Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Kranjec po lekciji odgnal jezo in misli usmeril v popravni izpit

Danes nova priložnost za Žana Kranjca na veleslalomu v Val d'Iseru.
Žan Kranjec in Štefan Hadalin imata po slabem vtisu v ZDA danes in jutri v Val d'Iseru možnost pokazati, kaj znata. FOTO: Matej Družnik/Delo
Žan Kranjec in Štefan Hadalin imata po slabem vtisu v ZDA danes in jutri v Val d'Iseru možnost pokazati, kaj znata. FOTO: Matej Družnik/Delo
8. 12. 2018 | 06:00
5:07
Veleslalomski prvokategornik Žan Kranjec je bil jezen in razočaran po spodletelem uvodu v sezono v svoji paradni disciplini v ZDA prejšnji konec tedna, a po treningu v Alta Badii, kjer se je lani premierno v karieri povzpel na stopničke, je nared za novo priložnost. »Hitro sem usmeril misli k naslednji tekmi,« je dejal pred današnjim popravnim izpitom v Val d'Iseru.

Samozavestno kot nikoli prej se je tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah podal v poolimpijsko sezono. Imel je dobre razloge za optimizem. V prejšnji zimi se je povzpel do četrtega mesta na veleslalomski štartni lestvici WCSL, prvič v karieri se je v svetovnem pokalu prebil na zmagovalni oder, na olimpijskih igrah je zaostal le za najboljšo trojico, vseskozi je bil konstanten. Med pripravljalnim obdobjem je bila velik motiv tudi misel o premagovanju najboljšega na svetu Marcela Hirscherja. A ob prvem stiku s konkurenco je padel na izpitu, bil je šele 26.



»V prvem nastopu sem smučal solidno, čeprav sem po polovici proge povozil kamen. V drugem pa sem zelo hitro po štartu storil napako, zaradi katere sem izgubil veliko časa,« je podoživel veleslalomsko premiero. Trening v Alta Badii pred odhodom v Francijo na naslednje prizorišče je bil obliž na rano. »Vem, da dobro smučam. Zdaj moram to potrditi še na tekmi,« je razmišljal 26-letnik. Prikimal mu je tudi trener tehničnih disciplin Klemen Bergant: »Na drugi progi v Beaver Creeku je storil napako, ki je ne bi smel. Upam, da je to bila šola za naprej, saj smuča zelo dobro,« se nadeja, da se je Kranjec tudi nekaj naučil.
 

Ne držijo se standarda


Veleslalomskega preizkusa terena karavana v francoskih Alpah ni imela, prireditelji so ga odpovedali. Bergant verjame, da bo proga dobro pripravljena kljub nočnemu sneženju, ki so ga včeraj napovedali vremenoslovci. Razočaran pa je bil nad ameriškimi organizatorji, ki se niso kaj dosti trudili, čeprav so imeli idealne razmere noč pred tekmo. »Jeseni smo dobili od Mednarodne smučarske zveze informacijo, da bodo na vseh tekmah skušali držati enak standard in da bodo teren pripravljali z vodo, pa se je že na uvodnem veleslalomu izkazalo, da ni tako,« je uperil kritiko proti vodstvu svetovnega pokala.

Pravi, da Kranjec na agresivnem ameriškem snegu ni nikoli dobro tekmoval, vse upe zato polaga na nadaljevanje sezone na evropskih prizoriščih. Na današnjem veleslalomu (ob 10. in 13. uri) bo na štartu tudi Štefan Hadalin, ki se bo jutri meril še v slalomu (9.30 in 12.30).

Žan Kranjec je po nastopu pod pričakovanji v ZDA dobre občutke utrjeval na treningu v Alta Badii, kjer je lani prvič v karieri stopil na stopničke. Zdaj ga čaka drugi veleslalom sezone v Franciji. FOTO: Usa Today Sports
Žan Kranjec je po nastopu pod pričakovanji v ZDA dobre občutke utrjeval na treningu v Alta Badii, kjer je lani prvič v karieri stopil na stopničke. Zdaj ga čaka drugi veleslalom sezone v Franciji. FOTO: Usa Today Sports


»Cilj je preboj v finale, ki mi je v Ameriki za las ušel. V slalomu pa dve dobri izvedbi, po tekmi v Leviju sem ga treniral le enkrat, ampak verjamem, da sem zadržal dobre občutke,« je razkril Hadalin, ki pričakuje težki tekmi na zahtevni progi Face de Bellevarde. Trener Bergant opozarja, da ima Hadalin »malo več težav s prilagajanjem na različne discipline in terene«, vendar se je v minuli zimi v Val d'Iseru dobro odzival na obeh tekmah – obakrat je vknjižil točke.
 

Vrata si je odprl Špik


Vrhničanu se bo na slalomu pridružil še Jakob Špik iz ekipe za evropski pokal. Pred dvema sezonama si je izpahnil ramo, sledila je operacija hrbta, primoran je bil izpustiti minulo zimo. Vozovnico za svetovni pokal si je zagotovil s 7. mestom na tekmi za evropski pokal, kar je njegova najboljša uvrstitev na tej tekmovalni ravni.

»Če proga ne bo zares ledena, Kranjca ne bo na štartu slaloma – tako sem se odločil že prej. Z visoko številko, ki jo ima (v Leviju je tekmoval z 82, op. a.), ga je nesmiselno poslati na razrito progo,« je dejal Bergant. Priložnost je dobil Špik, imajo pa vsi tekmovalci, ki si utirajo pot, odprta vrata za svetovni pokal, če se na preizkušnjah za evropski uvrstijo med deset.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine