Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Podpisa sporazuma med Mercatorjem in dobavitelji ni bilo

GZS se je opravičila s sestanka in predlagala, da se podpis memorandoma prestavi, so sporočili z Mercatorja.
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) naj bi danes z Mercatorjem in Fortenovo podpisala memorandum o sodelovanju, a se je GZS opravičila s sestanka in predlagala, da se podpis memorandoma prestavi, so sporočili z Mercatorja. FOTO: Jure Eržen/Delo
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) naj bi danes z Mercatorjem in Fortenovo podpisala memorandum o sodelovanju, a se je GZS opravičila s sestanka in predlagala, da se podpis memorandoma prestavi, so sporočili z Mercatorja. FOTO: Jure Eržen/Delo
N. G.
19. 12. 2019 | 17:25
19. 12. 2019 | 17:37
3:45
Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) naj bi danes z Mercatorjem in Fortenovo podpisala memorandum o sodelovanju, a se je GZS opravičila s sestanka in predlagala, da se podpis memorandoma prestavi, so sporočili z Mercatorja.

Predstavniki Mercatorja na čelu s predsednikom uprave Tomislavom Čizmićem in vodstvo Skupine Fortenova na čelu z Maksimom Poletajevim, predsednikom upravnega odbora, in Fabrisom Peruškom, izvršnim direktorjem, naj bi se danes srečali s predstavniki GZS. Podpisali naj bi memorandum, ki naj bi urejal odnose med Mercatorjem in njegovimi dobavitelji ter potrdil sedež upravljanja Skupine Mercator, ki ostaja v Sloveniji. Pred sestankom je GZS predlagala, da se podpis memoranduma prestavi na prve dni januarja prihodnjega leta, predstavniki GZS pa so se opravičili s sestanka, so sporočili z Mercatorja.

Mercator in Skupina Fortenova obžalujeta, da se predstavniki slovenskih dobaviteljev napovedanega sestanka niso uspeli udeležiti, so še dodali: »Skupina Fortenova si bo še naprej prizadevala za nadaljnji razvoj Skupine Mercator, prav tako tudi za ohranitev sedeža Mercatorjevega upravljanja v Sloveniji ter za to, da se podpiše memorandum o soglasju, ki bo urejal odnose med Mercatorjem in njegovimi dobavitelji, vključno s slovenskimi. Upamo, da se bodo predstavniki dobaviteljev udeležili naslednjega sestanka in da se bo vprašanje začasnega zasega Mercatorjevih delnic medtem razrešilo.«

Fabris Peruško je sicer v četrtek ob odzivu na predlog varuha konkurence zasega delnic Mercatorja dejal, da SID banka in gospodarski minister Zdravko Počivalšek poskušata doseči neenakopraven položaj dobaviteljev, tako da bi slovenski imeli boljše pogoje: »Mi kot podjetje delujemo na tržnih temeljih, zato tega sporazuma ne moremo podpisati, saj je v nasprotju z zakoni EU. Zato smo Počivalška in SID banko prijavili evropski komisiji.«


Odzvali so se na GZS


»Mercatorju je bilo poslano opravičilo po njihovi torkovi pobudi, da se podpisniki memoranduma dobijo na podpisu v četrtek. Na GZS menimo, da se lahko aktivnosti priprave memoranduma o soglasju nadaljujejo po praznikih,ko bodo prisotni vsi akterji, ki so sedaj zaradi obveznosti v tujini odsotni,« so premik datuma za podpis pojasnili v GZS.
 

O zaplembi delnic je svoje povedal še Plenković


Agencija za varstvo konkurence (AVK) je sklep o zasegu delnic izdala za zavarovanje plačila globe v višini 53,9 milijona evrov, ki jo je Agrokorju naložila zaradi nepravilno izvedenega prevzema kostelske polnilnice vode Costella, ki ga je nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić izvedel pred tremi leti.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Andrej Plenković, hrvaški premier, je danes spomnil, da je odločitev AVK nepravnomočna. Prepričan je, da je takšna poteza absolutno neprimerna in krši pravice družbe, ki se bo pritožila na odločitev, postopek pa bo najverjetneje dolgotrajen. Izpostavil je, da gre za primer iz leta 2016, še preden so v Agrokorju uvedli izredno upravo.

Plenković je še zavrnil trditve, da je zaseg delnic povezan z arbitražnim sporom, in potrdil, da se je v Rimu ob robu srečanja srednjeevropske pobude pogovarjal tudi s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine