Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ana Bucik do prvih veleslalomskih točk

Marta Bassino z zmago v Sestrieru na vrh seštevka discipline, najboljša Slovenka 13.
Ana Bucik je pridobila nove točke za razvrstitev v svetovnem pokalu. FOTO: Gregory Shamus/AFP
Ana Bucik je pridobila nove točke za razvrstitev v svetovnem pokalu. FOTO: Gregory Shamus/AFP
Š. R., STA
10. 12. 2022 | 15:00
10. 12. 2022 | 17:49
4:11

Marta Bassino je zmagala v veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Sestriereju v Italiji. Italijanka je nadomestila zaostanek sedmih stotink sekunde iz prve vožnje ter se zavihtela na vrh zmagovalnega odra. Slovenska predstavnica v finalu Ana Bucik je pridobila pet mest ter prve veleslalomske točke v tej sezoni osvojila s 13. mestom. Bassinova je osvojila še šesto zmago v svetovnem pokalu, prvo v Sestriereju. Šestindvajsetletnica je z zmago prevzela tudi mesto vodilne v posebnem seštevku discipline po dveh izpeljanih ženskih veleslalomih v tej sezoni.

V drugi vožnji se je nekoliko premešala razvrstitev na prvih treh mestih. Slovakinja Petra Vlhova, ki je postavila najboljši čas prve vožnje, je tekmo končala na tretjem mestu. Za zmagovalko je zaostala štiri desetinke sekunde. Švedinja Sara Hector je z najboljšo drugo vožnjo za štiri mesta popravila svojo uvrstitev. Na prvi progi je bila šesta, v finalu pa je za pičlih 11 stotink sekunde zgrešila zmago. Francozinja Tessa Worley je tretjega mesta prve vožnje zdrsnila na peto mesto. Mikaela Shiffrin, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala alpskih smučark v minuli zimi, je bila šesta. Američanka, ki je v tej sezoni zbrala že 305 točk, je ohranila mesto vodilne v seštevku sezone, Vlhova na drugem mestu zaostaja 25 točk. Zmagovalka prvega ženskega veleslaloma sezone v Killingtonu Švicarka Lara Gut-Behrami je bila tokrat sedma.

Zmagovalka Marta Bassino je škropila s šampanjcem. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Zmagovalka Marta Bassino je škropila s šampanjcem. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Nemirna proga, ni bilo pravega užitka

Ana Bucik je v Killingtonu po dobri prvi vožnji, ko je bila deveta, v finalu po zdrsu na progi ostala brez veleslalomske uvrstitve. Novogoričanka se je v Sestriereju prvič na tem veleslalomu uvrstila v najboljšo petnajsterico. »Bila je zelo težka tekma. Zelo nemirna proga in različni pogoji na različnih zavojih. Tako ni bilo pravega užitka v smučanju, temveč se je bilo potrebno resnično boriti. V drugo mi je uspelo malo bolje kot v prvo. Top 15 pri meni niso bili stalni rezultati v veleslalomu, da sem ga dosegla na tako težkem terenu sem zelo zadovoljna. Jutri me čaka še ena tekma in upam, da mi bo tudi ta veleslalom pomagal za boljše slalomske zavoje,« je bila z uvrstitvijo v veleslalomsko petnajsterico zadovoljna Ana Bucik.

Trener slovenske ženske ekipe za tehnični disciplini Sergej Poljšak je imel po tekmi mešane občutke: »To je bila ena super težka tekma svetovnega pokala, predvsem zaradi izjemno zahtevnih snežnih pogojev. Proga je bila od prvih in do zadnjih številk zelo razbita, tako da so imele punce zelo zahtevne pogoje, da bi prikazale dobro smučanje. Nekaterim je to uspelo boljše, nekaterim malo slabše. Ana je imela v prvem teku veliko več težav kot v drugem. V drugo je glede na pogoje naredila eno zelo dobro vožnjo in je prišla do zelo dobrega rezultata.« Druga slovenska predstavnica Neja Dvornik se še na drugem veleslalomu po vrsti v tej sezoni ni uvrstila v finale. Nastopila je s številko 50 in zaostala 4,80 sekunde (47. mesto), kar je bilo preveč za še en nastop. »Neja pa je imela preveč težav. Ni dobro spopadla s progo v prvem teku in zato se ni uspela kvalificirati v finale. Je pa res, da je bilo za številke po 30. danes resnično zahtevno,« je ocenil trener.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine