Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Lanišek v finalu ostal brez stopničk, dvojna zmaga Krafta in Graneruda

Na drugi tekmi svetovnega pokala smučarskih skakalcev v Ruki je Anže Lanišek sobotni zmagi dodal še nedeljsko četrto mesto. Na vrhu tokrat kar dva.
Druga stopnička je v Ruki v nedeljo samevala, saj sta dvojno zmago slavila Norvežan Halvor Egner Granerud (v sredini) in Avstrijec Stefan Kraft (desno), tako da je tretje mesto, ki ga je držal že po prvi seriji, ohranil Japonec Naoki Nakamura. FOTO: Markku Ulander/AFP
Druga stopnička je v Ruki v nedeljo samevala, saj sta dvojno zmago slavila Norvežan Halvor Egner Granerud (v sredini) in Avstrijec Stefan Kraft (desno), tako da je tretje mesto, ki ga je držal že po prvi seriji, ohranil Japonec Naoki Nakamura. FOTO: Markku Ulander/AFP
Š. R., STA
27. 11. 2022 | 08:50
28. 11. 2022 | 09:58
6:07

Potem ko je sobotna tekma svetovnega pokala smučarskih skakalcev v finski Ruki pripadla Domžalčanu Anžetu Lanišku, sta si v nedeljo zmago razdelila dva skakalca, Avstrijec Stefan Kraft in Norvežan Halvor Egner Granerud (oba 304,5 točke). Lanišek (294,6), ki je bil po prvi seriji drugi in tudi v nedeljo v lovu na novo zmago, je tekmo končal kot četrti. V ospredju sta si zmago razdelila Kraft in Granerud, ki je dober nastop napovedal že v kvalifikacijah, ko je presegel rekordno znamko Laniška in skočil do nove znamke skakalnice Rukatunturi – 150,5 metra. Za Krafta je bila to že 26. zmaga v svetovnem pokalu.

Tretje mesto je osvojil Naoki Nakamura, Japonec je bil prvič v karieri na stopničkah tekem svetovnega pokala. Po prvi seriji sta bila sicer na vrhu Poljak Dawid Kubacki pred Laniškom, vendar v finalu nobenemu ni uspel dober nastop. Lanišek je pristal na četrtem, vodilni po polovici tekme Kubacki (278,7 točke) pa na šestem mestu.

Lanišek privošči Japoncu, Peter Prevc pravi, da potrebuje še en preskok za stik z najboljšimi

»Tekma je bila kar zahtevna. Malo podpore čez prelet si ali pa nisi imel. A ne glede na vse moram biti zadovoljen s skoki. Žal mi je do stopničk zmanjkalo zgolj 0,3 točke, a tudi Naoki si jih zasluži. Še vseeno je bil to lep vikend,« je po tekmi povedal 26-letni slovenski skakalec. »Še vedno bom največ pozornosti posvečal tehniki in temu, da ostanem miren, zbran in videli bomo, kako bo. Zdaj imamo spet en teden prosto, tako da se bomo lahko pripravili na nove izzive,« je še dodal Lanišek.

Anže Lanišek je z odličnima skokma v kvalifikacijah in prvi seriji nedeljske tekme napovedal novo vrhunsko uvrstitev. FOTO: Lehtikuva/Reuters
Anže Lanišek je z odličnima skokma v kvalifikacijah in prvi seriji nedeljske tekme napovedal novo vrhunsko uvrstitev. FOTO: Lehtikuva/Reuters

V skupnem seštevku je po uvodnih štirih tekmah sezone Kubacki ubranil rumeno majico vodilnega. Poljski skakalec ima še pet točk prednosti pred Kraftom, Lanišek je tretji s 54 točkami zaostanka za Kubackim, v pokalu narodov pa Slovenci ostajajo na četrtem mestu za Avstrijci, Norvežani in Poljaki. Točke je na drugi tekmi zadnjega novembrskega konca tedna osvojilo pet Slovencev. Peter Prevc (267,8), ki je imel v prvi seriji smolo z razmerami in je bil šele 23., je v finalu po dobrem skoku napredoval na 15. mesto. Tako v soboto kot v nedeljo je bil drugi najboljši v slovenskem taboru za Laniškom.

»Današnja tekma je bila podobna kot včerajšnja, zelo težka. Skakalec si ne sme dovoliti večjih napak. V prvi seriji se mi je ta napaka zgodila in zato sem prehitro pristal. Imel pa sem tudi težke razmere. V drugi seriji sem naredil najboljši skok ta vikend in poletel daleč,« je dejal najboljši slovenski skakalec v zgodovini, ki pa v celoti gledano z vikendom na Finskem ni bil najbolj zadovoljen. »Z nastopi konec tedna nisem najbolj zadovoljen. Skoki so na dobri ravni, a da bi dosegel rezultate, ki si jih želim, bo treba narediti še en preskok, da se približam in ujamem najboljše,« je dodal Peter Prevc.

Timi Zajc (244,5) je nazadoval na 22. mesto, Lovro Kos (240,5) na 24., Domen Prevc (203,1) pa je bil 29. Brez finala je med šesterico Slovencev ostal Žiga Jelar, ki je tekmo končal na 41. mestu. Skakalce zdaj čaka en prost konec tedna. Sezono bodo nadaljevali od 9. do 11. decembra v nemškem Titisee-Neustadtu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine