Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ryanair v petek odpoveduje skoraj 400 letov

Stavki Ryanairovih pilotov na Švedskem, Irskem in v Belgiji se bodo ta petek pridružili tudi nemški kolegi. 
Ryanair bo v petek odpovedal vsaj 146 letov. FOTO: Susana Vera/Reuters
Ryanair bo v petek odpovedal vsaj 146 letov. FOTO: Susana Vera/Reuters
G. Z.
8. 8. 2018 | 09:19
8. 8. 2018 | 14:42
2:04
Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair bo v petek zaradi stavke pilotov na Švedskem, Irskem in v Belgiji, ki so se ji danes pridružili še nemški kolegi, odpovedal 396 letov. 

Kot so dopoldne sporočili iz nemškega sindikat pilotov Vereinigung Cockpit (VC), bodo piloti z dela odkorakali v petek ob 3.01 uri, stavka pa se bo končala v soboto ob 2.59. »Izredno nam je žal za prizadete potnike, a odgovornost za to nosi Ryanairova uprava,« je dejal predsednik VC Martin Locher.​

Letalski prevoznik je sporočil, da so 25.000 potnikov, ki jih bo stavka prizadela zaradi prizemljitve letal na Švedskem, Irskem in v Belgiji, že obvestili in jim ponudili menjavo leta ali vrnitev kupnine. Potniki, ki v petek potujejo v Nemčijo ali iz nje, pa bodo obvestilo dobili danes. Stavka naj bi sicer načrte potovanja spremenila približno 42.000 potnikom.

Vzrok za stavko je spor, ki se vleče že dlje časa; zaposleni zahtevajo delovne pogoje v skladu z zakonodajo, kjer delajo, boljše pogoje dela in transparentnejši sistem napredovanj.
 
S stavko želijo na Irskem pritisniti na prevoznika, naj prekliče načrte krčenja osebja v zimski sezoni. Ryanair želi v delu leta, ko se povpraševanje po letih zmanjša, zmanjšati floto letal s 30 na 24 in odpustiti oziroma premestiti 300 zaposlenih – 100 pilotov in 200 predstavnikov kabinskega osebja. V luči napovedane stavke irskih pilotov je Ryanair pred dnevi predlagal tristranski mediacijski postopek. 
 
Konec julija je zaradi stavke največji nizkocenovni prevoznik v Evropi moral odpovedati okoli 600 letov.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine