Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Film & TV

Malo je dokumentarcev, ki so čisti eskapizem

Festival bo potekal od 13. do 20. marca. Pri nas smo končno dobili ločen razpis za dokumentarne filme, ki so bili doslej prepuščeni naključnemu financiranju.
Sestre v savni so iskrena pričevanja občasno smešnih, večkrat pa trpkih zgodb o še vedno patriarhalnem in za ženske neprijetnem okolju. FOTO: promocijsko gradivo
Sestre v savni so iskrena pričevanja občasno smešnih, večkrat pa trpkih zgodb o še vedno patriarhalnem in za ženske neprijetnem okolju. FOTO: promocijsko gradivo
1. 3. 2024 | 08:24
1. 3. 2024 | 08:24
9:47

V nadaljevanju preberite:

Cankarjev dom je predstavil program 26. Festivala dokumentarnega filma, ki bo od 13. do 20. marca. Odprl ga bo novi film Maje Weiss Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna. Na tiskovni konferenci je bil govor tudi o »popularizaciji« te filmske zvrsti. Na pravkar končanem ­Berlinalu je denimo drugič zapored slavil dokumentarec.

Programski direktor Festivala dokumentarnega filma Simon Popek zmage dokumentarcev na tako imenovanih A-festivalih, na katerih prevladujejo fikcija, eskapizem in zvezdniški pečat, kot velik zagovornik te zvrsti pozdravlja, še vedno pa zaznava njihov primanjkljaj v tekmovalnih programih. Letos se je prvič zgodilo, da sta bila na Berlinalu v njem kar dva. Meni, da v konkurenci igranih filmov dokumentarni izstopajo, kar najbrž naredi vtis na sicer povsem avtonomne žirije, »včasih pa dejansko ni boljšega filma«.

Poleg tega, da se – čeprav ne na veliko – dokumentarci pojavljajo in žanjejo lovorike v tekmovalnih programih največjih svetovnih filmskih festivalov, pri Slovenskem filmskem centru (SFC) njihov vzpon v zadnjih letih pripisujejo tudi redni kinematografski distribuciji, ki je bila vseskozi večinoma namenjena igranemu celovečernemu filmu. Režiserka Maja Weiss je poudarila, da smo tako zabredli v konflikte, ki se le še poglabljajo, da nam je groba realnost še bližje; bolj nas zadene in od nje niti ne bežimo več.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine