Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Huawei ne sprejema nalepke rizičnosti

Slovenija orje ledino pri podeljevanju statusa rizičnosti dobaviteljem opreme.
Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020 Foto: Leon Vidic/Delo
Novinarska konferenca Huawei. Ljubljana, 6. oktober 2020 Foto: Leon Vidic/Delo
6. 10. 2020 | 11:28
6. 10. 2020 | 12:03
3:01
Vlada je prejšnji teden sprejela sklep o ukrepih za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G, ukrep je bil usmerjen proti kitajskemu dobavitelju 5G. Ta je danes na novinarski konferenci predstavil svoje stališče, moti ga predvsem, da bi v prihodnjih tednih lahko dobil nalepko rizičnosti.




»Zaradi pomena, ki ga bodo za družbo imela omrežja 5G, je evropska komisija konec januarja 2020 na podlagi usklajene ocene EU o kibernetskih tveganjih v omrežjih 5G pripravila nabor orodij EU za kibernetsko varnost tehnologije 5G. Tako imenovani 5G Toolbox vsebuje tehnične ukrepe za krepitev varnosti omrežij in opreme 5G z zmanjševanjem tveganj, ki izhajajo iz tehnologije, postopkov ter človeških in fizičnih dejavnikov ter strateške ukrepe, ki zadevajo krepitev regulativnih pooblastil organov, da lahko podrobno pregledajo nabavo in uvedbo omrežja, posebne ukrepe za reševanje tveganj v zvezi z netehničnimi šibkimi točkami ter možne pobude za spodbujanje trajnostne in raznolike dobavne in vrednostne verige tehnologije 5G, v izogib sistemskim tveganjem dolgoročne odvisnosti,« so prejšnji teden sporočili z ministrstva za javno upravo in dodali, da mora ukrepe iz 5G Toolboxa vsaka država članica implementirati na nacionalni ravni.

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o sklepu, s katerim bi kitajski Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Kot je razvidno iz dokumenta, ki ga je pridobila STA, je ocena tveganja pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G.

 

Novinarska konferenca Huawei. Foto: Leon Vidic/Delo
Novinarska konferenca Huawei. Foto: Leon Vidic/Delo


Huawei: mi ne prisluškujemo uporabnikom


Radosław Kędzia, podpredsednik CEE in regije Nordic pri Huawei Technologies, in Histro Zhang, generalni direktor Huawei Technologies Slovenia, sta predstavila pogled družbe Huawei. Ta ima pri telekomunikacijski opremi 30-odstotni tržni delež, pri tehnologiji 5G pa 36-odstotni tržni delež. Slovenija je za Huawei majhen trg: »Ne gre za kibernetsko varnost, gre za geopolitiko. V Evropski uniji smo prisotni 20 let in nismo imeli niti enega resnejšega varnostnega incidenta. Moti nas stigmatizacija, da smo rizični. Poizkušali smo svoj pogled predstaviti vladi, pa neuspešno. Posebej moteče je, da na morebitni sklep ni pritožbe, to pa je skregano z lokalno in evropsko zakonodajo.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine