Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Gaye Su Akyol - İstikrarlı Hayal Hakikattir

Druga mednarodna izdaja očarljive turške večplastne umetnice. 
Gaye Su Akyol v Gala hali.<br />
FOTO: Primož Zrnec
Gaye Su Akyol v Gala hali.<br /> FOTO: Primož Zrnec
9. 11. 2018 | 14:00
9. 11. 2018 | 14:14
3:36
Gaye Su Akyol - İstikrarlı Hayal Hakikattir<br />
FOTO: arhiv založbe
Gaye Su Akyol - İstikrarlı Hayal Hakikattir
FOTO: arhiv založbe
Gaye Su Akyol

İstikrarlı Hayal Hakikattir
Glitterbeat Records, 2018
 
Očarljiva pevka in večplastna umetnica Gaye Su Akyol prevzame vso pozornost, zasede vse naše čute, tako, da tudi zavonjamo in okusimo Istanbul, mesto dveh celin, mesto kulturnega prepleta preteklosti in sedanjosti, Vzhoda in Zahoda, Severa in Juga.
 
Že s svojim prvim albumom za mednarodno tržišče Hologram Ĭmparatorluğu (Hologramski imperij) iz leta 2016, ki je prav tako izšel za ljubljansko svetovljansko založbo Glitterbeat Records, je očarala z zvokom. Album je naslednje leto predstavila z izvrstnim nastopom v nabito polni Gala hali na Metelkovi v okviru Druge godbe.
 
Preplet zvoka in kulturnih vplivov sicer, nekoliko stereotipno, simbolizira tudi položaj Turčije in Istanbula. Red v kakofoniji, smisel v kaosu, psihedeličnost v običajnem, elektronsko v akustičnem in še bi lahko na kup metali nasprotujoče si besede. Take asociacije namreč sproža poslušanje glasbe Gaye Su Akyol.
 
Vsekakor pa je izvrstna vokalistka Gaye Su Akyol s svojo zasedbo na albumu İstikrarlı Hayal Hakikattir naredila še en presežek globalnega zvočnega konglomerata, ki očara in osvaja. Krvavo romantična, ostro politična prinaša nove zvoke nove Turčije, ki je vpeta v Ergodanove okove svobode. Zagotovo je Gaye Su Akyol ena najbolj svetlih zvezd mlajše, prebujajoče se, turške glasbene scene, ki intrigira s svojo različnostjo.
 
Antropologinja, likovna in glasbena umetnica je predvsem zvočna raziskovalka preteklosti in prihodnosti, mogočega in nemogočega, znanega in neznanega, kičastega in umetniškega. Sicer je odraščala v svetovljanskem Istanbul ob poslušanju anatolske glasbene ikone Selde Bağcan, življenje pa ji je spremenil album Nevermind skupine Nirvana. Zato je tudi njena glasbe močno lokalno obarvana, vendar globalno sprejemljiva.
 
Nov album Istikrarlı Hayal Hakikattir (Vztrajna fantazija je resničnost) je producirala skupaj s svojim kitaristom Güçlüjem Şimşekom in odseva njihov glasbeni razvoj v zadnjih dveh letih. Močno poetičen album je njen oziroma njihov osebni politični manifest trmastega optimizma, ki živi od vztrajanja. To je tudi tretji album v njeni diskografiji in je, kot pravi Gaye Su Akyol, ustvarjen tako kot prejšnja dva, v celoti neodvisno in svobodno. Zasedba namreč vztraja na »naredi s sam« pristopu, katerega nikakor ne onesnažijo kapitalistična glasbena pričakovanja in obveznosti.
 
Izvrstni glasbi Gaye Su Akyol in njeni novi glasbo bomo lahko spet prisluhnili 15. januarja prihodnje leto v Cankarjevem domu.
 
İstikrarlı Hayal Hakikattir je izjemen album univerzalne partikularnosti, globalne lokalnosti, vizija pretekle prihodnosti.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine