Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Požar na Komarči so pogasili

Poveljnik bohinjske CZ Pfeifer je pojasnil, da je bila velikost požarišča 100 kvadratnih metrov, kar se ne sliši veliko, vendar pa je bilo žarišče pod zemljo.
Pot čez Komarčo. FOTO: Boštjan Fon
Pot čez Komarčo. FOTO: Boštjan Fon
STA
22. 8. 2024 | 09:47
22. 8. 2024 | 09:59
3:03

Bohinjskim gasilcem in gorskim reševalcem je ob pomoči vojaškega helikopterja in dveh air tractorjev v sredo zvečer uspelo pogasiti požar, ki je izbruhnil na nedostopnem terenu na območju Komarče. Zjutraj so teren preverili s termovizijsko kamero, ki je pokazala, da gašenje ni več potrebno, je za STA povedal poveljnik štaba CZ Bohinj Dušan Pfeifer.

FOTO: GRS Bohinj
FOTO: GRS Bohinj
Kot je dejal poveljnik štaba civilne zaščite občine Bohinj Dušan Pfeifer, je jutranji pregled z dronom s termovizijsko kamero pokazal ustrezne temperature. Čez dva do tri dni bodo teren na podoben način še enkrat preverili. Trenutno pa kaže, da je požar pogašen.

Pfeifer je pojasnil, da je bila velikost požarišča 100 kvadratnih metrov, kar se ne sliši veliko, vendar pa je bilo žarišče pod zemljo, saj je termovizijska kamera na površini, ko so zaznali požar, kazala kar 360 stopinj Celzija. Šlo je za talni požar, kakršen se širi pod podrastjem in po kraških pojavih, kjer lahko kljub gašenju z vodo tli dlje časa.

Pfeifer upa, da so žarišče zalili z dovolj vode. Helikopter, ki je vodo zajemal v Bohinjskem jezeru, jo je odvrgel štirinajstkrat. Air tractorja pa sta vodo pripeljala vsak šestkrat. Ponjo sta hodila v letalsko bazo na Brnik, kjer so letali polnili iz hidrantov prek cevi. Za to so se odločili, ker pilota terena in jezera ne poznata, ter zaradi varnosti, saj je bilo v jezeru veliko ljudi.

Glavnino dela na terenu so opravili bohinjski gorski reševalci, kajti na požarišče se je bilo treba spustiti z vrvno tehniko. Razkopali so teren, da so odkrili žarišče požara, nato pa usmerjali helikopter in letali. Moštvo gasilcev je varovalo območje, kjer je helikopter zajemal vodo.

Zanetila ga je strela

Kaže, da je požar že prejšnjo sredo zanetila strela, saj so med gašenjem našli drevo s sledmi, značilnimi za udar strele. Že prejšnji četrtek so z dronom preverili teren, ko so mimoidoči na relaciji Črno jezero–Komna zaznali vonj po dimu. Isti dan so pobočje Komarče dvakrat temeljito pregledali, a sledi o požaru niso zaznali.

Ta torek pa so naključni pohodniki ponovno zaznali dim. Termovizijska kamera na dronu je pokazala veliko anomalijo, zato so pristojni začeli gasiti. V sredo zjutraj je pregled požarišča pokazal, da požar še ni pogašen in se širi, zato so nadaljevali gašenje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine