Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Misli mu vse bolj uhajajo k prvi zmagi in nordijskemu SP

Anže Lanišek se je že četrtič v predolimpijski sezoni 2020/21 zavihtel na oder za najboljše smučarske skakalce na svetu.
Anžetu Lanišku se je takole včeraj v Zakopanah smejalo po imenitnem drugem mestu. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Anžetu Lanišku se je takole včeraj v Zakopanah smejalo po imenitnem drugem mestu. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
15. 2. 2021 | 06:00
7:03
Slovenski skakalni as Anže Lanišek se očitno v Zakopanah počuti kot doma. Na največji poljski napravi je namreč še drugič v predolimpijski zimi svetovnega pokala 2020/21 poletel do drugega mesta, potem ko je moral tam – tako kot pred mesecem dni – premoč priznati zgolj tekmecu iz Norveške.

Če je 17. januarja Lanišek za Mariusom Lindvikom zaostal za vsega 2,3 točke, je včeraj razlika med »Žabo« in »Grandexom«, kakor se glasita vzdevka slovenske in svetovne št. 1 Halvorja Egnerja Graneruda, znašala zgolj 2,9 točke. To je na skakalnici Wielka Krokiew (HS-140) le malenkost več kot meter in pol. Obakrat je – zanimivo – za drugouvrščenim Anžetom pristal brkati Norvežan Robert Johansson.



»Tokrat je bilo zelo tesno, pravzaprav je bilo tako že dan prej,« se je Lanišek na včerajšnji novinarsko konferenci spomnil sobotne tekme, na kateri se je moral sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom s pičlimi devetimi desetinkami zaostanka za tretjeuvrščenim Lindvikom in dvema točkama za japonskim zmagovalcem Rjojujem Kobajašijem.



»Trdo se borim, da bi dosegel prvo zmago, toda Halvor je neverjetno močan. Vsi si prizadevamo po naših najboljših močeh, da bi ga vendarle premagali, kdo ve, morda pa mi bo to uspelo na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu (med 23. februarjem in 7. marcem). To bi bilo popolno!« so 24-letnemu Domžalčanu misli za trenutek že ušle k bližnjemu nordijskemu SP, nakar se je malce ugriznil v jezik. »Ker je do tja še nekaj časa, bom ostal miren in se osredotočil na svojo tehniko,« je razkril Lanišek.



Tudi v izjavi za Smučarsko zvezo Slovenije je dal vedeti, da že nekaj časa lovi krstno zmago, ki se mu je že večkrat izmuznila skozi prste. Letos je bil namreč že trikrat drugi (dvakrat v Zakopanah in enkrat v Innsbrucku), za nameček je decembra v Engelbergu osvojil tudi tretje mesto, tako da ima v tej sezoni že štiri uvrstitve na zmagovalni oder. Če k tem prištejemo še drugo mesto iz Visle 2019 in tretje iz Kuusama 2019, ima skupno v svetovnem pokalu že šest (posamičnih) stopničk.

Halvor Egner Granerud se je z enajsto zmago za svetovni pokal na vrhu norveške lestvice zmagovalcev izenačil z Roarjem Ljøkelsøyem. FOTO: Janek Skarzynski/AFP
Halvor Egner Granerud se je z enajsto zmago za svetovni pokal na vrhu norveške lestvice zmagovalcev izenačil z Roarjem Ljøkelsøyem. FOTO: Janek Skarzynski/AFP

 

Zadovoljen tudi Pavlovčič


Z včerajšnjim podvigom se je v skupni razvrstitvi povzpel na peto mesto (z vsega točko zaostanka za četrtouvrščenim Johanssonom), doslej je zbral že 749 točk, 206 več kot v doslej najuspešnejši prejšnji sezoni, ki jo je končal na 15. mestu. Trdno na vrhu ostaja Granerud, ki ima veliki kristalni globus tako rekoč že v svoji vitrini; še posebej če tekem na odpovedani norveški turneji ne bodo nadomeščali. O tem, da bi izvedli dodatno preizkušnjo, sicer resno razmišljajo prireditelji finala v Planici.



Zelo dobro pripravljenost je minuli konec tedna s petim in 13. mestom potrdil tudi Bor Pavlovčič (»Z izkupičkom v Zakopanah sem zelo zadovoljen.«), obakrat si je točke priskakal tudi Domen Prevc (17. in 16.), v soboto pa se je v finale prebil še Timi Zajc (18. in 35.). Na obeh tekmah sta bila prekratka za drugo serijo Tilen Bartol (31. in 34.) in Žiga Jelar (37. in 39.).

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je pred vrnitvijo v domovino sporočil, da bodo na SP v Oberstdorf zanesljivo odpotovali Lanišek, Pavlovčič ter brata Domen in Peter Prevc. Petemu mestu je najbližje Cene Prevc, ki je bil minuli konec tedna dvakrat drugi na tekmah za celinski pokal v Klingenthalu, za šesto pa se bosta konec tedna v Rasnovu udarila Bartol in Jelar. V Romunijo bodo, če bodo seveda tam pravočasno pripravili skakalnico, od naših odpotovali Bartol, Jelar, Rok Justin, Lovro Kos, Cene Prevc in Anže Semenič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine