Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Z reciklažo tetrapakov do robčkov in papirja

Ljubljanske mlekarne so kot prvo slovensko podjetje zaprle interno snovno zanko za tetrapak embalažo.
Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra Pak. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn, med predstavitvijo reciklaže embalaže Tetra Pak. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
9. 12. 2019 | 16:19
9. 12. 2019 | 16:42
2:16
Ljubljana - Ljubljanske mlekarne so postale prvo slovensko podjetje, ki mu je uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak. Že pred nekaj leti so se namreč priključile projektu krožnega gospodarstva Z embalažo tetra Pak do robčkov, v katerem sodelujejo še Tetra Pak, Dana in Eko iniciativa.

Proizvodnja v Ljubljanskih mlekarnah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Proizvodnja v Ljubljanskih mlekarnah. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Iz ostankov embalaže Tetra Pak, ki nastanejo v proizvodnji Ljubljanskih mlekarn, italijanska papirnica Lucart izdeluje robčke, papirnate brisače in higienski papir, ki jih zatem Ljubljanske mlekarne odkupujejo za svojo interno uporabo. Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže, ki ga v celoti vključijo v sistem zapiranja snovne zanke z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelka.



Kot je pojasnil direktor Ljubljanskih mlekarn Tomaž Žnidarič, je to le eden od korakov, ki jih v podjetju izvajajo v skrbi za okolje.  Ljubljanske mlekarne so največji proizvajalec mleka v Sloveniji, zato porabijo največ tetrapak embalaže. Obenem pa zmanjšujejo emisije v okolje, nadzorujejo porabo naravnih virov, v proizvodnih obratih pa imajo nameščene svoje čistilne naprave in vzpostavljen sistem ločevanja odpadkov.

Vodja ekologije v Ljubljanskih mlekarnah Simona Papler. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vodja ekologije v Ljubljanskih mlekarnah Simona Papler. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Snovna zanka za tetrapak embalažo se začne v proizvodnji izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujejo v obliko, kot jo poznajo kupci. To embalažo napolnijo z mlekom ali jogurtom, ostanke embalaže, ki nastanejo pri tem procesu, pa odložijo na sodoben ekološki otok, od koder potujejo do preše, je med drugim pojasnila vodja ekologije v Ljubljanskih mlekarnah Simona Papler.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine