Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Urša tega res ni pričakovala: Če bi mi to kdo rekel ...

Bogatajeva kot skupna zmagovalka velike nagrade FIS nasledila Niko Križnar in nakazala lepo olimpijsko zimo.
Urša Bogataj si gradi trdne temelje za olimpijsko zimo. FOTO: Matevž Peršin/SZS
Urša Bogataj si gradi trdne temelje za olimpijsko zimo. FOTO: Matevž Peršin/SZS
11. 9. 2021 | 22:11
13. 9. 2021 | 10:01
4:14
V smučarskih skokih se temelji postavljajo pomladi in poleti. Kdor si takrat zgradi trdno podlago, lahko samozavestno pričakuje zimo. Kdor namreč dobro skače v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS), je največkrat uspešen tudi v svetovnem pokalu.

V prejšnjih letih se je že večkrat zgodilo, da so tisti, ki so blesteli na plastični podlagi, nato osvajali lovorike tudi na snežni. To je v prejšnji sezoni, denimo, pokazala tudi Nika Križnar, ki si je po skupnem zmagoslavju v poletni različici svetovnega pokala potem kot prva Slovenka priskakala tudi veliki kristalni globus. Če se bo ta trend nadaljeval, se nadvse lepa zima nasmiha tudi Urši Bogataj.

Smučarska skakalka iz Briš pri Polhovem Gradcu, sicer članica SSK Ilirija, v letošnjem poletju kot po tekočem traku niza vrhunske uvrstitve. V Čajkovskem je minuli konec tedna odlično pripravljenost potrdila s 1. in 2. mestom (za domačo reprezentantko Irino Avakumovo) ter si že pred velikim finalom 2. oktobra v Klingenthalu zagotovila končno zmago v veliki nagradi pod okriljem FIS. V skupni razvrstitvi ima namreč že neulovljivih 260 točk naskoka pred drugouvrščeno japonsko zvezdnico Saro Takanaši, ki je izpustila tekmi v Rusiji.



»Če bi mi kdo pred začetkom poletja rekel, da bom osvojila skupno prvo mesto v veliki nagradi, mu tega ne bi verjela. Ne, tega zares nisem pričakovala, zato sem – normalno – toliko bolj vesela. A bom morala še naprej delati in upam, da mi bo šlo tudi pozimi dobro,« se Bogatajeva, ki je v minulih dveh mesecih med svetovno elito nanizala štiri zmage, eno drugo in eno šesto mesto ter z denarnimi nagradami skupaj zaslužila 12.500 švicarskih frankov, zaveda, da ne bo smela počivati na lovoriki.

Urša Bogataj v letošnjem poletju navdušuje s sijajnimi predstavami. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Urša Bogataj v letošnjem poletju navdušuje s sijajnimi predstavami. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters


To dobro vedo tudi preostale naše reprezentantke, ki so ob odsotnosti Nike Križnar potrdile ekipno premoč. Ema Klinec, ki se je skupaj z Bogatajevo, Lovrom Kosom in Cenetom Prevcem na včerajšnji preizkušnji mešanih ekip veselila drugega mesta za Norveško, je bila tretja in četrta, Jerneja Brecl, ki si že tri leta lasti ženski rekord na veliki napravi v Čajkovskem (140 m), je pristala na četrtem in petem mestu, točke pa si je obakrat priskakala tudi Katra Komar (19. in 25.).
 

Med moškimi na vrhu Norvežan


Moško tekmo je pred domačim matadorjem Jevgenijem Klimovom dobil norveški as Halvor Egner Granerud, ki je tako slavil še tretjo zmago zapovrstjo in se utrdil na vrhu skupne razvrstitve. Edina slovenska skakalca na štartu Cene Prevc in Lovro Kos sta med vsega 35 tekmovalci iz 12 držav zasedla 10. oziroma 21. mesto.

Številčno precej močnejša konkurenca je bila na celinskem pokalu v Bischofshofnu, kjer sta po zaslugi Manuela Fettnerja in Daniela Tschofeniga obe zmagi ostali doma. Najboljši Slovenec je bil obakrat Anže Lanišek (4. in 2.), veliko nadarjenost pa je z 9. in 12. mestom potrdil 17-letni Rok Masle.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine