Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Tenis

Če je bil zadnji, se je kariera končala na izjemen način

Uvodni dan teniškega OP Avstralije oči uprte v Andyja Murraya, ki je izgubil proti Robertu Bautisti Agutu.
Andy Murray je morda odigral zadnji dvoboj v svoji bogati karieri.<br />
FOTO: AFP
Andy Murray je morda odigral zadnji dvoboj v svoji bogati karieri.<br /> FOTO: AFP
14. 1. 2019 | 18:00
7:23
Ena najpomembnejših in najodmevnejših zgodb letošnjega OP Avstralije se je končala že prvi dan. V 1. kolu je namreč izpadel nekdaj prvi teniški igralec sveta Andy Murray, ki se je poslovil v svojem slogu – kot izjemen borec, saj je proti Robertu Bautisti Agutu izničil zaostanek z 0:2 v nizih, v petem pa klonil z 2:6. Morda je bil to zadnji dvoboj v Škotovi karieri, morda še ne, odgovor bo prinesla prihodnost. Od turnirja se je poslovila tudi Polona Hercog, ki proti drugi nosilki Angelique Kerber pričakovano ni imela možnosti.

Andy Murray je z napovedjo konca kariere tik pred začetkom uvodnega turnirja za veliki slam zasenčil celotno dogajanje, včeraj so bile oči uprte vanj, četudi je sočasno na osrednjem igrišču igral Roger Federer, novinarsko zanimanje za Britanca je bilo prvi dan neprimerljivo z vsemi ostalimi. Razumljivo, kaj lahko da je bil to njegov zadnji dvoboj v karieri, v njem pa je še enkrat pokazal izjemno borbenost, po kateri je vedno slovel. Potem ko se je zdelo, da se je ob zaostanku z 0:2 v nizih in breaku tekmeca v tretjem znašel v brezizhodnem položaju, je uprizoril veliki zasuk, dobil dve podaljšani igri, v odločilnem nizu (v katerem se ne igra več na dve razlike, ampak sledi pri 6:6 tie-break do desetih točk) pa mu je na veliko razočaranje navijačev, ki so poskrbeli za izjemno vzdušje, zmanjkalo moči.

»Če je bil to moj zadnji dvoboj, je bil moj konec kariere izjemen. Zares sem dal na igrišču vse od sebe, boril sem se po najboljših močeh, moja igra je bila veliko boljša, kot naj bi bila glede na omejen trening. To je bil vsekakor najbolj poseben dvoboj, kar sem jih igral, čeprav je šlo za 1. kolo in sem ga izgubil. Tega večera gotovo ne bom nikdar pozabil,« je dejal Murray, ki bi si na vsak način želel še igrati, zato je omenjal možnost, da bi se še vrnil, naredil bo vse, kar je možno, da bi se, a se hkrati zaveda, da mu pri tem ne kaže najbolje. Tako kot se njegova mama Judy in brat Jamie, ki sta čustveno pospremila dvoboj, prav tako njegovi kolegi in kolegice, ki so se mu priklonili v posebnem posnetku.

Zdaj Murray tehta med dvema možnostma – ali naj štiri mesece in pol počiva ter se nato pripravi na Wimbledon in se tam dokončno poslovi od tenisa ali pa se v kratkem odloči za večji operativni poseg na kolku, po katerem bo rehabilitacija dolgotrajna in po katerem ni nujno, da bi še kdaj lahko igral. »Odločil se bom v naslednjem tednu, v vsakem primeru velja, da je bil lahko to moj zadnji dvoboj,« je pojasnil olimpijski prvak ter ob tem razkril, da bi – če bi lahko zavrtel čas nazaj – naredil nekatere stvari drugače, predvsem ne bi gnal svojega telesa do skrajnih meja, kdaj pa kdaj bi si moral privoščiti dodatni prosti dan, namesto tega pa je zgolj poslušal navodila. »To je bila napaka,« je dejal Škot, ki je po novinarski konferenci odkorakal na osrednje igrišče Rod Laver, seveda že s povsem izpraznjenimi tribunami, se usedel na servisno črto in začel snemati eno svojih najljubših aren, za konec pa s solzami v očeh pomahal v kamero telefona.


Najvišji dvoboj v zgodovini


Branilca naslovov Roger Federer in Caroline Wozniacki sta začela prepričljivo, že uvodni dan pa je prišlo do presenečenj. Poslovil se je deveti nosilec John Isner, ki ga je v najvišjem dvoboju v zgodovini velikih slamov premagal 97. igralec sveta Reilly Opelka – prvi meri 208 cm, drugi 211. Kyla Edmunda, ki se je lani prebil med osmerico in je bil trinajstopostavljeni, je izločil Tomaš Berdych, ki je večji del lanske sezone izpustil zaradi težav s hrbtom, izpadel je še en četrtfinalist izpred leta dni, Tennys Sandgren, od katerega je bil boljši Jošihito Nišioka.

Slovenski nastopi so se začeli po pričakovanjih, saj je Polona Hercog gladko (2:6, 2:6) izgubila proti Angelique Kerber, ki se je prav na OP Avstralije, leta 2016, razveselila svojega prvega naslova za veliki slam. Hercogova tako po Wimbledonu 2017, kjer se je prebila med 32, na grand slamih ostaja brez 2. kola, petkrat je izpadla v prvem, enkrat pa v kvalifikacijah. Letos na treh turnirjih še ni dobila dvoboja.

Izidi OP Avstralije: 1. kolo, moški – Bautista Agut (Špa, 22) : Murray (VB) 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (4) 6:2, Čilić (Hrv, 6) : Tomić (Avst) 6:2, 6:4, 7:6 (3), Hačanov (Rus, 10) : Gojowczyk (Nem) 3:6, 6:3, 6:4, 6:3, Tsitsipas (Grč, 14) : Berrettini (Ita) 6:7 (3), 6:4, 6:3, 7:6 (4), Federer (Švi, 3) : Istomin (Uzb) 6:3, 6:4, 6:4, Anderson (JA, 5) : Mannarino (Fra) 6:3, 5:7, 6:2, 6:1, Dimitrov (Bol, 20) : Tipsarević (Srb) 4:6, 6:3, 6:1, 6:4, Opelka (ZDA) : Isner (ZDA, 9) 7:6 (4), 7:6 (6), 6:7 (4), 7:6 (5), Berdych (Češ) : Edmund (VB, 13) 6:3, 6:0, 7:5, Nadal (Špa, 2) : Duckworth (Avst) 6:4, 6:3, 7:5; ženske – Kerber (Nem, 2) : Hercog (Slo) 6:2, 6:2, Kvitova (Češ, 8) : Rybarikova (Svk) 6:3, 6:2, Sabalenka (Blr, 11) : Kalinska (Rus) 6:1, 6:4, Barty (Avst, 15) : Kumkhum (Taj) 6:2, 6:2, Sakkari (Grč) : Ostapenko (Lat, 22) 6:1, 3:6, 6:2, Šarapova (Rus, 30) : Dart (VB) 6:0, 6:0, Wozniacki (Dan, 3) : Van Uytvanck (Bel) 6:3, 6:4, Stephens (ZDA, 5) : Townsend (ZDA) 6:4, 6:2, Bertens (Niz, 9) : Riske (ZDA) 6:3 6:3, Collins (ZDA) : Görges (Nem, 14) 2:6, 7:6 (5), 6:4, Garcia (Fra, 19) : Ponchet (Fra) 6:2, 6:3.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine