Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V prvem polletju nižja vrednost industrijske proizvodnje

Vrednost proizvodnje je v prvih šestih mesecih upadla za 3,8 odstotka, prihodek od prodaje pa se je zvišal, porasla je tudi vrednost zalog, ugotavlja Surs.
Industrija je v prvem polletju znižala vrednost proizvodnje, povečala pa prihodek od prodaje in vrednost zalog, kažejo podatki Sursa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Industrija je v prvem polletju znižala vrednost proizvodnje, povečala pa prihodek od prodaje in vrednost zalog, kažejo podatki Sursa. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
M. J.
10. 8. 2023 | 11:13
10. 8. 2023 | 12:02
1:42

Vrednost industrijske proizvodnje je bila v prvem polletju v primerjavi z istim lanskim obdobjem nižja, prihodek od prodaje v industriji in vrednost zalog pa sta se zvišala, ugotavljajo na državnem statističnem zavodu (Surs). Vrednost proizvodnje je upadla za 3,8 odstotka; najizraziteje se je znižala v preskrbi z električno energijo, plinom in paro (za 36,9 odstotka), sledili so rudarstvo (za 31,3 odstotka) in predelovalne dejavnosti (za 1,8 odstotka).

Vrednost proizvodnje visoko tehnološko zahtevnih izdelkov je bila v prvem polletju sicer višja za skoraj 13 odstotkov, pri srednje in nizko tehnološko zahtevnih izdelkih pa se je znižala. 

Na drugi strani se je prihodek od prodaje v prvih šestih mesecih primerjalno zvišal za 3,5 odstotka. Na tujem trgu je zrasel za štiri, na domačem pa za dva odstotka. Najbolj se je zvišal v proizvodnji izdelkov za široko porabo (za 11,4 odstotka) in v proizvodnji izdelkov za investicije (za 11,3 odstotka), v proizvodnji izdelkov za vmesno porabo pa je upadel (za 4,2 odstotka). Še bolj se je okrepila vrednost zalog, ki je bila v prvih šestih mesecih letošnjega leta za 18,8 odstotka višja kot v istem obdobju lani, so izračunali na Sursu.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine