Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V dveh regijah spet šolanje na daljavo, v ponedeljek doma vsi

Vrata zapirajo šole v obeh regijah, ki sta se pridružili črnim območjem Slovenije. Interpelacija za ministrico.
Šolarji prve osnovnošolske triade so se v dveh regijah Slovenije v klopi vrnil za le nekaj dni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Šolarji prve osnovnošolske triade so se v dveh regijah Slovenije v klopi vrnil za le nekaj dni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vojko Urbančič, Aljaž Vrabec
28. 1. 2021 | 12:53
28. 1. 2021 | 16:37
4:47
Šole v zasavski in obalno-kraški regiji so dobile okrožnico ministrstva, da se s ponedeljkom vračajo na pouk na daljavo. Otroci prve triade so se v šole znova vrnili šele v torek.

Iz besedila okrožnice, ki jo je pridobila STA, je razvidno, da bodo od ponedeljka dalje v črnih regijah, kamor po novem poleg jugovzhodne, goriške in posavske regije spadata še obalno-kraška in zasavska, vrtci delovali v zmanjšanem obsegu, ki zagotavlja nujno varstvo, vzgojno-izobraževalno delo za vse učence osnovnih šol ter glasbenih šol pa bo potekalo na daljavo.




 

Simona Kustec: To je čas nenehnih sprememb


To informacijo je potrdila tudi šolska ministrica Simona Kustec. »Vsi skupaj smo si želeli, da bomo imeli spremembe na bolje, a žal ni tako. Imamo dve novi črni regiji, zato je pred nami čas nenehnih sprememb in prilagoditev. Naš cilj je, da smo v šolah zdravi. Vlada je zato podaljšala pouk v šolah od prvega do tretjega razreda v rdečih regijah, v preostalih črnih regijah pa bo vzgojno izobraževanje za vse učence potekalo na daljavo, to velja tudi za dve novi regiji, zasavsko in obalno-kraško,« je dejala ministrica.

image_alt
Končna odločitev glede šol v četrtek


Okrožnica predvideva novost, in sicer nujno varstvo v šolah za učence prvega triletja za »tiste učenke oziroma učence, katerih oba starša sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, ki jih navaja zakon o kritični infrastrukturi, enako velja za starše samohranilce«. Ministrica je pristavila, da bodo ti starši prejeli vse informacije od šol in vrtcev.


 

V ponedeljek zaradi novega testiranja doma vsi


Simona Kustec: Vsi skupaj smo si želeli, da bomo imeli spremembe na bolje, a žal ni tako. FOTO: Zajem zaslona/STA
Simona Kustec: Vsi skupaj smo si želeli, da bomo imeli spremembe na bolje, a žal ni tako. FOTO: Zajem zaslona/STA
Zraven je napovedala, da bodo imeli zaposleni na šolah v rdečih regijah prihodnji ponedeljek spet testiranje, zato bodo vsi učenci doma, delo v vrtcih pa naj bi potekalo normalno.

Zaposlitev se bo glede na navedbo v okrožnici ugotavljala na podlagi potrdila delodajalca. Nujno varstvo na šolah bodo izvajali strokovni delavci, ki niso razredniki in ki ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Nujno varstvo bodo šole lahko zagotavljale tudi s pomočjo najetih študentov, je še zapisano v okrožnici.

Za tiste zaposlene v šolah, ki bodo od ponedeljka dalje izvajali nujno varstvo šolarjev prvega triletja, je tako s ponedeljkom obvezno tudi testiranje na okužbo z novim koronavirusom, še navaja odlok.
 

NIJZ zaprtje odsvetoval


Zasedanje vlade, napovedano tudi z namenom odločanja o usodi šolanja v obeh regijah, ki sta se s poslabšanjem epidemioloških razmer pridružili trem, ki so že bile uvrščene med črna območja, je steklo danes dopoldne, a so šole obvestilo o odločitvi že prejele.

NIJZ je sicer vladi svetoval, naj v primeru vračanja k ostrejšim ukrepom zapre vsa druga mesta, na katerih gre za tveganje prenosa, ne pa šol in vrtcev.

Še na današnji dopoldanski vladni novinarski konferenci je vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović glede tega povedala, da v njeni skupini nimajo stališča do vprašanja, ali je smiselno šole zapirati že po slabem tednu dni od vnovičnega odprtja.

»Moja osebna presoja je, da je neprijetno zapirati šole po enem tednu in da je verjetno pametno pogledati, za kakšno situacijo gre v posameznem delu Slovenje,« je povedala.​

Ministrica je odgovorila, da je vladna zaveza, da se držijo semaforja spreminjanja ukrepov. »Spremembe so preveč nestabilne, ob trendu naraščanja okužb pa smo se odločili, da sledimo načrtu, da za regije v črni fazi ni pouka v šolah,« je dejala Simona Kustec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine