Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Največja rast števila novih zaposlitev v gostinstvu

Število delovno aktivnih oseb se je maja povečalo v večini dejavnosti.
Kar polovica novih delavcev v gostinstvu je tujcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kar polovica novih delavcev v gostinstvu je tujcev. FOTO: Jure Eržen/Delo
18. 7. 2023 | 11:14
18. 7. 2023 | 12:46
3:42

V Sloveniji je bilo maja 934.100 delovno aktivnih oseb, od tega okoli 834.100 zaposlenih in nekaj več kot 100.000 samozaposlenih, kažejo podatki statističnega urada. Število prvih se je v primerjavi z mesecem prej povečalo za 0,1 odstotka, število drugih je zraslo četrti mesec zapored, tokrat za 0,3 odstotka in doseglo najvišjo vrednost, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnem prebivalstvu.

Na letni ravni se je število delovno aktivnih oseb povečalo za 1,5 odstotka, pri čemer je bila rast pri samozaposlenih skoraj dvakrat višja kakor pri zaposlenih. Delež tujih delavcev pri nas vztrajno narašča, saj je bilo med aktivno zaposlenimi po podatkih urada 131.451 tujih državljanov oziroma 14 odstotkov vseh delovno aktivnih.

image_alt
Vse več beguncev iz Ukrajine išče delo v Sloveniji

V primerjavi z mesecem prej se je število delovno aktivnih najbolj povečalo v gostinstvu, in sicer za nekaj manj kot 400 oseb ali cel odstotek), od tega jih je bilo kar dobro polovico tujih državljanov. V tej dejavnosti je bilo približno 38.500 delovno aktivnih, od tega je bilo skoraj 80 državljanov Slovenije, 3,1 odstotka so predstavljali delovno aktivni iz držav članic EU, 17,3 odstotka pa državljani držav iz tretjih držav. Tujih državljanov je bilo v primerjavi z mesecem prej več za 3,2 odstotka.

Delovno aktivni tuji državljani v gostinstvu so po podatkih statističnega urada prihajali iz 210 različnih držav, največ (približno 2300) iz Bosne in Hercegovine. Približno 24.000 delovno aktivnih je delo v gostinstvu opravljalo po pogodbi za nedoločen čas, okoli 14.500 pa v drugih oblikah delovnega razmerja. Povprečna starost delovno aktivnih v gostinstvu je bila 41,3 leta. Kot smo že večkrat poročali, se gostinska panoga sooča z velikim pomanjkanjem delavcev, še posebej v poletni sezoni, zato so prisiljeni vrzel reševati z zaposlovanjem tujcev.

Število delovno aktivnih se je znižalo v le dveh dejavnostih, in sicer v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 0,6 odstotka na 60.600 ter v gradbeništvu za 0,3 odstotka na 75.500.

Vpliv epidemije

V letu 2022 so bila v Sloveniji evidentirana 104 mestna naselja in razen v osmih se je število delovno aktivnih v njih povečalo. V primerjavi z letom prej se je število delovno aktivnih povečalo za nekaj več kot 9500. Najizraziteje se je povečalo v Ljubljani, najbolj znižalo pa v Kranjski Gori. »Razloge za upad gre iskati v tem, da je v času ukrepov za obvladovanje epidemije covida-19 veliko oseb prijavilo začasno prebivališče v Kranjski Gori. To dovoljenje velja dve leti in samodejno poteče, če posameznik ne vloži prošnje za njegovo podaljšanje,« pojasnjujejo v statističnem uradu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine