Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zimski športi

Ana bi bila rada že danes nasmejana

Ob 10. uri uvodna tekma nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Štartna številka 1 vodilni zvezdnici belih strmin Mikaeli Shiffrin.
Mikaela Shiffrin se optimistično loteva nove sezone. FOTO: Johann Groder/AFP
Mikaela Shiffrin se optimistično loteva nove sezone. FOTO: Johann Groder/AFP
STA, Š. R.
26. 10. 2024 | 07:47
26. 10. 2024 | 07:52
2:38

Napočil je tako dan prvega dejanja 59. sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Prva na štartnem seznamu današnjega veleslalom je ameriška zvezdnica zimske športne scene Mikaela Shiffrin. na uvodni veleslalomski progi sezone – ob 10. uri; druga proga ob 13. – bodo tri Slovenke: Ana Bucik Jogan s številko 22, Neja Dvornik s 27, Andreja Slokar bo štartala kot zadnja, 62.

Najboljša Slovenka na lanski söldenski premieri je bila prva omenjena z 11. mestom, Dvornikova in Slokarjeva se takrat nista prebili med dobitnice točk. »Verjamem, da se bom znala v Söldnu dobro zbrati, da bom po koncu zadovoljna in nasmejana v cilju,« napoveduje Bucik Joganova.

Lani je zmagala Švicarka Lara Gut-Behrami, ki se bo na progo pognala kot četrta. Švicarka je sezono končala s tremi kristalnimi globusi, skupni zmagi v svetovnem pokalu je dodala še osvojena seštevka v veleslalomu in superveleslalomu. V središču švicarske pozornosti pa je bil v zadnjih dneh konec njenega sodelovanja z osebnim pokroviteljem, tako da bo zdaj tekmovala brez vidnega napisa na čeladi. 

Ana Bucik Jogan je lani poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev v Söldnu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ana Bucik Jogan je lani poskrbela za najvišjo slovensko uvrstitev v Söldnu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Gut-Behrami bi z zmago postala najuspešnejša smučarka v Söldnu, trenutno je s po tremi zmagami izenačena s Slovenko Tino Maze. Eno več od obeh ima zgolj »gospod veleslalom«, Američan Ted Ligety.

Šest uvrstitev na zmagovalni oder v Söldnu je slovenskih. Na najvišji stopnički zmagovalnega odra je bila trikrat Mazejeva, prvič leta 2002, ko si je zmago delilo z Avstrijko Nicole Hosp in Norvežanko Andrine Flemmen, nato pa še v letih 2005 in 2012.

Trikrat je na stopničkah še Žan Kranjec, in sicer nazadnje z 2. mestom pred dvema letoma, pred tem je bil na tem ledeniku dvakrat tretji. Kranjec bo edini slovenski adut na nedeljskem moškem veleslalomu. Lanska moška preizkušnja je odpadla.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine