Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Žan Kranjec na razriti drugi progi precej navzdol

Presenetljive veleslalomske zmage, prve v karieri in tik po vrnitvi po poškodbi, se je veselil Nemec Stefan Luitz.
Stefan Luitz se je krstne zmage veselil kot otrok. FOTO: Nathan Bilow/AP
Stefan Luitz se je krstne zmage veselil kot otrok. FOTO: Nathan Bilow/AP
J. P.
2. 12. 2018 | 19:15
2. 12. 2018 | 22:56
5:16
Beaver Creek – Zdelana in razrita proga na robu regularnosti je pomagala spisati docela nepričakovano zgodbo na uvodnem veleslalomu sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev v Beaver Creeku. Kar težko je izbrati, kaj je bila nocoj največja senzacija: krstna zmaga povratnika po poškodbi Stefana Luitza, tretje mesto Thomasa Tumlerja, ki je s štartno številko 48 po prvi progi zasedal šele 21. mesto, ali poraz Marcela Hirscherja, ki se je zrinil mednju.



Ena od žrtev zahtevnih razmer na progi, polni lukenj, je bil tudi Žan Kranjec. Ni začel z enico, s katero bi se pognal na progo v Söldnu, če bi tam predvideno veleslalomsko uverturo lahko izpeljali. Začel je s štirico – in zelo hitro. Pri prvem merjenju vmesnega časa je bil še hitrejši od obeh favoritov, Hirscherja in Henrika Kristoffersena, nato je postopoma izgubljal in si pred drugo progo zagotovil deveto izhodišče. V finalu pa je delil usodo mnogih, ki se nikakor niso znašli, že po nekaj vratih zdrsnil v desnem zavoju, nato pa ni več ujel ritma. Že do prvega merjenja je na progi pustil več kot sekundo in pol, ciljno črto pa sklonjene glave prečkal z 18. časom in nato končal na 26. mestu. To je bil njegov najslabši veleslalomski dosežek po Val d'Iseru pred skoraj dvema letoma, ko je bil na drugi progi diskvalificiran.

Ni pa imela tekma zgolj osmoljencev. Na nasprotni strani osi sta bila vsaj dva vidno ganjena fanta. Nemec Luitz ni do nocoj še nikdar opravil s konkurenco, tokrat je presenetljivo vodil že po prvi progi, v drugo za Hirscherjem pri zadnjem merjenju zaostajal četrt sekunde, a ga v cilju prehitel za 14 stotink. Smučarsko javnost je osupnil še toliko bolj, saj se je šele dobro vrnil po poškodbi. Povsem nenadejano se je na stopničkah znašel tudi 29-letni Švicar Tumler, sicer specialist za superveleslalom, v katerem je najvišje doslej posegel po osmem mestu predlani v domačem St. Moritzu, medtem ko v veleslalomu boljši kot 26. še ni bil. S številko 48 se je prebil v finale z 21. časom, nato pa vse bolj zadovoljno spremljal, kako so se tekmeci lomili na zdelani progi in kot po tekočem traku zaostajali za njim.

Žan Kranjec je v drugo ritem izgubil že ob napaki v zgornjem delu. FOTO: Erich Schlegel/Reuters
Žan Kranjec je v drugo ritem izgubil že ob napaki v zgornjem delu. FOTO: Erich Schlegel/Reuters


IZIDI PRVE PROGE


1. Stefan Luitz (Nem) 1:15,57
2. Marcel Hirscher (Avs) + 0,15
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 0,17
4. Loic Meillard (Švi) 0,57
5. Manfred Mölgg (Ita) 0,59
6. Matts Olsson (Šve) 0,79
7. Alexis Pinturault (Fra) 0,83
8. Victor Muffat-Jeandet (Fra) 0,87
9. Žan Kranjec (Slo) 1,09
10. Riccardo Tonetti (Ita) 1,13
________________
32. Štefan Hadalin (Slo) 2,55

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine