Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Bohemian Rhapsody: Odlični Malek v vlogi Freddieja na eni, potvarjanje dejstev na drugi strani

Po svetovni premieri filma Bohemian Rhapsody so odzivi na biografijo Queenov mešani.
Mercury je izvedel, da je z neozdravljivo boleznijo okužen leta 1987, v filmu pa je aids glavni razlog, da se odloči za nastop na Live Aidu, ki je potekal julija 1985. FOTO: Press Release
Mercury je izvedel, da je z neozdravljivo boleznijo okužen leta 1987, v filmu pa je aids glavni razlog, da se odloči za nastop na Live Aidu, ki je potekal julija 1985. FOTO: Press Release
L. Z.
24. 10. 2018 | 09:51
24. 10. 2018 | 10:40
3:50
Rami Malek je v vlogi Freddieja Mercuryja izjemen, koncertni prizori so še boljši, a težko pričakovani biografski film o Queenih ni kaj več kot zbirka največjih trenutkov te britanske rock skupine. Tako bi najhitreje povzeli prve kritiške odzive, če zaupamo spletnemu portalu Rotten Tomatoes.

Zgoraj zapisano potrjujejo besede filmskega kritika Davida Ehrlicha. Na portalu IndieWire je včeraj, na dan svetovne premiere filma Bohemian Rhapsody, zapisal, da je med gledanjem filma imel občutek, kot da opazuje skupino nadarjenih igralcev, ki uprizarjajo stran Queenov na wikipediji.



Film Bohemian Rhapsody je v prvi vrsti poklon Queenom. Biografsko se loti zgodovine Queenov in se osredotoči na obdobje med letoma 1970 in 1985. S tem se je režiser Bryan Singer izognil Mercuryjevemu odraščanju v Zanzibarju ter njegovim zadnjim letom, ko se je boril z virusom hiv.

A kljub temu je pevčeva bolezen najbolj sporna točka filma: avtorji so – po besedah Ehrlicha »nepojasnjeno perverzno« – priredili datum diagnoze. Mercury je izvedel, da je z neozdravljivo boleznijo okužen leta 1987, v filmu pa je aids glavni razlog, da se odloči za nastop na Live Aidu, ki je potekal julija 1985.

Torej očitek o wikipediji – žal – ni povsem na mestu. Zanimivo bo slišati, kaj bo o tem porekel Bob Geldof, organizator tega dobrodelnega koncerta in verjetno najzaslužnejši, da so na Wembleyju nastopili tudi Queeni.

Pri nastajanju filma sta sodelovala kitarist originalne zasedbe Brian May (na sredini) in bobnar Roger Taylor (skrajno levo). FOTO: Tolga Akmen/AFP
Pri nastajanju filma sta sodelovala kitarist originalne zasedbe Brian May (na sredini) in bobnar Roger Taylor (skrajno levo). FOTO: Tolga Akmen/AFP


Vseeno ne gre spregledati izjemne igre Ramija Maleka, ki ga je širša javnost spoznala v nadaljevanki Mr. Robot, opozarjajo domala vsi kritiki. Jason Guerrasio je v Business Insiderju zapisal, da je »Malek edini razlog, da se splača film pogledati do konca«.

Najprej so napovedovali, da bo Freddieja igral komik Sacha Baron Cohen, znan po izmišljenih likih reperja Alija G, Borata in Brüna, a je odpadel. V vlogi pevca skupine je zato nastopil Malek, američan egiptovskih korenin. Verjetno najprej navduši že njegov pogum: verjetno bi si uničil kariero, če bi nepripravljen stopil v Mercuryjeve čevlje.

»Najboljša stvar pri Freddieju je, da ti da občutek, da lahko narediš karkoli,« je dejal Malek. Zato ne čudi, kako samozavestno je odigral enega najbolj samozavestnih nastopačev v zgodovini pop kulture.



Film gledalca od začetkov skupine (najprej se je imenovala Smile) prek meteorskega vzpona popelje do vrhunca – do nepozabnih dvajsetih minut na Live Aidu. Ob tem ne pozabi na vse največje uspešnice: We Will Rock You, We are the Champions, Another one Bites the Dust, Radio Gaga, Bohemian Rhapsody … Poleg tega sledi Mercuryjevi poti do slave in zapletenemu ljubezenskemu življenju.

Vlogo basista Johna Deacona je v filmu prevzel Joseph Mazzello, kitarista Briana Mayja Gwilym Lee, bobnarja Rogerja  Taylorja pa Ben Hardy. Pomembno vlogo ima tudi Mary Austin, največja Freddiejeva ljubezen, ki jo igra Lucy Boynton.

Filmska ekipa je prizore s koncertov preučila do potankosti. FOTO: Press Release
Filmska ekipa je prizore s koncertov preučila do potankosti. FOTO: Press Release


Posebno poglavje so prizori s koncertov, ki so od nekdaj veljali za »specialiteto« Queenov. Filmska ekipa jih je preučila do potankosti in jih ne le natančno uprizorila, temveč v njih zajela tudi silno energijo benda. Pogost sklep je, da bo že to dovolj, da se bodo največji oboževalci iz kinodvoran vračali zadovoljni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine