Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Zajc med najboljšimi, a v poskusnih serijah

V Willingenu najboljši slovenski uvrstitvi 8. in 9. mesto, svetovno prvenstvo brez Domna Prevca.
Rjoju Kobajaši se je razveselil enajste zmage v sezoni, zmagal pa je tudi v posebnem točkovanju Willingen 5, kar mu je prineslo dodatnih 25.000 evrov. FOTO: AFP
Rjoju Kobajaši se je razveselil enajste zmage v sezoni, zmagal pa je tudi v posebnem točkovanju Willingen 5, kar mu je prineslo dodatnih 25.000 evrov. FOTO: AFP
17. 2. 2019 | 21:44
17. 2. 2019 | 21:58
4:20
Z velikimi pričakovanji se je slovenska moška skakalna vrsta odpravila na zadnjo postajo svetovnega pokala pred svetovnim prvenstvom, v Willingen, seveda so bila v veliki meri uperjena v Timija Zajca, ta pa jih na koncu ni povsem upravičil. Resda je ohranil mesta v deseterici, a po zadnjih treningih v Planici pred potjo v Nemčijo in po netekmovalnih serijah v Willingenu sodeč, je bil sposoben še veliko več. Znana je tudi ekipa za SP, v kateri (pričakovano) ni Domna Prevca.

Potem ko je Timi Zajc Slovenijo na ekipni tekmi v petek popeljal do 3. mesta in takoj zatem v kvalifikacijah osvojil 4. mesto, so apetiti v našem taboru narasli oziroma so se ohranili, saj je bil glavni trener Gorazd Bertoncelj pred odhodom v Willingen zelo optimističen glede našega najboljšega skakalca v tej zimi, pač po tem, kar je kazal v Planici. A 18-letnik je tokrat najboljše skoke pokazal, ko ti niso šteli za stopničke, saj je bil po odličnih kvalifikacijah včeraj in danes še drugi in prvi v poskusnih serijah. Na tekmah pa je bila slika drugačna, Zajc je bil precej oddaljen od svoje tretje posamične uvrstitve med najboljše tri, saj je bil deveti in osmi.

»Če skok 'zadanem', sem lahko zelo visoko. Majhne napake je treba odpraviti, vseeno pa sem bil spet med deseterico, kar je moj osnovni cilj. V bistvu sem ta čas z vsem zadovoljen. Sem v dobri formi in na svetovno prvenstvo odhajam samozavesten ter optimističen. Mislim, da se je treba dobro zbrati, potem pa sem lahko zelo visoko,« je ocenil Zajc, ki je edini od naših zares zadovoljil tudi Bertonclja: »Timi je v odlični formi in včeraj je bil deveti, čeprav na tekmi skoka nista bila tista njegova prava, tako kot denimo v poskusni seriji. Delal je napake v počepu in v odskoku. Danes je spet z napakami dosegel osmo mesto. V poskusni seriji je bil najboljši, to je bil res tisti pravi njegov skok. S takimi skoki lahko poseže med najboljše.«

Ostali naši skakalci so kazali precej bolj toplo-hladne predstave. Včeraj je imela tako Slovenija pet finalistov, danes le tri, obakrat sta do točk ob Zajcu prišla le še Žiga Jelar in Anže Semenič, na prvi preizkušnji tudi Peter Prevc in Jernej Damjan, brez trideseterice sta oba dneva ostala Domen Prevc in Bor Pavlovčič. Dva spodrsljaja v Willingenu sta tudi zapečatila usodo Domna Prevca za svetovno prvenstvo. Že pred generalko za SP je Bertoncelj poudarjal preveliko nestanovitnost najmlajšega od bratov Prevc, dva slaba nastopa sta mu zaprla vrata Innsbrucka in Seefelda, četudi je še vedno drugi najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na SP bodo tako v torek potovali Zajc, Anže Lanišek, Semenič, Peter Prevc, Damjan in Jelar.

Potem ko je včeraj domačo množico gledalcev z zmago navdušil Karl Geiger, je danes spet slavil Rjoju Kobajaši. Japonec se je že enajstič v sezoni povzpel na najvišjo stopničko, postal pa je tudi zmagovalec posebnega točkovanja tega konca tedna (Willingen 5), kar mu je prineslo 25.000 €.
 

Bogatajeva trikrat v dobrem tednu dni


Za ženske je bil zadnja postaja pred SP Oberstdorf, kjer se je na veliki skakalnici včeraj novega uspeha veselila Urša Bogataj, ki je tako na odru za zmagovalke stala trikrat v dobrem tednu dni. Na Ljubnem je bila namreč tretja na prvi posamični tekmi, nato še druga z ekipo, tokrat je bila spet na 3. mestu. »Na veliki skakalnici takšnega razpleta morda nisem pričakovala, saj še ne znam najbolje leteti,« je priznala Bogatajeva. Danes, ko so Slovenke dosegle lep ekipni uspeh, saj je v finalu nastopila vsa šesterica, je bila naša najboljša na 8. mestu Nika Križnar, čeprav ji večja skakalnica ne ustreza. Glavni trener Zoran Zupančič je razkril tudi pet potnic za SP, to so Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Jerneja Brecl in Maja Vtič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine