Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Danes moški veleslalom: Žan Kranjec slovenski adut

Začelo se bo ob 14.15, finale pod žarometi ob 17.45. Legendarni Kalle Palander vidi mladega Slovenca med favoriti za kolajno. Čater operiran.
Žan Kranjec ni vizualiziral, kako bi bilo, če bi dobil kolajno, saj pravi, da bi to pomenilo, da je zaplaval. FOTO: Reuters
Žan Kranjec ni vizualiziral, kako bi bilo, če bi dobil kolajno, saj pravi, da bi to pomenilo, da je zaplaval. FOTO: Reuters
15. 2. 2019 | 06:00
5:40
»Z razmerami se ne bom obremenjeval, nanje ne morem vplivati. Verjamem, da lahko dobro smučam v vsakem vremenu. Treba se je dobro pripraviti, pokazati, kar zmorem, in upati na najboljše,« je pred današnjim veleslalomom, na katerem sodi v krog favoritov, povedal Žan Kranjec.

Po nočnem slalomu v Schladmingu se je soočal z zdravstvenimi težavami, bolečine v stranski mišici pod rebri so mu odškrnile trening.



Pred dvema tednoma je tekmovalca iz Bukovice pri Vodicah zabolelo pod rebri. »Zgodilo se je v Schladmingu, bolečino sem začutil po tekmi. V slalomu hitreje prideš v položaj, ko se lahko kaj zgodi, morda kakšen nenadzorovan gib. Zdaj je vse v redu, med smučanjem me ne moti več,« je svoje počutje opisal veleslalomski prvokategornik, ki je ta teden treniral na prizorišču svetovnega prvenstva.
 

Pohvale nekdanjih mojstrov so spodbuda


Na finalu minule sezone v Åreju je bil peti. »Proga ni ekstremno težka. Najbolj zahtevna je, ko se poženeš s štarta. Spodnji del je valovit, ampak nikjer prav strm. V prejšnji zimi sem tu dobro tekmoval, zato se s terenom ne obremenjujem, poleg tega sem v tej sezoni pokazal, da znam biti hiter tudi na položnih delih. Verjamem, da lahko to pokažem tudi na tem smučišču,« je razmišljal Kranjec.

Njegova najboljša uvrstitev na SP je 22. mesto, dosegel jo je leta 2013 v Schladmingu. Napadel bo vrhunski rezultat, želi si kolajno, tega ne skriva, a poudarja, da ne bo razočaran, če je ne bo osvojil: »Rad bi predvsem odsmučal, kot znam. K dobremu rezultatu vodi samo ena pot in to pot bom skušal ubrati.« Je morda še doma v Sloveniji vizualiziral, kako na podelitvi po tekmi prejme odličje? »Nisem. Morda bi vizualizacija veselja v cilju in kolajne okrog vratu pomenila, da sem malo zaplaval,« prvi slovenski adut v moškem smučanju ohranja mirno kri.

Naslov svetovnega podprvaka v kombinaciji sotekmovalca in sostanovalca na poti Štefana Hadalina je tudi njemu vlila dodatno mero motivacije. »Njegov dosežek je spodbuda tudi zame. Pokazal je, na kakšen način se je treba soočiti z nalogo. Upam, da bo to vplivalo tudi name in mojo izvedbo. Dobro smučam in grem pokazat, kaj znam!« pravi 26-letnik, ki prvič v karieri na veliko tekmovanje prihaja v najožjem krogu favoritov. »Veliko mi pomeni, da smučarski strokovnjaki, predvsem nekdanji mojstri belih strmin, vidijo moj potencial, dobro smučanje, to mi laska in upam, da bom status, ki so mi ga dali, tudi upravičil,« je dodal sogovornik.
 

Na treningu premagoval Avstrijce


Takoj za prvim zvezdnikom Marcelom Hirscherjem ga je uvrstil nekdanji veleslalomski as Max Blardone, z izbranimi besedami je o njem govoril športno upokojeni Kalle Palander.

»Največ spoštovanja dobiš od drugih tekmecev, ko dosežeš vrhunski rezultat v veleslalomu. Sploh ni bilo pomembno, koliko zmag sem imel v slalomu. Ko sem slavil prvič v veleslalomu, pa so vsi izrazili občudovanje,« je o vrednosti osnovne smučarske discipline razpravljal finski sogovornik.

Kranjca je opazil takoj, ko je začel nastopati v svetovnem pokalu. »Ima enak občutek za sneg kot Henrik Kristoffersen, njegovi zavoji so tekoči in čisti, ima eno od najlepših tehnik v konkurenci. Fantje, ki zdaj prevladujejo, torej Hirscher in druščina, ne bodo več dolgo tekmovali. Prišla bo tudi Žanova priložnost za veleslalomski globus,« se je sogovornik, ki zdaj dela za finsko televizijo kot strokovni komentator, ozrl v prihodnost.



Slovenski trener v avstrijski reprezentanci Janez Slivnik, čigar varovanec Roland Leitinger je na SP 2017 v St. Moritzu osvojil srebro na veleslalomski tekmi, je že tedaj opozoril, da bo Kranjec v prihodnosti nevaren tekmec

»Oprema mu deluje, samozavesten je, v svetovnem pokalu ima v tej zimi že zmago – treba ga je šteti v ožji krog favoritov. Resda je SP specifična tekma, a sodeč po njegovi tehnični kakovosti, menim, da spada povsem zraven. Nima se česa bati – samo napad!« je opozoril Slivnik. S svojo ekipo je s Kranjcem treniral po novem letu.

»Vsakič je bil boljši od nas,« je dejal o svoji vrsti, ki se še sestavlja po poškodbah. Med najbolj lačnimi za odličja poleg Hirscherja pa vidi še Alexisa Pinturaulta in Manuela Fellerja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine