Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Prevc na skakalnici do 3. mesta, po psihološki plati do zmage

Slovenski skakalec presenetil na Holmenkollnu in se na posamični tekmi po 406 dneh spet prebil na oder za zmagovalce, med deseterico tudi Domen Prevc.
Peter Prevc se je v tej sezoni nekajkrat dotaknil dna, zato bodo zanj 53. stopničke svetovnega pokala, ki jih je dosegel včeraj, nekaj posebnega. FOTO: Reuters
Peter Prevc se je v tej sezoni nekajkrat dotaknil dna, zato bodo zanj 53. stopničke svetovnega pokala, ki jih je dosegel včeraj, nekaj posebnega. FOTO: Reuters
10. 3. 2019 | 21:40
10. 3. 2019 | 21:40
5:08
Peter Prevc je 406 dni čakal na ponoven preboj na oder za zmagovalce in ga dočakal na najbolj kultni skakalnici, Holmenkollnu. Potem ko je bil nazadnje na 3. mestu januarja lani v Zakopanah (ko je zmagal Anže Semenič), je bil tudi na uvodni posamični preizkušnji norveške turneje raw air tretji. Vsekakor zelo presenetljivo, a po drugi strani za našega najboljšega skakalca v zgodovini izjemno dobrodošlo po sezoni, ki si jo bo večinoma zapomnil po slabem. V Oslu se je zmage veselil Robert Johansson, veliki kristalni globus pa si je tudi teoretično zagotovil Rjoju Kobajaši.

»Lahko rečem, da spet vidim luč na koncu predora,« se je od svetovnega prvenstva v Seefeldu in Innsbrucku pred tednom dni poslovil Peter Prevc, ki je sicer na posamičnih preizkušnjah zasedel 16. in 24. mesto, vendar so bili občutki dobri, veliko boljši kot pred tem v sezoni, ko se je boril s pripravljenostjo. In vse to se je potrdilo tudi včeraj, ko je na slovitem Holmenkollnu presenetljivo osvojil tretje mesto in se na stopničke povzpel prvič po lanskem 28. januarju.

Veliko se je zgodilo, odkar je najstarejši od bratov Prevc stal na zmagovalnem odru med posamezniki, v tej sezoni se je že nekajkrat dotaknil dna, ko je denimo izpadal v kvalifikacijah. Nekajkrat se je umaknil s turneje in se posvetil treningu, ob vsaki vrnitvi zatrjeval, da je nared, a se kar ni in ni izšlo. Tokrat se vendarle je. Po obeh skokih – tekmo je sicer spet zaznamoval spremenljiv veter – sta njegovo zadovoljstvo nakazovali močno stisnjeni pesti, po prvem je zasedal osmo mesto, v finalu pa je s 129 metri napredoval na tretjega, pred njim sta bila na koncu le Stefan Kraft in Robert Johansson.

»Danes sta mi res uspela najboljša skoka te sezone v serijah, ki štejejo, torej na tekmi. Kar presrečen sem, da mi je to uspelo v pravem trenutku. Ko sem v finalu doskočil, sem bil zelo zadovoljen, a ker so dotlej najboljši skakali 130 metrov ali več, sem bil malo na trnih, kam me bo skok ponesel. Ko sem zagledal enico, sem bil zelo zadovoljen, vesel in olajšan,« je opisal Prevc, ki se je po prvi seriji zavedal dobrega izhodišča, a je zdržal pritisk.

»Videl sem, kakšna imena so za mano, in vedel, da bo treba v finalu spet dobro skočiti. Malo sem zavrtel spomin nazaj, kako sem se pripravil na prvo serijo in na ostale dobre skoke. Zadovoljen sem tudi zato, ker sem dosegel zmago po psihološki plati,« je še dodal najstarejši od bratov Prevc, za katerega so bile to 53. posamične stopničke v karieri, a nedvomno s posebno vrednostjo, ne nazadnje se je do Osla v tej sezoni zgolj trikrat prebil do točk, najvišje je bil na 16. mestu. S tem je napredoval tudi na 35. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar je seveda pomembno z vidika finalne, nedeljske tekme v Planici (nastopi 30 najboljših).


Umirjenost, ne pa še samozavest


Slovenski uspeh sta dopolnila še Domen Prevc s šestim mestom in Timi Zajc, ki je bil 14, vsekakor je bil bolj zadovoljen prvi. V ekipi za svetovno prvenstvo ga namreč ni bilo, glavni trener Gorazd Bertoncelj je že tedaj ocenjeval, da bi se lahko na norveško turnejo vrnil »našpičen«. In očitno se je, to je njegova najboljša uvrstitev po uvodnih dveh nastopih v Ruki (dvakrat 4.). »Zelo sem zadovoljen, predvsem z drugim skokom, ki je bil že zelo podoben temu, kar želim doseči. Ta rezultat mi prinaša predvsem umirjenost, ne pa še samozavesti. Bo treba še na kakšni tekmi skočiti dobro, da se samozavest dvigne,« je dejal Domen Prevc, znani ljubitelj Norveške.

Rjoju Kobajaši je postal prvi japonski skupni zmagovalec svetovnega pokala. FOTO: AFP
Rjoju Kobajaši je postal prvi japonski skupni zmagovalec svetovnega pokala. FOTO: AFP


Turnejo raw air je najbolje začel domačin Robert Johansson, ki je dobil posamično tekmo, bil najboljši v kvalifikacijah ter z Norveško na ekipni preizkušnji z zgolj eno serijo, na kateri je s 144 metri postavil tudi rekord skakalnice. Razlog za veselje pa je včeraj imel tudi Rjoju Kobajaši, čeprav je bil »zgolj« peti. Na tekmi, na kateri so se opekla številna znana imena, si je namreč tudi teoretično zagotovil veliki kristalni globus, saj ima pred drugouvrščenim Kamilom Stochom pet tekem pred koncem natančno 500 točk prednosti in Poljak ga ne more več ujeti niti po zanj idealnem scenariju, saj ne bi mogel doseči toliko zmag, kot jih je Japonec že v tej sezoni.

Turneja se bo nadaljevala že danes s kvalifikacijami v Lillehammerju, kjer bosta jutri posamični preizkušnji tako za moške kot za ženske.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine