Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Brez narodne zavesti ne bomo obstali

Pisatelj Boris Pahor praznuje 106. rojstni dan.
Boris Pahor praznuje 106 let. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Pahor praznuje 106 let. FOTO: Jože Suhadolnik
26. 8. 2019 | 14:43
27. 8. 2019 | 08:48
2:26
Ljubljanska knjigarna Konzorcij je nekaj pred poldnevom gostila pisatelja Borisa Pahorja, ki danes praznuje svoj 106. rojstni dan. Ob tej priložnosti sta Mladinska knjiga in Cankarjeva založba pripravili tradicionalno srečanje, ki je tudi letos pritegnilo veliko znanih imen iz sveta kulture in politike, med drugimi sta prišla minister za kulturo Zoran Poznič ter direktorica Javne agencije za knjigo RS Renata Zamida. Slednja ga je označila za poosebljenje narodnega ponosa in čudež zgodovinskega spomina.

Evgen Bavčar je razveselil prijatelja. FOTO: Jože Suhadolnik
Evgen Bavčar je razveselil prijatelja. FOTO: Jože Suhadolnik




Druženja se je udeležil tudi Pahorjev dolgoletni prijatelj, filozof in fotograf Evgen Bavčar, ki mu je slavljenec uvodoma namenil več laskavih besed. Razkril je, da gredo prav Bavčarju zasluge, da eksistira kot pisatelj. Prav tako je omogočil, da so Nekropolo (1967) prevedli v francoščino. Gre za Pahorjevo najbolj uspešno delo v katerem opisuje svojo izkušnjo iz taborišča. Roman je izšel v številnih prevodih. Danes velja Boris Pahor za velikega podpornika slovenske nacionalne zvesti in pričevalca fašističnega nasilja nad Slovenci v Italiji. Sodi med najbolje prodajane in mednarodno prepoznavne slovenske avtorje vseh časov. Tudi njegov pisateljski potencial so najprej odkrili v tujini, šele kasneje smo ga začeli ceniti doma.

Boris Pahor je narodna zavest na dveh nogah. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Pahor je narodna zavest na dveh nogah. FOTO: Jože Suhadolnik


Tradicionalno srečanje sta vodila urednik in pisatelj Zdravko Duša ter Pahorjev tesen sodelavec pri reviji Zaliv Peter Kovačič Peršin. Starosti navkljub je Pahor še vedno bistrega uma in izbranih besed, odločno je nagovoril številne ljubitelje njegovega pisanja in pronicljivo komentiral aktualno dogajanje. Ponovno je poudaril, da je pomanjkanje zavednosti eden največjih problemov Slovenije. Če se ne bomo zavedali lastne identitete, potem kot narod ne bomo obstali.

Peter Kovačič Peršin, Boris Pahor in Zdravko Duša FOTO: Jože Suhadolnik
Peter Kovačič Peršin, Boris Pahor in Zdravko Duša FOTO: Jože Suhadolnik

Sorodni članki

Premium
Alenka Puhar, književnica. Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine