila nasprotovanje pozivu ZDA k odpravi zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19, saj ta zaščita ne ovira proizvodnje cepiv, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovni predstavnik nemške vlade je ocenil, da ima ameriški predlog pomembne posledice za celotno proizvodnjo cepiv. »Omejevalni dejavniki pri proizvodnji cepiv so proizvodne zmogljivosti in visoki standardi kakovosti in ne patenti,« je dejal.

Farmacevtska podjetja, ki proizvajajo cepiva proti covidu-19, že sodelujejo s partnerji za povečanje proizvodnih zmogljivosti, je dodal. Poudaril je, da je »zaščita intelektualne lastnine vir inovacij in da mora to ostati tudi v prihodnje«.

Iz Nemčije je biotehnološko podjetje BioNTech, ki je skupaj z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizerjem razvilo prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga konec lanskega leta odobrili za uporabo na Zahodu. Cepivo nemškega podjetja Curevac pa je v zadnji fazi kliničnih preskušanj in upa v odobritev uporabe v EU v prihodnjih tednih.

18.36 Mesto New York bo ponujalo brezplačno cepljenje proti covidu-19 tudi za turiste

 Mesto New York namerava v kratkem ponujati brezplačno cepljenje proti covidu-19 s cepivom Johnson Johnsona za vse turiste. Župan Bill de Blasio je dejal, da bodo cepili v posebnih mobilnih enotah in to v vseh mestnih občinah. Največ jih bo seveda ob popularnih turističnih točkah na Manhattnu.

Za to pa bo potreben ukrep zvezne države New York, ki mora spremeniti pravila glede cepljenja, da ga dovoli tudi za tiste, ki ne živijo ali delajo v državi. De Blasio je dejal, da dela na tem z vlado guvernerja Andrewa Cuoma. Posebna vozila za cepljenje so pripravljena, da jih pošljejo okrog Empire State Buildinga, Times Squara, Brooklynskega mosta, Centralnega parka in drugam.
New York za zdaj obiskujejo samo domači turisti. Prepoved potovanj za državljane EU in druge, ki jo je uvedel že nekdanji predsednik Donald Trump, namreč še vedno velja.

New York je odvisen od turistične industrije in pandemija je povzročila ukinitev 90.000 delovnih mest v tej industriji, mesto pa je izgubilo okoli 60 milijard dolarjev turističnega prihodka. Sredi septembra se bo zagnala tudi gledališka četrt Broadway in vstopnice za predstave so že v prodaji. Broadwayske gledališke predstave so se zaradi pandemije končale marca lani.

New York si prizadeva spet privabiti turiste.  FOTO: Jeenah Moon/Reuters
New York si prizadeva spet privabiti turiste.  FOTO: Jeenah Moon/Reuters


17.24 Bruselj predstavil strategijo za razvoj terapevtikov proti covidu-19

Evropska komisija je danes predstavila strategijo za terapevtike proti covidu-19, ki bo omogočila večjo usklajenost EU na področju raziskav, razvoja, proizvodnje in distribucije zdravil proti covidu-19. Cilj je, da bi do oktobra v EU razvili in odobrili tri nove terapevtike proti covidu-19, je dejala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

Evropska komisija želi v boju proti covidu-19 pospešiti razvoj in odobritev novih zdravil, saj cepiva morda niso edini odgovor na bolezen, je poudarila komisarka. Kot so sporočili v Bruslju, naj bi poleg tega do konca leta predvidoma razvili in odobrili še dva terapevtika proti covidu-19. V Evropski uniji so sicer doslej odobrena štiri cepiva proti covidu-19 in le eno zdravilo, remdesivir.

17.07 Beovićeva: Tudi od ponedeljka bodo prednostno cepljeni starejši in ranljivi

Tudi od ponedeljka, ko bo po napovedih steklo cepljenje proti covidu-19 za vse odrasle, mlajše od 50 let, bodo še vedno prioritetno cepili starejše in ranljive skupine, možno pa bo tudi cepljenje mlajših, je pojasnila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Ocenjuje, da bi precepljenost prebivalstva lahko dosegli v dveh mesecih.

Predsednik vlade Janez Janša je namreč danes na Twitterju napovedal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje mlajših od 50 let. Beovićeva, kot je dejala v današnji izjavi za medije, podrobnosti Janševe izjave ne pozna, a po njenih besedah ne gre za spremenjeno strategijo cepljenja. Tako prioriteta še vedno ostaja cepljenje starejših in bolj ranljivih. »Vsi starejši od 50 let morajo res terjati cepivo od cepilnih centrov in svojih zdravnikov,« je poudarila.

16.55 Hrvaška in Madžarska vzajemno priznavata potrdila o cepljenju

Hrvaška in Madžarska sta dosegli dvostranski dogovor, da bosta vzajemno priznavali nacionalna potrdila o cepljenju proti covidu-19, ne glede na to, za katere cepivo gre, je potrdila danes hrvaška turistična skupnost (HTZ). S tem bosta svojim državljanom omogočali prehod hrvaško-madžarske meje brez negativnega testa PCR.

Dogovor sta državi dosegli v sredo z izmenjavo diplomatskih not med Zagrebom in Budimpešto. Državi bosta vzajemno priznavali nacionalna potrdila o cepljenju. Državljani Hrvaške in Madžarske bodo tako lahko s potrdilom o cepljenju vstopili v drugo države brez zahteve po obvezni samoizolaciji ali predložitvi negativnega testa na novi koronavirus.

V HTZ so ocenili, da gre za odlično novico pred začetkom osrednjega dela turistične sezone, ko pričakujejo potrditev dobrih trendov, ki se kažejo na madžarskem trgu. Glede na zanimanje za današnjo virtualno predstavitev hrvaškega turizma in poslovno delavnico, ki so jo organizirali v Budimpešti, verjamejo, da bo veliko Madžarov letošnje počitnice preživelo na Hrvaškem.

16.51 Putin podpira opravo patentne zaščite ruskih cepiv proti covidu-19

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes dejal, da podpira zamisel o odpravi patentne zaščite cepiv proti covidu-19. Medtem so v Rusiji prav danes registrirali četrto rusko cepivo. Kampanja za odpravo zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19 je danes dobila zagon, ko so voditelji Francije, Nemčije in Evropske unije izrazili pripravljenost na pogovore o tem predlogu predsednika ZDA Joeja Bidna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Iz Evrope slišimo zamisel, ki po moji oceni zasluži pozornost - o odpravi patentne zaščite vseh cepiv proti covidu-19,« je dejal Putin med televizijskim srečanjem z namestnico premierja Tatjano Golikovo. Zatrdil je, da bi Rusija »seveda takšen pristop podprla«, Golikovi pa naročil, naj pripravi logistiko. »Že večkrat sem ponovil, da ne smemo misliti na dobiček, temveč na to, kako zagotoviti varnost ljudi,« je dejal.

16.16 Pandemija 230 milijonov Indijcev pahnila v revščino

Zaradi pandemije covida-19 je okoli 230 milijonov prebivalcev Indije lani padlo v revščino, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pandemija je najhuje prizadela mlade in ženske. Trenutni drugi val epidemije, ki je zelo prizadel državo, bo razmere najverjetneje še poslabšal, ugotavljajo v študiji, objavljeni v sredo.

Indijska stroga enomesečna ustavitev javnega življenja marca lani je brez dela pustila približno 100 milijonov ljudi, približno 15 odstotkov pa jih do konca leta ni uspelo najti službe, piše v poročilu študije univerze Azim Premji.

Študija je pokazala, da so bile ženske v še posebej slabem položaju. Kar 47 odstotkov žensk je namreč tudi po odpravi omejitev ostalo brezposelnih. Prav tako je stanje slabo med mladimi, vsak tretji prebivalec Indije v starostni skupini pod 25 let do konca leta 2020 še vedno ni uspel najti dela, ki ga je ob začetku epidemije izgubil.

V študiji so kot ljudi, ki živijo v revščini, opredelili tiste, ki živijo z manj kot 375 rupijami (pet dolarjev) na dan. Raziskovalci so zapisali: »Čeprav so dohodki vsesplošno upadali, je pandemija veliko bolj prizadela revnejša gospodinjstva.«


15.32 V Rusiji registrirali cepivo lahki Sputnik za cepljenje z enim odmerkom

Ruske zdravstvene oblasti so registrirale cepivo lahki Sputnik, različico ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, s katerim zadošča že cepljenje z enim odmerkom, je danes sporočil ruski državni investicijski sklad RDIF.

Sklad, ki je financiral razvoj cepiva, je sporočil, da je to cepivo 79,4-odsotno učinkovito, medtem ko je cepivo Sputnik V po dveh odmerkih 91,6-odsotno učinkovito, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Takšno učinkovitost Sputnika Lajt so ugotovili 28 dni po cepljenju na podlagi podatkov, ki so jih pridobili v okviru množičnega cepljenja v Rusiji med 5. decembrom lani in 15. aprilom letos.

Iz sklada so še sporočili, da bo cena odmerka globalno manj kot 10 dolarjev. Direktor sklada Kiril Dmitrijev je ob tem ocenil, da bo Sputnik V ostal glavni vir cepljenja v Rusiji, lahki Sputnik pa da bodo izvažali. Cepivo Sputnik V so doslej za uporabo dovolili v več kot 60 državah, v Evropski uniji in ZDA pa še ne. Moskva je cepivo registrirala avgusta lani, še preden ga je preizkusila v obsežnih kliničnih testih, vendar je ugledna medicinska revija The Lancet februarja ltos objavila, da je po dveh odmerkih več kot 90-odstotno učinkovito.

Sputnik V bo še naprej v uporabi v Rusiji, novo lahko različico pa nameravajo izvažati. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Sputnik V bo še naprej v uporabi v Rusiji, novo lahko različico pa nameravajo izvažati. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters


14.48 Epidemija nevladne organizacije s področja duševnega zdravja prisilila v prilagoditve

Epidemija koronavirusa je sprva zelo omejila delovanje prostovoljcev v organizacijah na področju duševnega zdravja in sorodnih nevladnih organizacijah, a so se vsi skupaj kmalu prilagodili in se veliko naučili, so poudarili na današnji spletni okrogli mizi, ki sta jo pripravili združenji Šent in Ozara Slovenija.

Predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije Sana Čoderl Dobnik je v videonagovoru udeležencem okrogle mize poudarila, da so epidemija in ukrepi za njeno zajezitev močno posegli v vsakdan posameznikov, močno spremenili njihove navade, utečene delovne procese in dostopnost do storitev, med drugim tudi zdravstvenih.

image_alt
Med tistimi ljudmi, med tistimi stenami


Spremembe so bile tako velike, da so mnogi med epidemijo doživljali velike spremembe v psihičnem počutju, ki so lahko vodile tudi v psihične težave. Po njeni oceni je šlo pri tem pri večini za normalen odziv na spremembe, prav tako je bila normalna epidemiološka utrujenost, ki se je pojavila pri veliko ljudeh. Večje težave pa so imele ranljive skupine, kot so mladostniki in starejši, ki so imeli več težav tudi že prej, je povedala.

14.42 Moderna ob cepilnem bumu prvič s četrtletnim dobičkom

Veliko povpraševanje po cepivu proti covidu-19 je ameriškemu proizvajalcu cepiv Moderna omogočilo prvi četrtletni dobiček doslej. V prvem četrtletju letos je znašal 1,2 milijarde dolarjev, potem ko so v istem obdobju lani stroški raziskav in razvoja privedli do 124 milijonov dolarjev izgube, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Prihodki od prodaje so zrasli za osem milijonov na 1,9 milijarde dolarjev. Od tega so prihodki od prodaje cepiva proti covidu-19 znašali 1,7 milijarde dolarjev.

13.36 Za odpravo intelektualne lastnine

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes zagotovil, da Francija podpira mednarodno pobudo glede odprave zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19, kar zagovarja ameriški predsednik Joe Biden. Nemški zunanji minister Heiko Maas je danes povedal, da je Nemčija pripravljena na pogovore o tem, podobno so sporočili z Dunaja.

Macron je sporočil še, da Francija popolnoma podpira predlog ZDA. Pred tem je Pariz sicer zavračal to možnost, češ da bi morala biti odprava zaščite intelektualne lastnine zadnji korak.

Nemški zunanji minister pa je povedal, da se bo Nemčija pridružila pogovorom glede na izredne razmere, v katerih je svet. »Če je to način, kako lahko pripomoremo k temu, da več ljudi hitreje dobi cepivo, potem je to vprašanje, ki si ga moramo postaviti,« je povedal po srečanju s turškim kolegom Mevlütom Çavuşoğlujem.

Na drugi strani je nekaj dvoma izrazil nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki sicer podpira Bidnovo pobudo, rešitev v končanju pandemije pa vidi tudi v tem, da bi države izvažale cepiva. S tem je posredno kritiziral ZDA, ki se upirajo izvažanju cepiva.

image_alt
Kanada Pfizerjevo cepivo odobrila za otroke


Pripravljenost za pogovore je izrazil tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz. »Podpiramo predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in smo odprti za pogovore in proces Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki ga predlagajo Američani. Pomembno je, da se čim prej cepi čim več ljudi na svetu, da tako premagamo pandemijo,« je povedal.

Ameriška trgovinska predstavnica Katherine Tai je v včeraj naznanila, da ZDA podpirajo odpravo zaščite intelektualne lastnine za cepiva proti covidu-19, kar je nemudoma pozdravil tudi generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

12.17 Novi dosežek znanosti pri covidu-19

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je koronavirus, ki povzroča covid-19, sposoben okužiti dve vrsti možganskih celic – nevrone in astrocite. Njihove ugotovitve bi lahko razložile nevrološke simptome, ki jih nekateri bolniki doživljajo tudi po tem, ko so bolezen že preboleli.

Novi koronavirus najpogosteje prizadene dihala, vendar pogosto povzroči tudi vrsto drugih težav, vključno s kratkoročno izgubo spomina, utrujenostjo in občutkom, ki ga pogosto opisujejo kot možgansko meglo.

Znanstveniki poskušajo razumeti, zakaj in kako okužba s koronavirusom povzroča te težave v možganih, je povedala vodja študije, molekularna endokrinologinja Diana Cruz-Topete z univerze v Louisiani. Študija se je osredotočila na ugotavljanje, ali virus težave povzroča posredno, niso pa obravnavali neposrednih vplivov. Preučevali so celice, ki jih običajno najdemo v možganih in hrbtenjači, da bi ugotovili, ali so ranljive za okužbo.

Virus sars-cov-2 napada človeške celice in cilja na receptorje ACE2. Ti receptorji so beljakovine, ki pokrivajo površino številnih vrst celic, vključno s tistimi v pljučih, srcu, ledvicah in jetrih. Vendar ni jasno, ali celice v možganih in hrbtenjači sploh imajo receptorje ACE2, ki jih potrebuje koronavirus za napad.

Znanstveniki so vzeli človeške živčne celice, ki so bile gojene v laboratorijskih posodah, in jih preučevali, da bi videli, ali jih je mogoče okužiti z virusom. Ugotovili so, da astrociti in nevroni imajo receptor ACE2.

V naslednjem koraku so ugotovili, da se možganske celice lahko okužijo z novim koronavirusom. Ko so okužene, jih lahko virus uporabi kot odskočno desko, da doseže bolj ranljive nevrone. To bi lahko razložilo številne nevrološke simptome, ki so jih opazili pri bolnikih z novim koronavirusom, vključno z izgubo vonja in okusa, zmedenostjo, psihozo in možgansko kapjo.

Ugotovitve so znanstveniki predstavili prejšnji teden na letnem srečanju Ameriškega fiziološkega društva o eksperimentalni biologiji.

11.45 Na Danskem sproščajo omejitvene ukrepe

Na Danskem so se danes znova odprli kinematografi, gledališča in fitnesi. Za obisk je sicer nujen negativni test na okužbo z novim koronavirusom, potrdilo o cepljenju ali prebolelem covidu-19. V učilnice so se danes znova vrnili tudi vsi osnovnošolci.

Danska s sproščanjem omejitvenih ukrepov sledi načrtu sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa.

Pogoj za obisk kina, gledališča ali fitnesa je, da obiskovalci prek aplikacije predložijo dokazilo o negativnem testu, ki ni starejše od 72 ur, cepljenju ali prebolelem covidu-19. V okviru nove sprostitve niso več nujne rezervacije v restavracijah, v zaprtih prostorih pa se lahko po novem druži do 25 ljudi, na prostem pa do 75.

Danska vlada se je skupaj z veliko večino v parlamentu v marcu dogovorila glede načrta odpiranja. Kljub postopnemu odpravljanju omejitvenih ukrepov ostaja epidemiološko stanje stabilno, incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh pa je pod sto.

11.39 Slovenski superračunalnik »v boj s covidom«

Slovenski superračunalnik Vega, ki so ga v Mariboru uradno zagnali 20. aprila, so na Institutu informacijskih znanosti v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan v preskusnem obdobju pod okriljem konzorcija Sling (Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje) izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19.

Slovenski superračunalnik Vega so izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19. FOTO: Gregor Gomboc, Izum
Slovenski superračunalnik Vega so izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19. FOTO: Gregor Gomboc, Izum

V preizkusnem oziroma pripravljalnem obdobju je najzmogljivejši slovenski superračunalnik Vega tako po pojasnilih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nudil računske zmogljivosti pobudi Covid Moonshot za pospešitev razvoja protivirusnega zdravila za covid-19.

9.43 Število okužb včeraj manjše

Po podatkih sledilnika za covid-19 so včeraj ob 4228 PCR-testih potrdili 774 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež okuženih je tako znašal 18,3 odstotka.

V državi je trenutno 9611 aktivnih primerov, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 734. Po podatkih vlade so umrli trije bolniki s covidom.

Na novo so v sredo v bolnišnice sprejeli 45 covidnih bolnikov, 51 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru je danes 161 hospitaliziranih covidnih bolnikov, od tega 47 na intenzivni terapiji.



9.24 Obetavne napovedi predsednika vlade

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju zapisal, da bo od ponedeljka dalje steklo cepljenje tudi vseh odraslih pod 50 let.

»Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, #CepimoSe in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje,« je še zapisal.



8.53 Cepljenih 449.477 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 449.477 prebivalcev oziroma 21,4 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si.

Drugi odmerek cepiva, ki pomeni, da je oseba zaščitena, je prejelo 228.369 prebivalcev oziroma 10,9 odstotka vseh. Cepljenje napreduje v vseh starostnih skupinah nad 50 let, v državo pa so prišle večje količine cepiva.

Če bodo cepilna mesta danes, jutri in konec tedna delovala nemoteno, bi se lahko približali meji 500.000 oseb, ki so prejele prvi odmerek.

8.38 V Idriji vse pripravljeno za množično cepljenje

ZD Idrija je v zadnjih tednih skupaj z vodstvom idrijske občine in predstavniki Civilne zaščite Idrija našel lokacijo, kjer bo od jutri dalje potekalo množično cepljenje zainteresiranih občanov občin Idrija in Cerkno.

Prvo izvedbo množičnega cepljenja načrtujejo na lokaciji pokritega balinišča (poleg trgovine Tuš) pri Likarici v Idriji. Cepili bodo več kot tisoč prijavljenih posameznikov, od tega 616 ljudi z drugimi odmerki cepiva.

Izhod iz epidemije je mogoč le s precepljenostjo prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Izhod iz epidemije je mogoč le s precepljenostjo prebivalstva. FOTO: Leon Vidic/Delo

Do konca meseca bodo sodelavci ZD Idrija nadaljevali cepljenje zainteresirane javnosti, in sicer vsak petek na balinišču pri Likarici v Idriji, če bodo le prejeli vse naročene odmerke cepiva od države.

Na ta način bi lahko do konca meseca s prvim odmerkom pocepili vse zainteresirane občane občin Idrija in Cerkno, pri tem pa je treba poudariti, da bodo cepljeni in na cepljenje povabljeni le tisti, ki so se prijavili.

8.12 V Indiji stanje še naprej zelo resno

V Indiji so v zadnjem dnevu opazili porast števila novih okužb z novim koronavirusom in smrti covidnih bolnikov, s čimer izginja upanje, da se epidemija covida-19 v državi umirja. V zadnjem dnevu je umrlo še 3980 covidnih bolnikov, potrdili pa so 412.262 novih okužb, kar je največ doslej, je sporočilo indijsko ministrstvo za zdravje.

Skupno je epidemija doslej v Indiji zahtevala več kot 230.000 življenj, potrdili pa so 21,1 milijona okužb z novim koronavirusom. Številni strokovnjaki svarijo, da so zaradi majhnega števila testiranja in slabega vodenja evidenc o vzroku smrti verjetno številke še višje.

V državi so v zadnjih nekaj dneh zaznavali upad števila novih okužb, s čimer je vlada upala, da se epidemija umirja. Prejšnji petek so namreč poročali o okoli 402.000 novih okužbah, potem pa so številke padle tudi na okoli 357.000.

Zaradi strmega porasta okužb od konca marca indijske bolnišnice ponekod delujejo nad svojimi zmogljivostmi, še vedno poročajo o pomanjkanju postelj, zdravil in kisika.

7.56 Cepivo Pfizerja zelo učinkovito

Največja študija cepiva proti covidu-19 podjetij ameriškega podjetja Pfizer in nemškega Biontecha, ki so jo izvedli v Izraelu, je potrdila, da cepivo nudi več kot 95-odstotno zaščito pred to boleznijo. Je bila pa učinkovitost precej manjša, če so osebe prejele le en odmerek, in ne dva, kot priporočajo.

Avtorji študije, ki so jo osnovali na izraelski nacionalni kampanji cepljenja, so navedli dokaze, da bi lahko pandemijo covida-19 končala hitra kampanja cepljenja po vsem svetu. Izrael namreč velja za najuspešnejšo državo v kampanji cepljenja proti covidu-19. Do začetka aprila je skoraj pet milijonov Izraelcev že prejelo dva odmerka cepiva, kar je več kot 70 odstotkov prebivalstva. Ti so bili tudi vključeni v študijo.

V danes objavljeni analizi podatkov iz Izraela so strokovnjaki potrdili, da je bilo cepivo zelo učinkovito pri varovanju starejših tudi v času širjenja bolj nalezljive angleške različice novega koronavirusa. V študiji, ki je objavljena v medicinski reviji The Lancet, poudarjajo, da so imeli cepljeni po dveh odmerkih 95,3-odstotno zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. V primeru okužbe sedem dni po drugem odmerku imajo cepljeni 95,7-odstotno zaščito pred smrtjo, po 14 dnevih pa ta zaščita naraste na od 96,5 do 98 odstotkov.

Največjo študijo cepiva podjetij ameriškega podjetja Pfizer in nemškega Biontech so izvedli v Izraelu. FOTO: Carlos Osorio/Reuters
Največjo študijo cepiva podjetij ameriškega podjetja Pfizer in nemškega Biontech so izvedli v Izraelu. FOTO: Carlos Osorio/Reuters

Zaščita je precej slabša po prvem prejetem odmerku – pred okužbo je namreč 57,7-odstotna, pred smrtjo pa 77-odstotna.
»Pomembno je, da študija dokazuje povečano raven imunosti in zaščite po dveh odmerkih cepiva,« je povedal eden od sodelujočih pri raziskavi Jonathan Ball z Univerze v Nottinghamu. »Zato je pomembno, da ljudje prejmejo oba odmerka,« je poudaril.

V času študije so v Izraelu imeli več kot 232.000 potrjenih primerov novega koronavirusa, od tega je šlo pri skoraj 95 odstotkih za angleško različico. Ekipa, ki je sodelovala pri raziskavi, pri tem priznava, da jim ni uspelo analizirati južnoafriške različice, saj te v Izraelu niso potrdili.

Tudi prejšnjo največjo študijo cepiva Pfizer/Bionetecha so nazadnje opravili v Izraelu. Je pa bila skoraj petkrat manjša, saj so takrat v študijo vključili 1,2 milijona ljudi.

7.14 Različni pristopi za promocijo cepljenja

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna želi prepričati vse Američane, naj se cepijo proti covidu-19, in za ta namen namerava sprožiti javno kampanjo s konkretnimi spodbudami, kot so brezplačno pivo, krofi in vstopnice za tekme baseballa.

Biden je v torek naznanil, da želi do 4. julija najmanj enkrat cepiti 70 odstotkov odraslih Američanov. Medtem ko se svet sooča s pomanjkanjem zadostnih količin cepiva, imajo Američani zdaj težavo, da je cepiva dovolj, ljudje pa se nočejo cepiti.

Doslej so z najmanj enim odmerkom cepili 145 milijonov ljudi oziroma 56 odstotkov odraslega prebivalstva, tempo cepljenj pa se upočasnjuje. V ZDA se sicer lahko trenutno cepi vsak, ki to želi.

Ameriška zvezna vlada je pri promociji cepljenja napovedala tudi sodelovanje s posameznimi ameriškimi zveznimi državami in lokalnimi oblastmi pa tudi lekarnami, restavracijami, pivovarnami, trgovinami in športnimi ekipami.

Guverner New Jerseyja Phil Murphy je v skladu s svojim irskim poreklom prebivalcem svoje države kot spodbudo za cepljenje že ponudil bone za pivo v sodelujočih pivovarnah. Kolega iz Connecticuta Ned Lamont ponuja brezplačno alkoholno pijačo v restavracijah, podobno ponuja tudi županja prestolnice Washington Muriel Bowser, ki bo točila v Kennedyjevem centru.

Newyorški guverner Andrew Cuomo obljublja brezplačne vstopnice za ogled tekem Yankeejev in Metsov v baseballu, guverner Zahodne Virginije Jim Justice pa starim od 16 do 35 let ponuja po sto dolarjev v državnih obveznicah.

Prevozni podjetji Uber in Lyft že nekaj časa ponujata popuste ali brezplačne vožnje na kraje cepljenja, nekatere trgovine po ZDA pa cepljenim proti covidu-19 ponujajo popuste.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine