Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Nedelo

Osnovno živilo postaja luksuz

Pomanjkanje dežja ter dolgotrajni in intenzivni vročinski valovi z nadpovprečnimi temperaturami so močno prizadeli španske oljkarje.
V Španiji je v sezoni 2022-23 po besedah kmetijskega ministra Luisa Planasa proizvodnja oljivnega olja padla na 673.000 ton, kar je občutno pod letnim povprečjem, ki znaša 1,38 milijona ton. FOTO: Jon Nazca/Reuters
V Španiji je v sezoni 2022-23 po besedah kmetijskega ministra Luisa Planasa proizvodnja oljivnega olja padla na 673.000 ton, kar je občutno pod letnim povprečjem, ki znaša 1,38 milijona ton. FOTO: Jon Nazca/Reuters
1. 10. 2023 | 11:00
7:11

V nadaljevanju preberite:

Zaradi nutricionističnih lastnosti ter kulturnega in kulinaričnega pomena se je olivnega olja prijelo ime zeleno zlato. Po novem pa takšno poimenovanje, vsaj v Španiji, upravičuje tudi njegova cena. Ta se je avgusta letos po zadnjih podatkih španskega nacionalnega statističnega urada (INE) v primerjavi z istim mesecem lani povečala za 52,5 odstotka, kar predstavlja največje medletno zvišanje v zadnjih dveh desetletjih, v primerjavi z marcem 2021 pa je poskočila celo za 114,8 odstotka. Rast bi se lahko nadaljevala tudi v prihodnje. Vzrok so klimatske spremembe, ki v največji globalni pridelovalki olivnega olja klestijo letine.

Pomanjkanje dežja ter dolgotrajni in intenzivni vročinski valovi z nadpovprečnimi temperaturami so močno prizadeli oljkarje na Iberskem polotoku. V Španiji, od koder prihaja slaba polovica svetovnega oljčnega olja, je v sezoni 2022-23 po besedah kmetijskega ministra Luisa Planasa proizvodnja tega živila padla na 673.000 ton, kar je občutno pod letnim povprečjem, ki znaša 1,38 milijona ton. A tudi naslednja letina, kakor plat zvona bije stroka, ne utegne biti bistveno boljša od lanske, ki je že obveljala za najslabšo v 21. stoletju.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine