Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Evropski voditelji ob oddaji glasu opozarjajo na pomen volitev

Volivci po skoraj vsej Evropski uniji lahko še danes oddajo svoj glas, s katerim bodo odločali o sestavi 720-članskega evropskega parlamenta.
Volitve kandidatov za poslance v evropskem parlamentu. FOTO: Jože Suhadolnik
Volitve kandidatov za poslance v evropskem parlamentu. FOTO: Jože Suhadolnik
STA
9. 6. 2024 | 15:02
9. 6. 2024 | 17:52
4:05

Evropske volitve so v polnem zamahu. Volivci po skoraj vsej Evropski uniji lahko še danes oddajo svoj glas, s katerim bodo odločali o sestavi 720-članskega evropskega parlamenta. Številni politiki in strankarski voditelji, med njimi predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, so ob oddaji glasu poudarjali pomen volitev za prihodnost Evrope.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je davi oddala svoj glas na volišču blizu svojega doma v nemški zvezni deželi Spodnja Saška. Političarka iz desnosredinske Krščansko-demokratske unije (CDU) se je ob oddaji glasu zgolj nasmehnila fotografom, medtem ko izjav novinarjem ni dajala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Je pa na svojem profilu na družbenem omrežju X zapisala: »Pokažimo moč naše demokracije. Naredimo Evropo, naš skupni dom, močnejšo kot kdajkoli prej.«

Ursula von der Leyen je danes oddala glas. FOTO: Michael Matthey/AFP
Ursula von der Leyen je danes oddala glas. FOTO: Michael Matthey/AFP

Petinšestdesetletna Von der Leynova upa, da bo ostala na čelu evropske komisije še drugi mandat. Njeno ime se sicer ne pojavlja na glasovnicah za evropske volitve, je pa v zadnjih tednih kot vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke (EPP) vodila kampanjo po celotni Evropi.

Vodilni kandidat evropskih socialistov (S&D) Nicolas Schmit je danes glasoval v Luxembourgu, od koder evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice sicer prihaja. Volivce je na omrežju X pozval, naj gredo volit.

image_alt
Slovenci odločali na evropskih volitvah in treh referendumih

Glas na evropskih volitvah so oddali tudi vodilni kandidati iz drugih evropskih strank, med njimi liberalcev, zelenih in levice, kar so ovekovečili tudi s fotografijami na družbenem omrežju X. Terry Reintke iz evropskih Zelenih je zapisala, da te volitve »odločajo o naši skupni prihodnosti v Evropi«.

Danes volitve še v 21 državah

Volitve poslancev evropskega parlamenta, ki so se začele v četrtek z glasovanjem na Nizozemskem in v minulih dneh nadaljevale v še nekaterih članicah, zdaj potekajo v 21 preostalih državah EU, vključno s Francijo in Nemčijo, ki kot najštevilnejši državi prispevata tudi največ evropskih poslancev.

Tokratne evropske volitve bodo tudi pokazatelj, kakšen uspeh bodo na njih dosegle desničarske stranke v času, ko se EU spopada z nekaterimi ključnimi varnostnimi in gospodarskimi izzivi.

Španski premier Pedro Sanchez danes. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters
Španski premier Pedro Sanchez danes. FOTO: Violeta Santos Moura/Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je danes opozoril, da so evropske volitve zelo pomembne za prihodnost Španije. Volivce je ob oddaji glasu v Madridu pozval, naj se odločijo, kakšno prihodnost želijo za Evropo – bodisi napredek bodisi nazadovanje.

Zadnje ankete so v Španiji kazale na tesen boj med vladajočimi socialisti in opozicijsko desnosredinsko Ljudsko stranko (PP).

Na Malti, kjer so glasovali v soboto, je vladajoča laburistična stranka danes razglasila zmago, pri čemer se je razlika v primerjavi z opozicijsko konservativno Nacionalistično stranko zmanjšala na 15.000 do 20.000 glasov. Na evropskih volitvah pred petimi leti je znašala 42.500 glasov.

Premier Robert Abela je na televizijski postaji TVM dejal, da so laburisti osvojili največ glasov in si zagotovili »trdno zmago«, a hkrati je menil, da se bo delež glasov njegove laburistične stranke zmanjšal, s čimer bi ta v naslednjem sklicu evropskega parlamenta lahko imela tri namesto štirih poslancev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine