Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

V BiH učenec s pištolo težje ranil enega od zaposlenih

Napadel učitelja angleščine, ki ga je menda posebej iskal. Motiv za napad še ni znan. Zdravstveno stanje poskodovanega je stabilno.
Kot so zagotovile lokalne oblasti, med ranjenimi ni otrok. FOTO: Stringer/AFP
Kot so zagotovile lokalne oblasti, med ranjenimi ni otrok. FOTO: Stringer/AFP
Be. B., L. Z., STA
14. 6. 2023 | 10:47
14. 6. 2023 | 15:54
4:00

Na osnovni šoli v mestu Lukavac na severovzhodu BiH je danes okoli 9. ure učenec streljal s pištolo in težje ranil enega od zaposlenih, je sporočila lokalna policija. Glede na neuradne informacije gre za učitelja angleščine, katerega je učenec menda posebej iskal.

Vanj je izstrelil več nabojev in mu zadal poškodbe, zaradi katerih je ogroženo njegovo življenje. Učitelj se zdravi v kliničnem centru v Tuzli, od koder so za sarajevski portal Klix pojasnili, da je utrpel strelno rano na vratu.

Policija je učenca nemudoma aretirala, njegov motiv za napad pa še ni znan, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Pristojni so hitro obvladali situacijo in prijeli storilca. Policisti naj bi zasegli orožje, uporabljeno pri kaznivem dejanju, poročajo tuji mediji.

Kot so zagotovile lokalne oblasti, med ranjenimi ni otrok.

Po poročanju portala časnika Dnevni avaz gre za dečka, ki so ga zaradi problematičnega vedenja izključili iz šole.

Portal Klix navaja, da je učenec, ki še ni dopolnil 14 let, streljal iz maščevanja, ker so ga izključili iz šole. Pred tem je menda že grozil, da bo to storil. Kot navajajo neuradni podatki, je bil mladoletnik že prej znan po neprimernem vedenju, zaradi česar so ga iz šole prepisali na drugo. Zaradi tega je javno začel govoriti, da pripravlja maščevanje, a se za njegove grožnje ni nihče zmenil.

Župan Lukavca Edin Delić je za N1 Sarajevo potrdil, da je prišlo do streljanja, pri tem pa zaprosil starše, da ne povzročajo panike. Ministrstvo za notranje zadeve dodatnih informacij ni izdalo, povedali so le, da je policija na terenu.

FOTO: Stringer/AFP
FOTO: Stringer/AFP
 

Tožilstvo je kasneje potrdilo, da storilec še ni dopolnil 14 let in da so ga pridržali na policijski postaji Lukavac. Dodali so, da je strelec v žrtev izstrelil več nabojev, potem pa je pištolo odvrgel. 

Župan Lukavca: Moramo si pogledati v oči

Edin Delić je dejal: »Treba si je pogledati v oči in si priznati, da imamo sistemski problem. Ukrepali so center za socialno delo, šola in ministrstvo za notranje zadeve, a ko vsi pripeljejo proces do konca, se postavlja vprašanje, kaj potem? Mislim, da je to izziv za družbo kot celoto, na katerega moramo najti odgovor,« je med drugim dejala Delić v izrednem nagovoru po incidentu.

Odzval se je tudi minister za izobraževanje tuzelskega kantona Ahmed Omerović. Dejal je, da so ljudje in predstavniki mesta ob tem incidentu globoko prizadeti.

Oče poškodovanega učitelja iz Lukavca je za N1 Sarajevo povedal, da operacija njegova sina, ki v šoli dela kot učitelj angleščine in pomočnik ravnatelja, še poteka, a da je njegovo stanje stabilno.

Gre za še en primer strelskega napada v regiji, potem ko sta v začetku maja tudi sosednjo Srbijo pretresla dva zaporedna smrtonosna strelska napada. V osnovni šoli v Beogradu je 13-letnik s strelnim orožjem ubil devet ljudi, osem učencev in varnostnika, sedem ljudi je bilo ranjenih. Manj kot 36 ur kasneje pa je 21-letnik v vaseh Malo Orašje in Dubona ustrelil in ubil osem ljudi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine