Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Za prvo zmago nagrada v podobi Naomi Osaka

Tamara Zidanšek je v 1. kolu OP Avstralije ugnala Dario Gavrilovo, njena naslednja tekmica pa bo newyorška zmagovalka.
Tamara Zidanšek je poskrbela za prvo slovensko posamično zmago na OP Avstralije po letu 2015.<br />
FOTO: Reuters
Tamara Zidanšek je poskrbela za prvo slovensko posamično zmago na OP Avstralije po letu 2015.<br /> FOTO: Reuters
15. 1. 2019 | 16:10
15. 1. 2019 | 16:18
8:25
Slovenski tenis je le dočakal prvo posamično zmago v sezoni 2019. Dosegla jo je Tamara Zidanšek, tudi nekoliko nepričakovano, potem ko je v 1. kolu OP Avstralije s 7:5, 6:3 ugnala Dario Gavrilovo. Za našo najvišje uvrščeno igralko na lestvici WTA (78.) je to sploh prva zmaga na turnirjih za veliki slam, »nagrada« za to pa je dvoboj 2. kola z newyorško zmagovalko in ta čas eno največjih teniških zvezdnic, Naomi Osaka.

Potem ko se je zadnji turnir za veliki slam v New Yorku končal brez slovenske zmage v posamični konkurenci, je tokrat čast rešila Zidanškova, čeprav se je po opravljenem žrebu zdelo, da bi se lahko tudi iz Melbourna naši igralci vrnili s samimi porazi. V uvodnem kolu so se pač vsi merili s papirnatimi favoriti, na svetovnih lestvicah veliko višje uvrščenimi tekmeci.



Še najlažjo nasprotnico je imela prav 21-letna Zidanškova, ki se je edina izognila nosilki, čeprav je bila tudi Gavrilova zelo blizu temu statusu, saj je bila še prejšnji teden 34. na svetu. Za njo je neuspešen uvod v sezono, saj je izgubila tako v 1. kolu Brisbana kot Sydneyja, a enako je veljalo za Zidanškovo, ki je bila neuspešna v uvodnem dvoboju glavnega žreba v Aucklandu, nato pa še na štartu kvalifikacij v Sydneyju.

Naša igralka je izkoristila majhno okno priložnosti in si prvič zagotovila mesto med 64 na enem od štirih največjih turnirjev, kar ji je prineslo tudi 105.000 avstralskih dolarjev (približno 65.000 evrov). In dvoboj s četrto nosilko Naomi Osaka, ki ima po zmagi na lanskem OP ZDA tudi v Avstraliji le najvišje cilje.

Dalila Jakupović še čaka na svojo prvo zmago v glavnih žrebih turnirjev za veliki slam. FOTO: AFP
Dalila Jakupović še čaka na svojo prvo zmago v glavnih žrebih turnirjev za veliki slam. FOTO: AFP


Zanimivo, zmaga Zidanškove je bila prva slovenska v Melbournu po letu 2015, ko se je v 2. kolo prebila Polona Hercog, prav tako je bila šele prva slovenska posamična v tej sezoni, četudi je OP Avstralije za vse že tretji turnir, večina je pri iztržku 0:3. Po Hercogovi, od katere je bila boljša Angeliqe Kerber, sta se tako s 1. kolom poslovila tudi Dalila Jakupović, ki je imela v zadnjem času zdravstvene težave in od katere je bila boljša Camila Giorgi, ter Aljaž Bedene.

Slednji je že osmič nastopil "tam spodaj", a med 64 se ni še nikdar prebil, tudi če je imel lažje tekmece (denimo pred dvema letoma Victorja Estrello Burgosa), čeprav mu resnici na ljubo žreb pogosto tudi ni bil naklonjen. Leta 2015 se je tako v uvodnem dvoboju meril z Novakom Đokovićem, lani z Rogerjem Federerjem, tokrat z Aleksandrom Zverevom.


Dober Bedenetov začetek budnica za Zvereva


Proti Nemcu, ki je imel nekaj težav s poškodbami v zadnjih tednih, je sicer zelo dobro začel, prvi prišel do breaka prednosti, a po vodstvu s 4:3 so sledile črne minute, četrti nosilec je opazno dvignil raven tenisa in osem osvojenih iger zapored je v veliki meri odločilo dvoboj. »Break zaostanka je bil zame budnica, da sem zaigral bolje,« je priznal Zverev, ki bo v Melbournu spet pod posebnim drobnogledom, ali mu bo tokrat tudi na grand slamu vendarle uspel veliki met, še posebej ker je lansko sezono končal z zmago na mastersu v Londonu.

Lani je Aljaža Bedeneta v 1. kolu Melbourna izločil Roger Federer, letos četrti nosilec Saša Zverev. FOTO: Reuters
Lani je Aljaža Bedeneta v 1. kolu Melbourna izločil Roger Federer, letos četrti nosilec Saša Zverev. FOTO: Reuters


Prva nosilca sta različno prepričljivo začela turnir, saj je Novak Đoković zlahka opravil z Mitchellom Kruegerjem, medtem ko je Simona Halep že doživljala pravi déjà vu. Lani je namreč na OP ZDA v 1. kolu izgubila proti Kaii Kanepi, tokrat je Estonka spet osvojila prvi niz, a Halepova je na koncu vendarle našla pot do zmage.

Lahko delo je imela Serena Williams, ki v Avstraliji igra prvič po letu 2017, ko je naslov osvojila noseča, v solzah pa je končala še ena nekdanja zmagovalka Viktorija Azarenka. Zaradi poroda in boja za skrbništvo nad sinom je bilo to njeno prvo OP Avstralije po 2016, a je izgubila proti Lauri Siegemund.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine