Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V aprilu inflacija znižana na 9,4 odstotka

Električna energija se je na letni ravni podražila kar za tretjino, hrana pa za skoraj šestino, ugotavlja Surs. Hkrati so se opazno pocenila tekoča goriva.
Hrana se v zadnjem letu rekordno draži, še bolj pa električna energija. Foto Jože Suhadolnik
Hrana se v zadnjem letu rekordno draži, še bolj pa električna energija. Foto Jože Suhadolnik
28. 4. 2023 | 10:49
28. 4. 2023 | 12:47
3:23

Letna stopnja inflacije se je ta mesec znižala za dobro odstotno točko. Življenjske potrebščine so se namreč aprila na letni ravni v povprečju podražile za 9,4 odstotka (v marcu za 10,5 odstotka), na mesečni pa za 1,5 odstotka. Na letno inflacijo so najbolj vplivale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, na mesečno pa višje cene počitniških paketov, so izračunali na državnem statističnem zavodu (Surs).

K letni inflaciji so pričakovano največ, 2,7 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so bile višje za 15,8 odstotka. Električna energija se je na letni ravni podražila kar za tretjino,  stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj so dražji za desetino, rekreacija in kultura pa za 7,5 odstotka. Za 9,6 odstotka so dražje storitve restavracij in hotelov, za vel kot desetino pa cene storitev in izdelkov v zdravstvu, oblačila in obutev so dražji za 8,3 odstotka.

Po drugi strani so cenejši naftni derivati letno inflacijo ublažili za 0,4 odstotne točke. Tekoča goriva so se pocenila za 17,5 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za slabih pet odstotkov, ugotavlja Surs..

Cene blaga so se sicer v enem letu v povprečju dvignile za 10,1 odstotka, cene storitev pa za 7,9 odstotka. Lani aprila je bila letna inflacija 6,9-odstotna.

Letna rast cen, merjena z evropsko primerljivim harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin (HICP), je bila ta mesec 9,2-odstotna (aprila lani 7,4-odstotna). 

ECB kmalu spet o obrestnih merah

V državah z evrom je stopnja inflacije precej različna, je pa povsod še daleč nad dvoodstotnim inflacijskim ciljem. Evropska centralna banka bo zato na monetarni seji prihodnji teden pričakovano zvišala svoje obrestne mere. Vprašanje je le, ali jih bo znova popravila navzgor za pol odstotne točke, ali pa bo dvig obresti tokrat pol manjši. Odločitev bo kompromis, možnost povečanja za le 0,25 odstotne točke sicer povečuje najnovejši podatek o ničelni rasti in stagnaciji nemškega gospodarstva v letošnjem prvem četrtletju. Hkrati prvi podatki kažejo tudi rahlo aprilsko znižanje inflacije v največji evrski državi.

Mednarodni denarni sklad je sicer včeraj ECB pozval, naj zaradi visoke inflacije, ki najbolj prizadene revne, vztraja z zviševanjem obrestnih mer vse do sredine prihodnjega leta. ECB je sicer z višanjem obrestnih mer začela lani julija in jih od takrat že dvignila za 3,5 odstotne točke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine