Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zelena luč za drugi blok jedrske elektrarne

Minister Vrtovec je potrdil izdajo energetskega dovoljenja za Jedrsko elektrarno Krško 2. Gre za pomemben korak, da se vsi postopki lahko začnejo, pravi.
Z izdajo odločbe lahko družba Gen prične potrebne preostale postopke, zlasti postopke umeščanja v prostor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Z izdajo odločbe lahko družba Gen prične potrebne preostale postopke, zlasti postopke umeščanja v prostor. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
19. 7. 2021 | 10:55
19. 7. 2021 | 15:59
6:52
Na parketu slovenske energetike je pestro. Kot smo pisali v današnjem Delu, v državnih družbah poteka boj za prevlado v podjetju Gen-I, danes pa je Ministrstvo za infrastrukturo dalo tudi zeleno luč za drugi blok Jedrske elektrarne Krško 2 (JEK 2). Izdano je energetsko dovoljenje, investicijo pa bo vodila Gen Energija.

image_alt
Boj za milijone evrov v Gen-I


O omenjenem projektu je na današnji novinarski konferenci spregovoril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. »Slovenija, z njo pa tudi Evropa, je pred velikimi prelomnicami na poti k doseganju ambicioznih okoljskih ciljev. Odgovoren sem za resor, ki je za doseganje podnebnih, okoljskih in energetskih ciljev ključnega pomena. Potrebe po električni energiji so in tudi bodo vedno večje. Veliko stavimo na obnovljive vire energije, ti pa so še vedno premalo, zato potrebujemo dodatne in stabilne alternative,« razlaga Vrtovec, ki je v tem smislu naznanil izdajo energetskega dovoljenja.

Postavitev jedrskih elektrarn sicer ne odobravajo vse naše sosednje države; nestrinjanje sta že izrazili Avstrija in italijanska Furlanija-Julijska krajina. Vrtovec glede omenjenega nestrinjanja ni presenečen, kot pravi, se ta trenutek v Evropi gradi kar nekaj elektrarn, takšne diskusije pa so med državami vselej prisotne.



Odločitev Ministrstva za infrastrukturo, da izda omenjeno dovoljenje, Vrtovec zagovarja s prepričanjem, da je to ključno na poti Slovenije k podnebni nevtralnosti do leta 2055. Podnebna nevtralnost Slovenije se obenem sklada z evropsko podnebno strategijo.

Na ministrstvu zasledujejo podnebno strategijo, v kateri je zapisan ambiciozen cilj, da Slovenija leta 2050 doseže leto ničelne emisije. Takšna strategija predstavljajo kot priložnost za sektor energetike, in tudi druge sektorje, ki so povezani s slovensko energetiko.

Z izdajo dovoljenja se je odprla pot za izvedbo vseh pravnih postopkov in pripravo dokumentacije za drugi blok krške jedrske elektrarne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Z izdajo dovoljenja se je odprla pot za izvedbo vseh pravnih postopkov in pripravo dokumentacije za drugi blok krške jedrske elektrarne. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Zgolj začetek


Izdaja energetskega dovoljenja za JEK 2 pa je zgolj zelena luč za zagon vseh potrebnih postopkov: »Izdaja dovoljenja še ne pomeni dokončne odločitve o investiciji. Gre za odločbo na podlagi katere lahko družba Gen začne z vsemi ostalimi postopki, zlasti s postopki umeščanja v prostor,« je jasen Vrtovec.

Z izdajo dovoljenja se je torej odprla pot za izvedbo vseh pravnih postopkov in pripravo dokumentacije za drugi blok krške jedrske elektrarne. Na ministrstvu pravijo, da s tem odpirajo tudi najširšo možno javno razpravo, ne samo v strokovni javnosti, ampak razpravo vseh državljanov. »Energetsko dovoljenje je mejnik in bo preveril širši družbeni konsenz o nadaljnji vključenosti jedrske energije v elektroenergetskem prehodu ter s tem povezanimi izzivi,« današnjo izdajo dovoljenja opiše Vrtovec.

image_alt
Teš na tankem robu bankrota


Glavni mejniki projekta JEK 2 so: umeščanje projekta v prostor, doseganje družbenega konsenza v javni razpravi, uspešna umestitev v prostor s pridobitvijo lokacijskih projektnih pogojev, priprava dokumentacije za pridobitev integralnega gradbenega dovoljenja, izbor dobavitelja jedrske elektrarne, investicijska odločitev in podpis pogodbe, licenciranje izbranega dobavitelja, pridobitev integralnega gradbenega dovoljenja, dejanska gradnja, prevzem opreme, poskusno obratovanje, ki mu sledi redno obratovanje elektrarne.
 

Podrobnosti dovoljenja
Investicijo novega bloka jedrske elektrarne bi usmerjal ravno Gen, ki ga vodi Martin Novšak. FOTO: Delo
Investicijo novega bloka jedrske elektrarne bi usmerjal ravno Gen, ki ga vodi Martin Novšak. FOTO: Delo


»Ker se bo JEK 2 umeščal v prostor po postopku državnega prostorskega načrta, bo natančna lokacija proizvodnega objekta lahko določena in potrjena šele s prejemom državno prostorskega načrta. Lokacija drugega bloka je usklajena s trenutno veljavnim občinskim prostorskim načrtom Občine Krško. Tehnični podatki, ki izhajajo iz energetskega dovoljenja pa so naslednji - jedrska elektrarna bo imela tlačni lahkovodni tip reaktorja. Skupna električna moč na pragu je 1100 megavatov, z 10-odstotno toleranco. Predvidena letna proizvodnja je nekaj manj kot 9000 gigavatnih ur, skupen izkoristek pa okoli 35 odstotkov. Predvidena življenjska doba drugega bloka bo 60 let,« je podrobnosti objekta predstavil minister Vrtovec.

Projekt pozdravlja tudi generalni direktor Gen Energija Martin Novšak, ki zagotavlja, da so v podjetju opravili vrsto študij, s katerimi so orisali potrebe po novem bloku jedrske elektrarne. Kot pravi, je JEK 2 tehnično in tehnološko izvedljiv, obenem pa okolju primeren, zanesljiv pri dobavi ter ekonomično ugoden, zatrjuje Novšak.

Veliko stavimo na obnovljive vire energije, ti pa so še vedno premalo, zato potrebujemo dodatne in stabilne alternative, so prepričani na ministrstvu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Veliko stavimo na obnovljive vire energije, ti pa so še vedno premalo, zato potrebujemo dodatne in stabilne alternative, so prepričani na ministrstvu. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Projekt bi vodil Gen


Investicijo novega bloka jedrske elektrarne bi vodil ravno Gen, kjer poudarjajo, da so na vlogo pripravljeni tako z vidika kadra kot tudi vsebinsko. »Smo izkušeni in pripravljeni, da tak projekt vodimo na gospodaren in transparenten način, ki bo zagotovil tudi širšo podporo javnosti,« je prepričan Novšak.

Na Genu pravijo, da je energetsko dovoljenje pomemben korak za začetek odločanja in priprave tistih strokovnih podlag, ki bodo potrebni pri presoji vplivov na okolje in potem pri odločitvi o jedrskem projektu.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Dokončna odločitev o investiciji projekta pa bo znana, ko se potrdi investicijski program, zbere vsa dovoljenja in izbere izvajalca, dodaja minister Vrtovec: »Časovna dimenzija ta trenutek še ni znana, ne vemo kako bo potekalo umeščanje v prostor. To ni odvisno samo od našega resorja, ampak tudi od drugih deležnikov. Želim si, da pride do končnih odločitev čim prej,« razlaga Vrtovec, ki pa na vprašanje o morebitnem referendumu o gradnji novega bloka nuklearne elektrarne poudarja, da gre zgolj za izdajo odločbe: »Družba Gen lahko zdaj sploh začne prve korake v smeri novega bloka jedrske elektrarne. Če bo volja javnosti drugačna, pa sem prepričan, da ni nobene težave, da se državljanke in državljani glede tega izrečejo,« pravi Vrtovec.

Na ministrstvu ne izključujejo možnosti posebnega zakona, ki bi postopke pohitril. V sklopu tega je možnost, da se trenutna ideja vodenja investicije tudi spremeni.
 

Investicija


Na ministrstvu se glede dejanske višine investicije niso želeli opredeliti, kot pravijo, še niso sprejeti praktično nobeni postopki. Vendarle se v javnosti omenja vrednost tovrstnih projektov, gibala naj bi se med 5 in 6 milijardami evrov.

Finančna sredstva bo po besedah Vrtovca zagotovil Gen, obenem so na ministrstvu odprti tudi za sodelovanje z drugimi državami. Zaradi nedorečenosti celotnega projekta je tudi o tem še prehitro govoriti, so zaključili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine