Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Tande prvič javno spregovoril po grozljivem padcu v Planici

Norveški zvezdnik se spogleduje z vrnitvijo na skakalnice, prvi skok bi opravil že julija.
Daniel-Andre Tande že razmišlja o vrnitvi na skakalnice. FOTO: Christof Stache/AFP
Daniel-Andre Tande že razmišlja o vrnitvi na skakalnice. FOTO: Christof Stache/AFP
2. 6. 2021 | 13:39
2. 6. 2021 | 14:37
2:20
Norveški smučarski skakalec Daniel-Andre Tande, ki je grdo padel na marčnem finalu svetovnega pokala v Planici, je prvič javno spregovoril po grozljivem strmoglavljenju na letalnici bratov Gorišek. Kot je poudaril, se počuti zelo dobro.

»Vse je v najlepšem redu. Začel sem spet normalno trenirati, kar je dobro. Veselim se že vrnitve na skakalnico,« je poudaril 27-letni Skandinavec in izrazil željo, da bi prvi skok po planiškem padcu opravil julija. »Čim bolje bom poskušal izkoristiti junij in si prizadeval priti v čim boljšo formo, potem pa bomo videli, kaj bo prihodnji mesec. Načrtujem, da bi prvič po padcu spet skočil julija, če pa takrat še ne bom nared, bom zagotovo dovolj pripravljen najpozneje avgusta,« je prepričan Tande.

Padec, pri katerem si je poškodoval pljuča in si dodobra nalomil ključnico (učvrstili so mu jo z desetimi vijaki), si je pogledal v posnetku, drugače pa se ga ne spominja. »Zadnja stvar, ki sem jo ohranil v spominu, je sprehod s sestro in njenim fantom dan pred odhodom v Slovenijo. Ocenjujem, da je to dobro. Verjetno je za druge fante težje, saj so videli moj padec in ga imajo še vedno pred očmi,« je presodil norveški as in razkril, da je govoril z enim od zdravnikov, ki mu je zaupal, da je bil dve ali tri minute brez srčnega utripa.

Imel je veliko srečo v nesreči. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters
Imel je veliko srečo v nesreči. FOTO: Srdjan Živulović/Reuters


»Moji sorodniki in prijatelji so bili zaskrbljeni zaradi krvavitev v prednjem delu možganov, to je predel, ki je odgovoren za osebnost. Če bi bila krvavitev prehuda, bi se lahko iz kome zbudil kot druga osebnost,« je pojasnil svetovni prvak v smučarskih poletih iz Oberstdorfa 2018 in zmagovalec sedmih (posamičnih) tekem za svetovni pokal.

Trdno je odločen, da se bo vrnil v svetovni pokal. »Za zdaj me ni strah skokov, morda pa bo kakšna reakcija, ko se bom prvič podal na vrh zaletišča in pogledal navzdol. Vendar ne verjamem, da bom imel s tem težave na srednjih in velikih napravah. Verjetno pa bom bolj živčen na letalnici in še zlasti v Planici,« je še dejal Tande.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine