Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Senzacija finskega Šveda, ponesrečen nastop Faka

Martin Ponsiluoma presenetljivi zmagovalec sprinta na biatlonskem SP, Dovžan 25., Fak 35.
Jakov Fak v sprinterski preizkušnji ni zadel vseh strelov, prepočasen je bil tudi pri teku. FOTO: Matej Družnik
Jakov Fak v sprinterski preizkušnji ni zadel vseh strelov, prepočasen je bil tudi pri teku. FOTO: Matej Družnik
M. U., STA
12. 2. 2021 | 16:53
12. 2. 2021 | 22:13
3:37
Šved Martin Ponsiluoma je presenetljivi zmagovalec prve posamične preizkušnje na biatlonskem svetovnem prvenstvu na Pokljuki. V sprintu na 10 km je brez zgrešenega strela slavil s časom 24:41,1. Najboljši Slovenec je bil Miha Dovžan (+1:14,9/0) na 25. mestu, medtem ko se je Jakovu Faku (+1:37,0/2), na koncu 35., prvi nastop na SP ponesrečil.

Ponsiluoma je slavil prvič posamično in prvič na svetovnih prvenstvih. Bil je hiter v smučini, na strelišču pa brezhiben. Za 25-letnim Švedom iz Östersunda sta se srebra in brona veselila Francoza, Simon Desthieux (+11,2/0) in Émilen Jacquelin (+12,9/1), medtem ko je bil tokrat v leže nenatančni Norvežan Johannes Thingnes Bø (+22,5/2) peti. Tako kot na lanskem SP v Anterselvi.

Vrh so krojili Švedi, Francozi in Norvežani, ki so zasedli prvih devet mest. Johannes Dale je bil z enim kazenskim krogom četrti. Med deseterico sta se uvrstila tudi Sturla Hom Lægreid in Tarjei Bø. Na šesto mesto se je uvrstil Francoz Quentin Fillon Maillet, na osmo Šved Sebastian Samuelsson, kar obeta odlično zasledovanje.

Miha Dovžan je bil natančen na strelišču. FOTO: Matej Družnik
Miha Dovžan je bil natančen na strelišču. FOTO: Matej Družnik

 

Naposled zadel vse strele


Najboljši Slovenec je bil Miha Dovžan iz bližnjih Gorij na 25. mestu, ki je po zaslugi odličnega strelskega nastopa prišel do druge najboljše uvrstitve v karieri. Z zaostankom 1:14 minute ima tudi zelo solidno izhodišče za zasledovanje. »Jaz sem zadovoljen. Sploh s streljanjem, ker mi je končno uspelo zadeti vse strele. Že včeraj na treningu sem bil stoodstotno uspešen in sem to moral samo prenesti naprej. Sam se že veselim nedeljske tekme, kjer verjamem, da bom imel dobro izhodišče za še boljši rezultat,« je bil z novimi 16 točkami za svetovni pokal zadovoljen Dovžan.

Do novih točk v svetovnem pokalu je prišel tudi Jakov Fak, ki pa je moral po vsakem strelskem postanku po enkrat v kazenski krog, česar mu ni uspelo nadomestiti v smučini in z zaostankom 1:37 minute je bil 35. »Obakrat sem zgrešil drugi strel. Preprosto sem še bolj jezen, ker nisem imel nobenih težav glede mraza, prstov. Še bolj mi je žal, ker se sprint navezuje tudi na zasledovalno tekmo in imaš potem avtomatično precej slabše izhodišče za naprej. Ampak zdaj je, kar je, in tega ne morem spremeniti,« je po tekmi povedal Fak.
 

Precej slabše kot v mešani štafeti


Povsem zadovoljen ni bil niti s tekom. »Ne glede na željo, da bi bil hitrejši, zaradi česar sem spreminjal frekvenco, ni šlo. Bilo je precej slabše kot na mešani štafeti. Ne vem, kaj naj rečem. Vse sem dal od sebe na tej progi, do zadnjega metra, a sem bil prepočasen.«

Novi svetovni prvak v biatlonskem sprintu Martin Ponsiluoma je sin Jyrkija Ponsiluome, na Finskem rojenega nekdanjega švedskega smučarskega tekača. FOTO: Matej Družnik
Novi svetovni prvak v biatlonskem sprintu Martin Ponsiluoma je sin Jyrkija Ponsiluome, na Finskem rojenega nekdanjega švedskega smučarskega tekača. FOTO: Matej Družnik
.

Brez kazenskega strela je sprintersko tekmo končal tudi Rok Tršan (+2:02,3/0), ki se je prav tako uvrstil na zasledovalno tekmo, kjer bo nastopilo najboljših 60 tekmovalcev. Tršan bo startal kot 51. Zadnji slovenski predstavnik, Klemen Bauer (+2:06,8/1) je enkrat zgrešil leže, a je bil po preboleli bolezni nemočen v teku. Končal je kot 54.

V soboto bo na Pokljuki ženski sprint na 7,5 kilometra.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine