Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Evropa izbira

Kaj sledi po volitvah v evropski parlament?

Prihodnji teden se bodo začele priprave na kočljive odločitve o prihodnjih vodilnih funkcijah v EU.
Najbolj zapleten je izbor predsednika evropske komisije. FOTO: John Thys/Afp
Najbolj zapleten je izbor predsednika evropske komisije. FOTO: John Thys/Afp
9. 6. 2024 | 19:46
11. 6. 2024 | 12:12
4:36

Na bruseljskem parketu se bo po volitvah v evropski parlament­ začel zapleten proces, v katerem bo postavljeno vodstvo EU za prihodnje petletno institucionalno obdobje. Tradicionalno ga spremljajo zapleti in zakulisna trgovina glavnih akterjev.

Voditelji držav članic se bodo v Bruslju prvič po volitvah zbrali na večerji 17. junija, ko bo na mizi delitev položajev. V dneh pred večerjo bo kadrovsko vprašanje tema pogovorov ob robu vrha G7 v Apuliji in mirovne konference o Ukrajini v Švici.

Cilj je, da bi prihodnjega prvega človeka evropske komisije, predsednika evropskega sveta in zunanjepolitičnega predstavnika izbrali na vrhu EU 27. in 28. junija. Del kadrovske kombinatorike je izbor prihodnjega predsednika evropskega parlamenta. Predvideno je, da bo uradno izvoljen na prvem zasedanju novih poslancev sredi julija.

Zaton sistema vodilnih kandidatov

Del delitve položajev bo razporejanje vodilnih funkcij in komisarskih resorjev v prihodnji evropski komisiji. Vsaj nekaj posrednega vpliva na razdelitev vodilnih funkcij bo imel izbor novega generalnega sekretarja Nata. To bo predvidoma odhajajoči nizozemski premier Mark Rutte. Pri delitvi najmočnejših položajev v EU bo moralo biti v čim več­ji meri zagotovljeno politično, spolno in geografsko ravnovesje. Najbolj kočljiv je izbor predsednika evropske komisije (za zdaj je favoritinja ­Ursula von der Leyen). Evropskemu parlamentu ga v izvolitev pred­lagajo voditelji držav, vrh EU, ob upoštevanju rezultata volitev.

Časovnica po volitvah
Časovnica po volitvah

Sistem vodilnih kandidatov, tako imenovanih špicenkandidatov, na evropskih volitvah voditeljev ne obvezuje. Ursula von der Leyen je bila pred petimi leti izbrana, čeprav je na volitvah sploh ni bilo. Po drugi strani si mora predlagani kandidat zagotoviti zadostno podporo v političnih skupinah. Za izvolitev potrebuje več kot polovico poslanskih glasov. To bo v novem parlamentu najmanj 361 od 720 poslancev. Tudi če bodo voditelji kandidata izbrali konec junija, še ni gotovo, ali bo novi predsednik evropske komisije lahko izvoljen na julijskem parlamentarnem zasedanju v Strasbourgu.

image_alt
Rekordna volilna udeležba, k njej bi lahko prispevali tudi referendumi

Spet moški in ženska kandidata za komisarja?

Alternativa je, da bi ga izvolili šele septembra. To bi pripeljalo do počasnejšega sestavljanja komisarskega kolegija. Vsekakor bo pred izvolitvijo moral političnim skupinam ponuditi tako vsebinske kot kadrovske priboljške v zameno za glasove. Neizvolitve kandidata, ki ga je predlagal evropski svet, v zgodovini EU še ni bilo. Bodo pa parlamentarci najbrž spet prišli na svoj račun pri izboru evropskih komisarjev. Novoizvoljeni predsednik evropske komisije bo zaprosil države za kandidate. Ursula von der Leyen si je leta 2019 zaželela po dva, moškega in žensko.

image_alt
Tabujev v Bruslju ne bi smelo biti

Predsednik evropske komisije se po opravljenih pogovorih z njimi odloči, katere resorje bodo dobili. Pred potrditvijo celotne evropske komisije na plenarnem zasedanju morajo še skozi sito pristojnih v parlamentarnih odborih. To je priložnost za poslance, da pokažejo mišice in rdeči karton kandidatom, pri katerih odkrijejo šibko točko. Nova evropska komisija bo začela delovati najprej 1. novembra. Če se bo karkoli zapletlo, se bodo postopki lahko zavlekli za nekaj mesecev.

EU
EU
Projekt sofinancira Evropska unija v okviru subvencijskega programa evropskega parlamenta za dejavnosti obveščanja. Evropski parlament ni bil vključen v pripravo projekta in ne odgovarja za podane informacije in stališča.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine