Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Za uboj matere je dobila pet let zapora

Ivici Kalšek je tožilstvo spremenilo obtožnico, zato je dobila blažjo kazen.
Ivica Kalšek FOTO: Aleš Andlovič/Delo
Ivica Kalšek FOTO: Aleš Andlovič/Delo
J.P., STA
28. 8. 2019 | 12:34
3:19
Maribor - Okrožno sodišče v Mariboru je danes 63-letni Ivici Kalšek prisodilo pet let zapora zaradi uboja svoje matere marca letos v vasici Ošelj nad Slovensko Bistrico. To je manj, kot je sprva kazalo, in to zaradi spremembe obtožnice.

Tožilstvo je namreč prejšnji teden spremenilo obtožnico, tako da je Kalškovi namesto umora očitalo uboj na mah, za kar je zagrožena mnogo nižja kazen. Obtožena je zatem priznala storitev kaznivega dejanja, tožilstvo pa je predlagalo kazen šest let zapora.

Sodnik Danilo Obersnel se je odločil za eno leto nižjo kazen, ker je upošteval obtoženkino priznanje in obžalovanje tragičnega dogodka, prav tako tudi dejstvo, da je obtožena pred usodnim dnem veljala za vzorno hčer in doslej še ni bila kaznovana. 
Sodišče je pri izreku kazni sledilo izpovedi obtožene, da je bila mati soodgovorna za nastalo situacijo. Do nasilnega dogodka so namreč vodile materine žalitve in obtožbe, da je ona kriva za bratov samomor nekaj dni prej.


 

Zagovornik se ne bo pritožil


Zagovornik obdolžene Aleš Kolšek je z odločitvijo sodišča zadovoljen, zato se ne namerava pritožiti.

Tožilstvo bo o zadevi še premislilo. »Predlagana je bila nekoliko višja kazen, sodišče pa je ubralo kompromis. Počakali bomo na pisni odpravek sodbe in po njegovi preučitvi sprejeli odločitev o morebitni pritožbi,« je dejal okrožni državni tožilec Izidor Rojs.
Za modifikacijo obtožbe se je tožilstvo odločilo po zaslišanju obeh izvedencev na sodišču, še posebej patologa Rajka Kavalarja, ki je soglašal, da je lahko obtožena svojo 88-letno mater najprej zadavila in jo s polenom nekajkrat udarila po glavi šele, ko je ta bila že mrtva. Udarci po glavi torej niso povzročili smrti, zato ni osnove za očitek o umoru na zahrbten način.
 

Dejanje je bilo posledica močne čustvene razdraženosti


Po ocenah izvedenca psihiatrije Mladena Vrabiča je bilo obtoženkino dejanje posledica močne čustvene razdraženosti.
Tragični dogodek se je zgodil 1. marca. Kot je v svojem zagovoru povedala obtožena, je zjutraj šla v lekarno po zdravila za svojo mater in jih ji nato odnesla na njen dom v Ošelju. Tam naj bi jo ta začela žaliti in obtoževati za bratovo smrt ter suvati z berglo proti njej. Prišlo je do prerivanja, pri tem pa je obtožena porinila mater, da je ta padla ob posteljo.

 »Ko sem jo položila na posteljo, sem jo zategnila s pasom od predpasnika okoli vratu. Sploh ne znam pojasniti, kaj točno se je zgodilo. Imela sem občutek, kot da sanjam in da se bom kmalu zbudila iz nočne more,« je dejala. Nato naj bi stekla iz sobe in v predsobi našla poleno, s katerim je nato mater na postelji dvakrat udarila po glavi. Potem je poklicala reševalno službo in poskušala mater po njihovih navodilih oživljati, a starejši ženski ni bilo več pomoči.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine