Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Razno

Slovensko literaturo je pisala cenzura

V obdobju od Jožefa II. do prve svetovne vojne je cenzura skušala blokirati premočan razmah narodnih gibanj – v tem primeru slovenskega.
Cankar v začetku 20. stoletja dočaka novo izdajo požgane Erotike, ne pa tudi uprizoritve Hlapcev. FOTO: arhiv razstave/NUK
Cankar v začetku 20. stoletja dočaka novo izdajo požgane Erotike, ne pa tudi uprizoritve Hlapcev. FOTO: arhiv razstave/NUK
4. 7. 2023 | 06:00
4. 7. 2023 | 09:25
8:57

V nadaljevanju preberite:

»Cenzura, ki je bila prej pretežno v cerkveni domeni, se je sredi 18. stoletja sekularizirala in pristala v državnem okrilju. Habsburška monarhija je v tem času oblikovala pravne podlage in birokratsko infrastrukturo, s pomočjo katere je nadzorovala polje javne besede, tako tiskane kot uprizorjene,« je povedal Marijan Dović, višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko literaturo in literarne vede. Vendar so se oblike nadzora v dolgem obdobju med vladavino Jožefa II. in prvo svetovno vojno spreminjale. Najbolj značilen mejnik je revolucionarno leto 1848.

Kako in zakaj je delovala cenzura, kateri slovenski avtorji so ji bili najbolj izpostavljeni? Kako so iznajdevali načine, da so še vedno povedali, kar so hoteli ter kako se cenzura kaže v današnjem času?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine