Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Kdo je najbogatejši Čeh

Na začetku 90. let je z dvema partnerjema ustanovil privatizacijski sklad PPF, ki ga je v nebo ponesla certifikatska privatizacija. Zdaj ima v rokah tudi največjo komercialno TV-hišo v Sloveniji.
Petr Kellner. FOTO: Facebook
Petr Kellner. FOTO: Facebook
28. 10. 2019 | 18:08
29. 10. 2019 | 06:23
2:13
Petr Kellner, ki je pri svojih 55 letih s skoraj 14 milijard evrov težkim premoženjem najbogatejši Čeh in 73. na Forbesovi lestvici najbogatejših Zemljanov, je svojo osupljivo poslovno pot začel skromno kot prodajalec fotokopirnih strojev. Na začetku 90. let je z dvema partnerjema ustanovil privatizacijski sklad PPF, ki ga je v nebo ponesla certifikatska privatizacija. Prva opaznejša zmaga je bil prevzem vodilne zavarovalnice Česká pojišťovna.



Danes je PPF dejaven v 23 državah v različnih panogah, poleg zavarovalnic obvladuje še banke, nepremičnine, telekomunikacijska in spletna podjetja. PPF, ki prevzema lastnika vodilne komericalne televizije v Sloveniji, je velik lastnik telekomunikacijskih družb v našem delu sveta. Po lanskem prevzemu Telenorovih telekomunikacijskih družb na Madžarskem, v Bolgariji, Srbiji in Črni gori, je PPF v Srbiji postal tudi stoodstotni lastnik Telenor banke.

Kellner, ki se zelo redko pojavlja v javnosti, sodi med zmagovalce tranzicije. Pred časom je v enem svojih redkih nastopov dejal, da se »zahodni svet, kakršnega poznamo danes, spreminja tako hitro, da je posledice in izid tega težko predvideti ... v spremembi vidimo priložnost. Kot se za tako energičnega in spretnega poslovnega moža spodobi, Kellner obvladuje okoli 30 odstotkov industrijskih energetskih holdingov v svoji domovini. Njegove družbe med drugim proizvajajo elektriko in toploto, skrbijo za energetske inštalacije in trgujejo z elektriko ...

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine