Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ozaveščenost ni dovolj, čas je za spremembe obnašanja

Zaživela je kampanja Zamenjaj olje za okolje. Cilj je motivacija Slovencev za zamenjavo ogrevalnih sistemov z bolj učinkovitimi, zelenimi alternativami.
Namen kampanje je izobraževnaje gospodinjstev o okoljskih in ekonomskih prednostih menjave starih ogrevalnih sistemov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Namen kampanje je izobraževnaje gospodinjstev o okoljskih in ekonomskih prednostih menjave starih ogrevalnih sistemov. FOTO: Voranc Vogel/Delo
15. 4. 2021 | 13:24
15. 4. 2021 | 14:05
2:48
Ozaveščenost slovenskih gospodinjstev o zelenih rešitvah je po podatkih družbe Borzen na visokem nivoju, ob navedenem pa nosilci kampanje Zamenjaj olje za okolje opozarjajo, da je skrajni čas za naslednji korak – dejansko spremembo v obnašanju. Sistemov, ki uporabljajo kurilno olje, je v Sloveniji še veliko, poudarjajo nosilci nove kampanje za ozaveščanje pomembnosti menjave starih in neučinkovitih ogrevalnih naprav.
 

Ideja kampanje


Kampanja se je oblikovala v okviru evropskega projekta Replace, hkrati pa je nastala tudi spletna platforma, katere osnovni namen je izobraževanje gospodinjstev o okoljskih in ekonomskih prednostih menjave starih ogrevalnih sistemov. Zamenjava neučinkovitega sistema pripomore k izboljšani kakovosti zraka, povečanemu udobju uporabnikov, zanesljivosti obratovanja in preskrbe z energijo, obenem pa gospodinjstva prihranijo tudi pri stroških, med drugim pišejo v kampanji.

image_alt
Kako prihraniti energijo in se ne odreči udobju


Evropski projekt deluje pod okriljem Instituta Jožef Stefan, ki ga zastopa dr. Gašper Stegnar. Ta je prepričan, da bo kampanja pripomogla k sprejemanju boljših odločitev pri zamenjavi ogrevalnih sistemov ter ob pregledovanju ponudb. »Gospodinjstvo se lahko prek spletne platforme poduči o vseh sistemih, ki so mu na voljo pri zamenjavi, ter prednostih in slabostih posamezne tehnologije. Svojo odločitev lahko oblikuje na podlagi ekonomskih in okoljskih meril, v pomoč pri izboru med različnimi ponudbami pa je na voljo tudi seznam kazalnikov, ki omogoča primerjavo med različnimi ponudniki,« razlaga Stegnar, ki še dodaja, da uporabnik platforme prejme tudi bon ugodnosti, ki ga lahko unovči, če bo menjal star ogrevalni sistem na kurilno olje s Kronotermovo toplotno črpalko ADAPT.
Iz naslova Eko sklada je za občane in podjetja bilo do zdaj izplačanih 67,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. FOTO: Blaž Samec/Delo
Iz naslova Eko sklada je za občane in podjetja bilo do zdaj izplačanih 67,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Eko sklad


Ob bonu so na voljo tudi sredstva Eko sklada, ki je lani odobril subvencije za občane, v višini 52 milijonov evrov. Od tega je 5,2 milijona namenjenih za subvencioniranje nakupa električnih vozil, 6,5 milijona za fotovoltaiko za samopreskrbo z električno energijo, preostanek pa je rezerviran za krepitev energetske učinkovitosti stavb.

Iz naslova Eko sklada je za občane in podjetja bilo do zdaj izplačanih 67,5 milijona evrov nepovratnih sredstev, medtem ko je bilo za energetsko obnovo blokov izplačanih 4,9 milijona.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine