Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Beat Feuz drugič zapored do smukaškega globusa, do njega tudi Nicole Schmidhofer

Dominik Paris in Mirjam Puchner zmagovalca zadnjih smukov sezone na finalu svetovnega pokala v alpskem smučanju v Andori
Beat Feuz slavi novi mali kristalni globus. FOTO: Reuters
Beat Feuz slavi novi mali kristalni globus. FOTO: Reuters
M. U.
13. 3. 2019 | 10:55
13. 3. 2019 | 13:50
5:15
Italijan Dominik Paris je zmagal na zadnjem smuku sezone svetovnega pokala 2018/19. Drugo mesto je pripadlo Norvežanu Kjetilu Jansrudu (+0,34), tretji je bil Avstrijec Otmar Striedinger (+0,41). Švicar Beat Feuz je bil šesti, kar je še zadostovalo, da je osvojil drugi mali kristalni globus v smukaški razvrstitvi sezone.

S smukom pod Pireneji v Soldeuu v Andori se je sklenila moška smukaška sezona svetovnega pokala. Švicar Feuz je v Andoro prišel kot vodilni v smukaškem seštevku. Njegov status bi teoretično lahko ogrozil le Italijan Paris, ki pa je zaostajal prevelikih 80 točk. Feuz je tako še drugič zaporedoma po sezoni 2017/18 postal lastnik smukaškega malega globusa.

Razlika med Feuzom in Parisom je na koncu znašala le 20 točk, Feuz je sezono končal s 540 točkami, Paris s 520 točkami.
Feuz v iztekajoči se sezoni svetovnega pokala le na uvodnem in finalnem smuku v Lake Louisu in Andori ni bil na zmagovalnem odru. Zmagal je na smuku v Beaver Creeku, tretji je bil v Val Gardeni in Bormiu, drugi pa v Wengnu, Kitzbühelu in Kvitfjellu.
 

Oba smuka brez Slovenije


Paris je v sezoni bil štirikrat na najvišji stopnički zmagovalnega odra, dobil je tri zadnje smuke po vrsti, pred Andoro je zmagal v Kvitfjellu, dobil pa je tudi preizkušnji na prestižnem Streifu in ledenem Stelviu (Bormio).

Zanimivo, da najboljša smukača sezone, Feuz in Paris, nista bila na odru za zmagovalce na precej skrajšanem smuku na svetovnem prvenstvu v Åreju, ki je bil po meri Norvežanov Kjetila Jansruda, tekmovalno upokojenega Aksla Lund Svindala in Avstrijca Vincenta Kriechmayrja, ki je v Andori dobil boj za tretje mesto v smukaškem seštevku z Italijanom Christofom Innerhoferjem, ki je na zadnjem smuku ostal brez točk.

Izide moškega smuka lahko vidite tukaj

Beat Feuz slavi s trofejo za najboljšega smukača sezone.
Beat Feuz slavi s trofejo za najboljšega smukača sezone.


Smuk so opravile tudi ženske. Oba smuka sta bila brez slovenskega pridiha. Najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec se je poškodovala na smuku v Crans Montani in že končala sezono. Avstrijka Nicole Schmidhofer, v petek bo napolnila 30 let, je sezono kronala z malim kristalnim globusom za smuk.

Miriam Puchner je dobila zadnjo preizkušnjo sezone 2018/19. Avstrijka, to je njena druga zmaga v svetovnem pokalu, je za tri stotinke sekunde prehitela nemško smučarko Viktorio Rebensburg, veleslalomsko specialistko, ki je tako ostala brez svoje prve smukaške zmage v svetovnem pokalu. Švicarka Corinne Suter je bila tretja z zaostankom osmih stotink. Na zadnjem smuku sezone se je odvil tudi avstrijski dvoboj za zmago v končni razvrstitvi sezone v kraljevski disciplini.

Nicole Schmidhofer je s skromnim enajstim mestom ubranila prednost 90 točk pred rojakinjo Ramono Siebenhofer, ki bi le z zmago teoretično poskrbela za zasuk, a se je uvrstila za novopečeno lastnico smukaškega globusa na 19. mesto in ostala brez točk, ki jih na finalu sezone podelijo le najboljši petnajsterici.

Schmidhoferjeva je osvojila svoj prvi mali kristalni globus za smukaški seštevek. In to v sezoni, v kateri si je prismučala svoji premierni zmagi v svetovnem pokalu, ko je dobila oba uvodna smuka sezone v Lake Louisu.
 

Štuhčevi četrto mesto


Prva tri mesta v smukaškem seštevku so zasedle Avstrijke. Siebenhoferjeva je z ničlo na zadnjem smuku izgubila tudi boj za drugo mesto v razvrstitvi discipline. Na drugo mesto je tako skočila rojakinja Stephanie Venier, danes osma, in Siebenhoferjevo potisnila na tretje mesto.

Nicole Schmidhofer si je prismučala smukaško kristalno kroglo.
Nicole Schmidhofer si je prismučala smukaško kristalno kroglo.


Ta sezona je bila sezona avstrijske smukaške renesanse. Od osmih smukov so Avstrijke zmagale na šestih. Siebenhoferjeva je dobila smuka v Cortini d'Ampezzo, Venierjeva je slavila v Garmischu, Italijanka Sofia Goggia je zmagala v Crans Montani. Med zmagovalkami smukov v iztekajoči se sezoni je tudi Slovenka Ilka Štuhec, ki je konkurenco pokorila 18. decembra v Val Gardeni.

Štuhčeva je po svetovnem prvenstvu v Åreju, na katerem je še drugič po vrsti postala svetovna smukaška prvakinja, imela tudi možnosti za zmago v seštevku discipline.

A so se sanje po drugem slovenskem smukaškem globusu končale predčasno že v Crans Montani s padcem Štuhčeve na smuku in novo poškodbo kolena. Sezono je tako končala kot četrta najboljša smukačica v svetovnem pokalu, takoj za avstrijskim triom na vrhu.

Izide ženskega smuka lahko vidite tukaj


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine