Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Brata Prevc po finalni seriji med najboljšimi desetimi

V ospredju se je boj za zlatega orla za skupno zmago dodobra razplamtel.
Peter Prevc se je uvrstil med najboljšh deset. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Peter Prevc se je uvrstil med najboljšh deset. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
STA
4. 1. 2020 | 14:49
4. 1. 2020 | 17:13
4:49
Marius Lindvik (253,3 točke), zmagovalec Garmisch-Partenkirchna, je zmagal tudi na tretji tekmi 68. novoletne turneje v Innsbrucku. Norveški smučarski skakalec je slavil z 1,3 točke naskoka pred Poljakom Dawidom Kubackim, ki pa je prevzel vodstvo v seštevku turneje. Brata Peter (236,3) in Domen (234,6) Prevc sta zasedla deveto in deseto mesto.

»Malo te skrbi po eni strani, ker napake na mizi niso prav velike in si nato deveti. Če bi delal velike napake in bi bil deveti, ne bi bilo prav veliko za skrbeti. Še vedno pa je dobro, da veš, da ko narediš super skok, si lahko tudi številka 1. V Innsbrucku res ni bilo zelo katastrofalnih skokov, kar se mi ni zgodilo še nikoli doslej. Dobro!« je tretjo postajo turneje ocenil Peter Prevc. »S prvim skokom sem zadovoljen, z drugim ne, pričakoval sem, da bo boljši. Prikradla se je napaka in daljava ni bila takšna, kot bi si želel,« pa je svoj nastop pospremil Domen Prevc.

Potem ko sta bila na Bergislu po prvi seriji tako Peter Prevc kot Domen Prevc s četrtim oziroma šestim mestom v boju za stopničke na tretji tekmi turneje štirih skakalnic, sta po finalni seriji zdrsnila na deveto oziroma deseto mesto, tik za njima na 11. mestu pa je po dobrem finalnem skoku končal še tretji najboljši Slovenec danes, Anže Lanišek (233,8 točke).

Domen Prevc v finalni seriji. FOTO: Georg Hochmuth/Afp
Domen Prevc v finalni seriji. FOTO: Georg Hochmuth/Afp


»Današnja tekma mi je glede na včeraj prinesla zadoščenje. Naredil sem dobre, solidne skoke in s tem sem lahko kar precej zadovoljen. Izkušenj še nimam veliko, tiste, ki jih imam, pa sem jih danes dobro unovčil. Naredil sem dva umirjena skoka, kar je zadostovalo za lep dosežek,« je po nastopu povedal Lanišek, ki je edini v slovenski vrsti napredoval v finalni seriji. Poleg omenjene trojice si je nastop v finalu danes priskakal še Timi Zajc (219,8), 15. po prvi seriji, ki je tekmo končal na 20. mestu.

Brez finala sta od Slovencev ostala povratnik med elito Cene Prevc, ki je izgubil dvoboj proti Norvežanu Robertu Johanssonu in končal na 36. mestu, ter Rok Justin, ki tako še naprej lovi prvo zmago v dvobojih na izpadanje in je bil danes 38.

V ospredju se je boj za zlatega orla za skupno zmago dodobra razplamtel. Vodi Kubacki (830,7) z 9,1 točke prednosti pred dvakratnim zaporednim zmagovalcem (Ga-Pa, Innsbruck) Lindvikom, tretji je Nemec Karl Geiger (817,4), ki je danes s 23. napredoval na končno osmo mesto, četrti pa dosedanji vodilni in branilec lanske zmage, Japonec Ryoyu Kobayashi (817), ki je bil danes 14.

Domen Prevc je po prvi seriji na šestem mestu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Domen Prevc je po prvi seriji na šestem mestu. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Tudi Kobayashi, ki je lansko turnejo šele kot tretji v zgodovini dobil s pokrom zmag, letos pa je zmagal na uvodni postojanki v Oberstdorfu, še ni »out« v boju za zlatega orla. Najboljši Slovenec v seštevku novoletne turneje je Domen Prevc (775,4) na osmem mestu. »Danes je bila tekma res težka, zato sem še posebej zadovoljen s svojimi nastopi. Upam, da bo šlo tako še naprej v sezono,« je po drugi zaporedni zmagi, ki je bila obenem tudi druga v karieri v svetovnem pokalu, dejal 21-letni Lindvik, ki se ni mogel več izogniti vprašanjem o skupni zmagi.

»Za zdaj še nočem razmišljati o zlatem orlu. Treba se bo osredotočiti le na svoje skoke, pa bomo videli, kam me bo to popeljalo,« je pred 26.000 gledalci v osrčju Tirolske še dejal mladi Norvežan, ki tako kot celotna norveška vrsta na dresu skače z napisom »Ostani močan, Bjoern« v podporo rojaku, nekdanjemu svetovnem rekorderju Bjoernu Einarju Romoernu, ki je letos zbolel za rakom in se zdravi v domovini.

Skakalce do konca prvega vrhunca sezone čaka le še ponedeljkova tekma v Bischofshofnu. Kvalifikacije bodo na sporedu že v nedeljo ob 16.30, v slovenski ekipi pa bo Justina zamenjal Anže Semenič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine