Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša: V ponedeljek ob testiranju zaposlenih v šolah tudi pouk

Šole bodo tudi v prihodnje kateri teden odprte, kateri drug pa zaprte, je napovedal premier. Bistvenega sproščanja ukrepov še ne moremo pričakovati.
Janez Janša FOTO: Daniel Novakovič/STA
Janez Janša FOTO: Daniel Novakovič/STA
Vojko Urbančič
29. 1. 2021 | 12:55
29. 1. 2021 | 15:59
6:36
Premier Janez Janša v prihodnjih tednih ne pričakuje bistvenega izboljšanja epidemiološke situacije v Sloveniji. Tudi sproščanja ukrepov ne. Nasprotno, meni, da lahko zaradi angleške verzije virusa po Evropi in tudi pri nas »praktično govorimo o tretjem valu«.

Napovedal je, da bo vlada glede ukrepov sledila načrtu, sprejetem decembra, torej uravnavanju ukrepov po statističnih regijah. ​Še vedno odmeva predvsem včerajšnja vladna odločitev, da se bodo otroci v zasavski in obalno-kraški regiji, ki jim je »vladni semafor« pokazal črno, po le štirih dnevih pouka v šolah znova šolali od doma.

Pouk v šolah bo še naprej potekal v skladu z načrtom, je zagotovil Janša, a napovedal, da bo vlada spremenila odlok v tem smislu, da bo v rdečih regijah že v ponedeljek vzporedno s testiranjem zaposlenih na šolah omogočil tudi pouk.



Izjavo premiera na popoldanski novinarski konferenci si lahko ogledate v videu:



Premier je glede »vladnega semaforja« in Koroške, ki z najboljšo epidemiološko situacijo že ustreza oranžni stopnji, povedal, da bi bila tovrstna razglasitev aktualna, če bi celotna država prešla v to fazo. Najprej je treba doseči merila na državni ravni, nato je mogoča sprostitev ukrepov po posameznih regijah z ugodnim epidemiološkim stanjem. »Zelo veseli bi bili, če bi bila cela Slovenija v takem položaju kot Koroška,« je povedal.

Tudi glede morebitnega kriterija tolerance pri odpiranju šol je izjavil, da bi ga bilo mogoče upoštevati le, če bi bili splošni trendi dobri. Kar po njegovem mnenju niso. »Zadnje, kar si vsi skupaj želimo, je kaos,« je dodal.

Ponovil je tudi včerajšnje novosti glede varstva otrok v črnih regijah. Omogočeno bo nujno varstvo za otroke in učence prvega triletja, katerih oba starša ali starš samohranilec sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, torej delata v vzgoji in izobraževanju, policiji in vojski ter ne moreta drugače zagotoviti varstva otrok.

image_alt
V dveh regijah spet šolanje na daljavo, v ponedeljek doma vsi

 

V več kot 80 odstotkih šol pripravljeni na testiranje ob pouku


Glede situacije prihodnji ponedeljek, ko naj bi v rdečih regijah hkrati izvedli testiranje zaposlenih v šolah in pouk, je povedal, da je društvo ravnateljev na to temo izvedlo anketo. V več kot 80 odstotkih šol so zatrdili, da so zmožni v istem dnevu testirati učitelje in tudi izvesti pouk.

Tako bo sodeč po njegovi napovedi vladni odlok spremenjen. Že v ponedeljek bo ob testiranju zaposlenih na šolah potekal tudi pouk. Izvajalce testiranja je pozval, naj se skupaj z ravnatelji in lokalnimi skupnostmi dogovorijo za najprimernejši način in časovni načrt testiranja.

Šole bodo sicer po njegovih besedah ostajale tudi v prihodnje kateri teden odprte, kateri drug pa zaprte. »Apeliram na razumevanje,« je povedal. Kot enega od rizičnih krajev za prenos okužb je izpostavil tudi delovna mesta in napovedal, da bosta delovna in zdravstvena inšpekcija okrepili nadzor.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

»V prihodnjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne moremo pričakovati«


Glede zapleta med EU in proizvajalci cepiva AstraZeneca je posredoval podatek, da je v Slovenijo doslej prišlo 76.000 odmerkov cepiva, velika večina pa ga je že uporabljena. Prihodnji mesec vlada pričakuje več kot 110.000 odmerkov. Za Slovenijo je količina 80.000 odmerkov cepiva AstraZenece prihodnji mesec negotova, a za februar zanesljivo računajo na prihod cepiv obeh proizvajalcev, ki sta že odobreni.

Poudaril je še, da je večina že zagotovljenih dobav koncentrirana na mesece od marca naprej, kar pomeni, da ne moremo realno računati, da bo precepljenost v Sloveniji v prvem trimesečju bistveno vplivala na zaustavljanje epidemije.

V zadnji fazi testiranja je tudi cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, pričakovati je vlogo za odobritev v EU. Načrt, da bi lahko do poletja dosegli 70-odstotno precepljenost, se Janši še vedno zdi mogoč.

Ponovil je še, da imamo v Sloveniji od decembra potrjeno prisotnost angleške različice. Pričakuje, da bo v prihodnjih tednih ta različica, ki se širi hitreje, prevladala tudi pri nas. »V prihodnjih tednih bistvenega sproščanja ukrepov ne moremo pričakovati,« je napovedal. Tudi izboljšanja epidemije v Evropi v bližnji prihodnosti ne pričakuje.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

»Vlada objave razpisa o vpisu na fakultete ni obravnavala«


Močno odmeva tudi poteza vlade, ki včeraj ni dala soglasja k objavi razpisa o vpisu na fakultete. Glede današnjih medijskih objav o blokadi vpisa na fakultetne študije v študijskem letu 2021/22 je Janša povedal, da vlada te točke včeraj ni obravnavala. Dodal je, da ni podal stališča do obstoječega predloga razpisa ministrstva za šolstvo. Je pa ministrstvo obtožil za zamudo, pričakuje sankcioniranje odgovornih zanjo.

Sicer je, kot je povedal, prepričan, da gre za strateške odločitve. Razrez vpisov se mu zdi ena temeljnih strateških odločitev.


O ministrih za zdravje in kmetijstvo šele po prihodnji sredi


Predsednik DZ Igor Zorčič je včeraj izjavil, da ni prejel obvestila premiera Janeza Janše, da bi za vodenje ministrstva za zdravje začasno pooblastil ministra Mateja Tonina. Kot je znano, po odstopu Tomaža Gantarja resor trenutno vodi Janša sam, Zorčič pa je izjavil, da rotacija ministrov po pooblastilu do imenovanja ministra s polnim mandatom glede na poslovnik DZ ni možna.

Janša se je danes glede tega distanciral od napovedi o predvidenem prenosu opravljanja funkcije ministra za zdravje, ki so prišle v javnost. »Te variante ni,« je povedal.

Novega ministra oziroma ministrice še ni predlagal, je zatrdil. Dodal je, da se morajo poslanci Desusa do srede odločiti, ali sodelujejo z vlado ali pa bodo klasična opozicija brez kadrovskega razreza v vladi. Šele od tega bo odvisno, ali bo predlagal novega zdravstvenega ministra ali tudi kmetijskega, je dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine