Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Namesto službenih poti se podjetja poslužujejo videokonferenc

Pod virusom prejšnji teden klonil tudi ženevski avtomobilski salon. Lansko razstavo, ki običajno traja 10 dni, je obiskalo 660.000 ljudi.
Včeraj bi se moral začeti ženevski avtomobilski sejem, a je odpovedan. Foto Reuters
Včeraj bi se moral začeti ženevski avtomobilski sejem, a je odpovedan. Foto Reuters
Maja Grgič, Gašper Boncelj, Miha Jenko
6. 3. 2020 | 06:00
12. 3. 2020 | 12:52
4:01
Ljubljana – Včeraj bi se morala začeti ena najpomembnejših vsakoletnih avtomobilskih razstav – v Ženevi, a je bila dokaj pozno, prejšnji petek, odpovedana, potem ko so švicarske zvezne oblasti zaradi primerov okužbe z novim koronavirusom prepovedale vse večje prireditve v državi. To ni edini dogodek, ki je bil odpovedan ali prestavljen zaradi virusa, podjetja odpovedujejo tudi nenujne sestanke.

Kot so dejali organizatorji ženevskega avtomobilskega sejma, preložitev na kasnejši termin v takšnem primeru ni možna. Lansko razstavo, ki običajno traja 10 dni, je obiskalo 660.000 ljudi. Proizvajalci so informacije o novih avtomobilih sicer v javnost posredovali na različne načine, večinoma preko video konferenc, v nekaj primerih tudi na manjši lastni predstavitvi. Naslednja večja avtomobilska razstava je predvidena za 10. april v New Yorku. Tam za zdaj ne razmišljajo o odpovedi, ampak se ukvarjajo z ukrepi za preprečitev širjenja virusa.


Prestavljena sejma


V javni agenciji SPIRIT Slovenija so se s podjetji nameravali drug teden udeležiti nepremičninsko-investicijskega sejma MIPIM v Cannesu, ki pa je prestavljen na začetek junija (2. do 5.). Pripravljali so tudi predstavitev slovenskega gospodarstva na sejmu Hannover Messe, ki bi moral biti od 20. do 24. aprila, a so organizatorji dogodek prestavili na 13. do 17. julij. Priprave za druge aktivnosti, ki jih imajo v načrtu za to leto, vključno z delegacijami, sejemskimi predstavitvami itd., za zdaj potekajo v skladu z načrti, je pa vse odvisno od nadaljnjega razvoja dogodkov. Med odpovedanimi sta tudi berlinski sejem turizma in pohištveni sejem v Milanu, ki je z aprila prestavljen na junij.

V Siju so odpovedali vse poslovne poti v Italijo. Foto Jožže Suhadolnik
V Siju so odpovedali vse poslovne poti v Italijo. Foto Jožže Suhadolnik


Zaradi koronavirusa sta fiskalni svet in predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji prestavila konferenco Dolgoročna vzdržnost javnih financ Slovenije na september 2020. V Evropski centralni banki so odpovedali vse nenujne službene poti in odpovedali ali preložili novinarske in druge konference. Omejili so tudi vse obiske na sedežu v Frankfurtu, aprilsko srečanje Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu pa bo virtualno.


Odpovedi službenih poti


Številna podjetja zaradi koronavirusa odpovedujejo ne le dogodke, ampak tudi nenujne poslovne poti in sestanke. V Skupini Sij so preventivno začasno odpovedali vse službene poti v Italijo in preložili ali skrčili načrtovane obiske kupcev pri njih. V tem prehodnem času vse uredijo prek videokonferenčnih sistemov. Odpovedali so tudi razstavljanje na orodjarskem sejmu DMC na Kitajskem. »Smo tudi v stiku z organizatorji ostalih sejmov v EU, ki že sprejemajo ukrepe in prestavljajo marčevske in aprilske sejme na kasnejše datume. Službene poti in obiski kupcev znotraj Slovenije potekajo normalno, ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov,« dodajajo.

V Krki so zaposlene poučili, kaj storiti, če morajo na službeno pot, pri čemer zaposlenim priporočajo organizacijo videokonferenc in uporabo drugih komunikacijskih poti. Tudi v Leku sodelavcem svetujejo, naj v primeru poslovnih sestankov uporabijo različna orodja za virtualno sodelovanje kot alternativo poslovnega potovanja. Obenem jim redno svetujejo, naj o poslovnih ali zasebnih potovanjih razmislijo skladno z napotki Centra za nadzor in preprečevanje bolezni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine