Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Burno o tem, kaj se dogaja na Kolodvorski

Informativni program TVS: Jutri izrekanje uredništva. SDS zahteva ukrepanje.
Uprava RTV Slovenija, ki jo vodi Zvezdan Martić, je v sporočilu za za javnost podprla Polono Fijavž in navedla, da so napadi nanjo neupravičeni in skrb vzbujajoči. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Uprava RTV Slovenija, ki jo vodi Zvezdan Martić, je v sporočilu za za javnost podprla Polono Fijavž in navedla, da so napadi nanjo neupravičeni in skrb vzbujajoči. FOTO: Voranc Vogel/Delo
27. 9. 2023 | 19:45
3:39

Informativni program TV Slovenija je tudi še po menjavi vodstva RTV Slovenija v soju medijskih žarometov, saj kadrovske menjave spremljajo burni odzivi – Jadranka Rebernik, ki je odstopila kot odgovorna urednica, je celo pisala svoji naslednici oziroma vršilki dolžnosti Poloni Fijavž, naj po tem, ko so eno od zamenjanih voditeljic in novinark odpeljali na urgenco, ustavi menjave, ki niso nujne, saj da je do zdaj veljalo nenapisano pravilo, da je to naloga urednikov v polnem mandatu.

Kritično je na njen odziv odgovoril Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija, saj da so sami – tudi njo – opozarjali na preobremenjenost, šikaniranje in nesramne pripombe nekdanjega vodstva RTV Slovenija, ki so pripeljali »do marsikaterega obiska reševalnega vozila v prostorih Kolodvorske 2 ali obiska naših sodelavcev na urgenci«. Očitali so ji, da je zaposlene o menjavah sama obveščala po mailu »na božični večer« ali pa jih sploh ni in so zanje izvedli iz razporeda, prav tako da jih ni zaščitila pred zunanjimi pritiski, pač pa naj bi interno dokumentacijo celo sama poslala »tistemu, ki blati, Bojanu Požarju«.

»Javna objava posnetka novinarke v trenutku očitne zdravstvene stiske me je zelo pretresla. Žal mi je, če se je to zgodilo znotraj hiše in brez njenega privoljenja,« je posredno v sporočilu za javnost odgovorila tudi Polona Fijavž, spomnila na zelo slabe pogoje dela v zadnjih dveh letih, odhode kolegov in dodala, da bo kot vršilka dolžnosti odgovornega urednika, če bo jutri prejela večinsko podporo uredništva, »pred tovrstnimi šikaniranji zaščitila vsakega zaposlenega in skupaj z uredništvom poskrbela za normalizacijo«.

Na to, da bi se uredništvo skladno z medijsko zakonodajo moralo o Fijavževi sicer izreči že pred njenim imenovanjem, je vodstvo RTV Slovenija opozorilo Društvo novinarjev Slovenije (DNS).

image_alt
Oddaji Arena in TV Dnevnik z »novimi« voditelji

Poleg menjav na uredniških položajih, ki so vezane na mandat odgovornega urednika, so bili pod njenim vodstvom izvedene tudi menjave posameznih voditeljev v oddajah Arena, TV Dnevnik in Odmevi, dodatne spremembe na zaslonih pa je prav gotovo mogoče pričakovati po tem, ko bodo potrjeni novi direktorji ter nato spremembe programsko-produkcijskih načrtov, ki so na RTV Slovenija nujna podlaga za ves program.

Za favoritinje uprave na ponovljenem razpisu za direktorje veljajo Ksenija Horvat, za radio ob ogročenju dela aktiva Darja Groznik in ne sedanji direktor Mirko Štular ter za digitalne vsebine Kaja Jakopič.

image_alt
Vsi trije razpisi za direktorje ponovljeni, Natalije Gorščak uprava ni izbrala

Da odpuščanj ne predvidevajo in da jih ni bilo, so na RTV Slovenija odgovarjali na očitke Evropske ljudske stranke (EPP), ki se sestaja v Splitu in kjer naj bi na pobudo SDS govorili tudi o tem. »Evropsko komisarko Věro Jourovo pozivamo k takojšnjemu ukrepanju. Ne bomo tolerirali dvojnih standardov,« je zapisal vodja EPP Manfred Weber. Poziv je objavil tudi Janez Janša, prvak SDS, ki razpravo o tem zahteva tudi na parlamentarnem odboru za kulturo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine