Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Na norveškem surovem zraku ne bo časa za naveličanost

Do konca skakalne sezone le še dobra dva tedna, a še več kot četrtina tekem svetovnega pokala.
Domna Prevca ni bilo v ekipi za svetovno prvenstvo, priložnost pa bo dobil na Norveškem. FOTO: Reuters
Domna Prevca ni bilo v ekipi za svetovno prvenstvo, priložnost pa bo dobil na Norveškem. FOTO: Reuters
8. 3. 2019 | 07:02
4:07
Po ne ravno uspešnem slovenskem nastopu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku in Seefeldu se je za skakalce začelo odštevanje do konca sezone, saj sta pred njimi le še dobra dva tedna, je pa res, da bosta zelo naporna. Posebej to velja za norveško turnejo raw air, ki se začenja danes s kvalifikacijami Osla, končala pa se bo naslednjo nedeljo na letalnici v Vikersundu. Nato sledi le še veliki finale v Planici.

Čeprav sta do konca sezone le še dobra dva tedna, je tekem še dobra četrtina, kar pove veliko o napornem finišu. Skupno (posamičnih in ekipnih) je namreč v koledarju 35 tekem, na Norveškem in na finalu jih bo devet, tri ekipne in šest posamičnih. Slovenci so v sredo v Planici opravili zadnji prosti trening v sezoni – poslej bo čas le še za uradne –, v Oslo pa so se včeraj odpravili Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Semenič, Anže Lanišek in Domen Prevc, ki edini od šesterice ni potoval na SP.

»Domen je med prvenstvom vadil v Kranju in Planici, vsak dan je bil v pogonu in danes sem bil zelo zadovoljen z njegovimi skoki,« je ocenil glavni trener Gorazd Bertoncelj, ki je kot solidno pripravljene ocenil tudi preostalih pet skakalcev. Za zdaj je pustil doma Jerneja Damjana, z 11. mestom najboljšega Slovenca v Seefeldu, ki bo najslabšega skakalca zamenjal na polovici tekmovanja. Za Damjanom je zelo nestanovitna sezona, zato je padla odločitev, da se bo udeležil manj tekem in skušal iz teh iztržiti največ, predvsem pa želi v Planico pripotovati čim bolj svež.


Kobajaši tudi teoretično do globusa?


Eno od razočaranj SP (sploh v Seefeldu) je bil naš najboljši v tej sezoni Zajc, ki se ga je kmalu začela lotevati naveličanost. Kaj takšnega bi bilo na norveški turneji zelo presenetljivo. Šest preizkušenj namreč čaka skakalce na štirih različnih skakalnicah – Oslo, Lillehammer, Trondheim, Vikersund –, prostih dni ni, vsak dan ima tekmovalni značaj. »Norveška turneja se ne bo vlekla. Pri SP je težava v tem, da je tekmovalni trzljaj le sem ter tja, tam pa si dva tedna. Tu bo vse skupaj zelo naporno in le tisti, ki so energetsko na visoki ravni, bodo zdržali,« razmišlja Bertoncelj, ki pa ne pričakuje, da bo za njegove varovance prav vsak nastop štel maksimalno.

Posebnost norveške turneje je namreč, da v posebni skupni seštevek štejejo tudi kvalifikacije, najboljši trije pa si razdelijo dodatnih 100.000 evrov (60.000 zmagovalec, 30.000 drugi in 10.000 tretji). Če bi se v ta boj vmešal kateri od Slovencev, bi bilo presenečenje, želja trenerja so uvrstitve med deseterico, predvsem pa visoko meri na ekipni tekmi na letalnici v Vikersundu prihodnjo soboto, kar bi bila potem dobra popotnica tudi za Planico.

Na Norveškem je pričakovati tudi, da si bo Rjoju Kobajaši teoretično zagotovil skupno zmago v svetovnem pokalu, saj ima ta čas 475 točk prednosti pred Kamilom Stochom. Precej majhne pa se zdijo možnosti, da bi ujel rekorderja po številu posamičnih zmag v eni sezoni, Petra Prevca, ki jih je nanizal kar 15. Dolgo je kazalo, da je Slovenec za Japonca dosegljiv, a je ta zdaj pri 11 zmagah.

Letos bodo prvič na turneji raw air nastopile tudi ženske, seveda brez Vikersunda. Zmagovalka bo dobila dodatnih 35.000 €, druga 15.000 in tretja 5.000. Kvalifikacije v Oslu jih čakajo jutri, moške pa danes ob 19.30. Moški se bodo jutri merili na ekipni tekmi (14.30) in na posamični v nedeljo (14.30), ko bodo ženske začele preizkušnjo že ob 10. uri.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine