Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Šel je prek sebe, a bil kljub temu predaleč od kolajne

Na SP v alpskem smučanju je bil Žan Kranjec na veleslalomu peti, uvrstitev ocenjuje kot uspeh in si ničesar ne očita.
Žan Kranjec je smučal zbrano, suvereno in napadalno, kar je zadostovalo za peto mesto. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Žan Kranjec je smučal zbrano, suvereno in napadalno, kar je zadostovalo za peto mesto. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Mojca Finc, poročevalka
15. 2. 2019 | 22:51
5:17
Åre – »Peto mesto ocenjujem kot uspeh. Henrik Kristoffersen, Marcel Hirscher in Alexis Pinturault so bili boljši. Boril sem se in nimam si kaj očitati,« je po veleslalomski tekmi na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Åreju razmišljal prvi slovenski adut v moški vrsti Žan Kranjec. Na vrhuncu sezone je potrdil, da mehka proga zanj ni več ovira, ampak je lahko tudi v takšnih razmerah konkurenčen.

Po prvem nastopu je bil šesti, v finalu pod žarometi je pridobil še mesto. »Prvi nastop ni bil slab, zadovoljen sem predvsem za prikazano v zgornjem delu. Čez en val mi ni uspelo, kot sem si zamislil, izgubil sem hitrost. Je pa tako, da moraš na taki progi tvegati in pritisniti, kolikor se da. To mi je dokaj dobro uspelo. Mogoče je seveda smučati še bolje, a na koncu sem dosegel dober rezultat. Zadovoljen sem s pristopom in motiviran za nadaljevanje sezone,« je potegnil črto pod tekmo Kranjec, za katerega je peto mesto najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih.


Veliko si je privoščil


Po nastopu na prvi progi je šel v apartma, slovenska reprezentanca namreč biva lučaj od ciljne arene, si enako kot Štefan Hadalin med preizkušnjo v kombinaciji, na kateri je osvojil srebro, skuhal makarone in sedel pred televizijo ter pogledal tekmo do konca.

Trener Klemen Bergant (desno, levo Štefan Hadalin) pravi, da se mora Žan Kranjec še veliko naučiti. FOTO: Jure Eržen/Delo
Trener Klemen Bergant (desno, levo Štefan Hadalin) pravi, da se mora Žan Kranjec še veliko naučiti. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Skušal sem se umiriti. Sledil je natančen ogled druge proge, poskušal sem se pripraviti do tega občutka, da prikažem popolni napad in tekmecem ne pustim ničesar, saj sem po prvem nastopu vedel, da zmorem več,« je pripravo za finale opisal član elitne sedmerice v veleslalomu, ki mu je v drugo uspelo uprizoriti prav to, kar si je zamislil. Smučal je zbrano in samozavestno. »Zelo sem zadovoljen, ne bom pa rekel, da je bil nastop popoln. Proga v finalu je bila zelo dirkaška, moral si tvegati, privoščil sem si zelo veliko, ampak morda bi se dalo še več. Dvomim pa, da bi bilo dovolj za kolajno,« je dejal sogovornik.


Še vedno se uči


Kranjčeva velika zmaga je bila ta, da je vendarle premagal oviro, da mu mehka podlaga ne ustreza. »Res se nisem obremenjeval z razmerami. Na zadnjem treningu je bila podlaga podobna, prav tako so jo solili. Čeprav v prejšnji sezoni v takih razmerah nisem dobro deloval, sem ohranil mirnost in prepričanje, da znam. Težava ni bila, da ne bi znal smučati v takem, ampak predvsem sem se taktično narobe loteval izziva in tega sem se zavedal,« je razmišljal četrti veleslalomist sezone na štartni lestvici WCSL.



S predstavami Kranjca je bil zelo zadovoljen trener tehničnih disciplin Klemen Bergant. »Prikazal je super tekmo, šel je preko sebe, v takih razmerah boljši kot osemnajsti ni bil nikoli. Prve in druge proge se je korektno lotil, se pa še uči in še veliko lekcij ima pred sabo. Konec koncev je še mlad,« je rezerve omenil Bergant. Videl jih je predvsem v tem, da bi moral ubrati še bolj
ozko linijo.


Zaveda se prostora za napredek


Bi lahko rekel, da je tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah pustil kolajno na prvi progi? »Tega ne morem reči. V obeh nastopih je na določenih odsekih pustil nekaj časa, ampak tokrat smo bili predaleč od kolajne. Zmagovalna trojica je imela svojo tekmo,« je povedal Bergant, ki je v zadnjih dveh sezonah s Kranjcem osvojil premierne stopničke v svetovnem pokalu, krstno zmago, četrto mesto na olimpijskih igrah in članstvo v elitni veleslalomski sedmerici. »Ima še nekaj prostora za napredek. Vidimo ga mi, tudi on se ga zaveda,« je dejal Bergant.



Med 30 je prismučal tudi Štefan Hadalin, zasedel je 22. mesto. To je bil njegov najboljši nastop in rezultat v sezoni v tej disciplini. Jutri ga čaka zadnja tekma SP, slalom, na katerem bosta nastopila še Kranjec in Jakob Špik. »Ni se najbolj preprosto osredotočiti po osvojeni kolajni, a se brzdam in skušam ostati zbran ter nadaljevati v svojem ritmu,« je pred zadnjo tekmo prvenstva dejal Hadalin. Na današnjem ženskem slalomu (ob 11. uri in 14.30) bodo štartale štiri slovenske tekmovalke: Meta Hrovat (22), Maruša Ferk (23), Ana Bucik (26) in Neja Dvornik (40).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine