Prvi šef predsedovanja zadovoljen z večerjo, danes je pripravil še delovno kosilo.
Galerija
Chef Tomaž Kavčič bo sodeloval na petdesetih glavnih dogodkih v okviru polletnega predsedovanja. Foto Uroš Hočevar
Na današnjem delovnem kosilu v okviru vrha EU-Zahodni Balkan so 114 udeležencem na Brdu pri Kranju pod kuharskim vodstvom prvega chefa slovenskega predsedovanja Tomaža Kavčiča postregli z govejo juho na žaru, razkoščičeno divjo račko s koruzo na tri načine ter sladico Jesen iz kostanja in kakija ter kavo za zaključek.
Potem ko se je Kavčič, ki je za sinočnjo delovno večerjo in današnje delovno kosilo kuhal tudi sam osebno, odločil, da ponovi sladico, ki jo je že pripravil ob vrhu EU septembra 2010, in s tem počastil visoko gostjo Angelo Merkel, so s to odločitvijo »zadeli v polno«, je povedal danes. »Bila je zelo navdušena, seveda se je je spomnila,« je zaupal za Delo.
Sicer pa je včerajšnji jedilnik poleg sadja in zelenjave na žlici, ki sta prišli za poobedek, vseboval še brdski travnik s postrvjo, krompirjev njok, polnjen z mladim sirom, na paradižnikovi kremi s hrustljavo baziliko, govejo ličnico, kuhano 13 ur na 74 stopinj Celzija, na reducirani omaki z dimljenim krompirjem in mesno osnovo, za piko na i pa je bila prav tako kava. Na neformalni delovni večerji voditeljev EU v Kongresnem centru Brdo so s temi jedmi postregli skoraj sto visokim gostom.
Pred enajstimi leti v Bruslju
Tomaž Kavčič, prvi chef slovenskega predsedovanja svetu EU, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, je bil pred podobnim izzivom, kot je ob tokratnem vrhu EU, že leta 2010 na vrhu EU, ko so ga povabili v Bruselj k pripravi delovnega kosila. Kuhal je za 27 predsednikov vlad in šest najvišjih predstavnikov Evropske unije, tudi za nemško kanclerko Angelo Merkel, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, italijanskega premiera Silvia Berlusconija in tudi takratnega slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja.
Za predjed so jih pogostili s kapesanto, ovito v slanino, na kuhani zelenjavi, za glavno jed je bil biftek, polnjen s panceto in zelišči, z jurčki v omaki in hrustljavo zelenjavo, za posladek pa je bila hladna mineštra iz sadja in zelenjave z vaniljevim sladoledom, pokapljanim z bučnim oljem. »Kosilo je bilo odlično, razprave pa še zdaleč ne,« je po srečanju za televizijske kamere povedala kanclerka Angela Merkel, ob čemer je mislila predvsem na napetosti zaradi francoske politike.
Tokrat brez bučnega olja
Kot se še spominja Kavčič, je bila Merklovi tedaj zelo všeč predvsem sladica. »Čeprav se to, kot so mi povedali, zgodi zelo redko, je vzela repete. Zato sem se ob tej priložnost na Brdu odločil, da jo ponovim njej v čast,« je povedal za Delo. Le da sinoči ni bila oblita z bučnim oljem, sestavljena pa je bila – poleg sadja – iz bučke, kumare, korenja, stebelne zelene in zelenega paradižnika.
»In zakaj sem takrat sploh naredil takšno sladico? Dobil sem navodilo, naj bo jedilnik mednaroden, univerzalen, naj ne izstopa nobena nacionalna jed. Tako sem si izmislil to sladico, kot slovenski poudarek pa sem se odločil, da bo to jed na žlico, kakršna je stereotipno najbolj značilna slovenska jed,« je povedal o sladici, ki je tako že enajst let s krajšimi premori tudi na jedilniku na Zemonu.
Tomaž Kavčič bo sodeloval na petdesetih glavnih dogodkih v okviru polletnega predsedovanja, JGZ Brdo pa je pogodbo z njim podpisal za pet let. Na Protokolu Republike Slovenije pojasnjujejo, da se delovno kosilo ali delovna večerja organizirata ob delovnih srečanjih, kakršni sta bili v okviru vrha Evropska unija-Zahodni Balkan.
Slavnostno kosilo ali večerja pa sta sestavna dela državniških obiskov voditeljev držav ali uradnih obiskov šefov držav, predsednikov parlamentov in predsednikov vlad. Slavnostno kosilo ali slavnostno večerjo vedno priredi gostitelj in ta obrok je najbogatejši v celotnem programu obiska.
Komentarji